Jadłospis - Żłobek 30 | Żłobek nr 30

Jadłospis od 24.01. do 28.01.2022

Data

Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
 

PONIEDZIAŁEK

24.01.2022

Płatki ryżowe na mleku.  Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty mierzwiony. Ogórek świeży, pomidor koktajlowy.

II śniadanie: winogrono, mango.

DBM: kaszka ryżowa bezmleczna, pieczywo z dżemem.

Kasza jęczmienna wiejska łamana, roladka ze schabu wieprzowego. Marchewka z groszkiem na ciepło. Surówka wiosenna (ogórek, pomidor, kukurydza, kapusta czerwona) z jogurtem greckim.

Kompot mango –truskawka.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki.

Budyń waniliowy, biszkopty.

DBM: kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane.

ALERGENY laktoza (mleko, ser) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt)  seler, laktoza (mleko), gluten(pszenica).
 

WTOREK

25.01.2022

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo. Ogórek kiszony, pomidor.

II śniadanie: melon, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna.

DBJ: pieczywo z szynką bez konserwantów.

Ziemniaki z koperkiem, pulpecik z mintaja w sosie warzywnym. Brukselka gotowana na parze.

Surówka z marchewki i jabłka.

Kompot porzeczka – ananas.

 

Zupa koperkowa z ryżem.

 

Placuszki na jogurcie z jabłkiem.

Mleko do picia.

DBM: herbata owocowa.

ALERGENY gluten (pszenica,  żyto ), laktoza (mleko), jajko. ryba  Seler, gluten(pszenica), jajko
 

ŚRODA

26.01.2022

Kakao. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa/drobiowa bez konserwantów. Rzodkiewka, sałata rukola.

II śniadanie: gruszka, mandarynka.

DBM: herbata.

Makaron pełnoziarnisty, medalion z fileta z kurczaka. Fasolka szparagowa zielona gotowana na parze. Surówka z pomidora malinowego i cebulki dymki. Kompot czereśniowy. Zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Twarożek z truskawkami, wafelek orkiszowy bio.

DBM: przecier owocowy bobovita.

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica, żyto) gluten (pszenica) seler,  laktoza (ser)
 

CZWARTEK

27.01.2022

Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem nutella (fasola czerwona, awokado, miód, kakao). Marchewka krojona w talarki.

II śniadanie: winogrono, jabłko.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa mieszanego w sosie warzywnym. Dynia z mlekiem kokosowym na ciepło.

Surówka z selera z rodzynkami i jogurtem greckim.

Kompot ananas – czereśnia.

 

 

Zupa ze świeżą cukinią i kaszą bul gur.

 

 

Makaron kokardki polany musem truskawkowym.

ALERGENY laktoza (mleko) gluten (pszenica, żyto) laktoza (jogurt) gluten (pszenica), seler
 

PIĄTEK

28.01.2022

Płatki żytnie na mleku.  Pieczywo mieszane  z masłem, paprykarz z łososia. Paseczki papryki czerwonej i żółtej.

II śniadanie: mandarynka, kiwi.

DBM: kaszka bezmleczna z owocami.

 

Ryż na sypko, kuleczka z mintaja w sosie czosnkowym .

 Surówka z cykorii i jabłka.

 Buraczki puree na ciepło.

Kompot brzoskwiniowy.

Zupa kapuśniak z ziemniakami.

 

Koktajl mleczno – owocowy. Chrupki kukurydziane.

DBM: napój orkiszowy z owocami.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto).   laktoza (jogurt), seler.

Woda firmy  Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień . Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewiń do góry
Przejdź do treści