Jadłospis

Jadłospis 14.09-18.09.2020

  I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

14.09.2020

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, plasterki mozzarelli ze słupkami papryki kolorowej,

herbata owocowa.

Dieta b/trus/malin.- rumianek.

Dieta b/ml- kaszka ryżowa, masło flora, dżem.

Dieta b/gl- wafel kukurydziany, dżem.

II śniadanie: melon, banan, jabłko.

Ziemniaki młode z natką, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym.

Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z oliwką.

Surówka: pomidor malinowy z selerem naciowym, kiełkami słonecznika i olejem z pestek winogron.

Kompot z gruszek.

Zielona zupka z fasolką szparagową zieloną, groszkiem, brokułem, kalarepką, ryżem jaśminowym z  natką

Dieta b/grosz.- zupa z fasolką.

Dieta b/strącz.- zupa marchewkowa,

Bananowo- waniliowe smoothie z musem jagodowym na bazie jogurtu i maślanki z dodatkiem cukru trzcinowego.

Herbatniki typu mini zoo.

Dieta b/ml-napój orkiszowy z bananem, herbatniki zoo.

Dieta b/gi- napój j.w, biszkopty b/gl.

ALERGENY Gluten, mleko, jaja Gluten, jaja, mleko Gluten, mleko Gluten, jaja
WTOREK

15.09.2020

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj ze szczypiorem i krążkami rzodkiewki kolorowej.

Woda z sokiem truskawkowym.

Dieta b/trus.- mięta.

Dieta b/ml- kaszka ryżowa, masło flora, pasta j.w.

Dieta b/j- dżem.

Dieta b/gl- wafel kukurydziany.

II śniadanie: mango, kiwi, winogrono.

Młode ziemniaki, pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym.

Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oliwy.

Surówka: młoda marchew z jabłkiem, kosteczką brzoskwini i jogurtem.

Dieta- sur bez jogurtu.

Kompot z owoców mieszanych.

Zupa- krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, makaronem orkiszowym i natką.

Dieta b/gl- makaron  sojowy.

Batoniki jaglane z pieczonym jabłkiem z dodatkiem miodu,  sezamu, ziaren słonecznika, siemienia lnianego,  orzechów laskowych, włoskich i wiórek kokosowych.

Koktajl owocowy truskawki, maliny, jagody, morele na bazie mleka i napoju sojowego.

Dieta b/ml- ciastka j.w. napój sojowy .

Dieta b/malin- koktajl bez malin.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko Mleko Meko
ŚRODA

16.09.2020

Zacierki pszenno- migdałowe  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, szynką  z kurczaka i pomidorkami koktajlowymi.

Woda z cytryną.

Dieta b/ml- kaszka ryżowa, masło flora, wędlina.

Dieta b/gl- wafel kukurydziany, szynka.

II śniadanie: malina, winogrono jasne bez pestkowe, jabłko.

Kasza bulgur, paluszki z dorsza ze świeżą bazylią w sosie majerankowym.

Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i oliwką.

Surówka: kapusta kwaszona ze złocistą kukurydzą, szczypiorkiem i olejem z pestek winogron.

Kompot czereśniowo- gruszkowy.

Zupa szpinakowa z czerwoną soczewicą, tartym jajkiem,   ziemniakami i natką, zaprawiana kefirem.

Dieta b/ml- zupa bez kefiru.

Dieta b/strącz.- zupa szpinakowa.

Wiśniowy deser a’la panna cotta z borówkami na bazie twarogu z cukrem trzcinowym na herbatnikach maślanych.

Dieta b/ml, b/gl, b/j- mus z borówki, wafle kukurydziane.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko, strączkowe Mleko Meko
CZWARTEK

17.09.2020

Kasza manna na mleku. Bułka z masłem i twarożkiem malinowym.

Napój miodowy z trawą cytrynową.

Dieta b/ml- kaszka ryżowa, masło flora, wędlina.

Dieta b/gl- wafel kukurydziany, szynka.

II śniadanie: jeżyna, jabłko.

Łazanki z młodą kapustą, szalotką i gulaszem ze schabu, szynki i cielęciny w sosie koperkowym.

Surówka: kalarepka z papryka kolorową i jogurtem greckim.

Dieta- sur bez jogurtu.

Kompot  ananasowo- żurawinowo- jabłkowy.

Zupa- krem z zielonych szparagów z batatami i natką.

Dieta b/strącz.- warzywna.

Bananowe mussli z suszonymi figami, daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi na bazie jogurtu greckiego, polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym.

Dieta b/ml,- musli  bez jogurtu (napój ryżowy).

Dieta b/malin-trus.- napój  ryżowy z jagoda.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko, strączkowe Gluten, jaja Meko
PIĄTEK

18.09.2020

Bawarka na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego z kiełkami słonecznika i  tartą papryką żółtą.

Woda z sokiem z pomarańczy.

II śniadanie: banan, jabłko.

Dieta b/ml- kaszka ryżowa, masło flora, wędlina.

Dieta b/gl- wafel kukurydziany, szynka.

 

Kasza gryczana biała, rolada z dorsza w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów oraz pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego.

Surówka: kolorowa cykoria z młodą marchewką, jabłkiem, rodzynkami i jogurtem greckim.

Dieta- sur bez jogurtu.

Kompot wiśniowy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką. Racuszki drożdżowe z jagodami, posypane cukrem pudrem.

Malinowy shake mleczny na mleku modyfikowanym.

Dieta b/ml- napój jaglany z maliną, placuszki na wodzie.

Dieta b/maliny- napój jaglany z wiśnią.

Dieta b/gl- napój jaglany z maliną, placuszki na wodzie z mąki b/gl.

ALERGENY Mleko, jaja Gluten, jaja mleko, strączkowe Gluten, jaja Meko

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści