Aktualności - Żłobek 55 | Jadłospis - Żłobek 55 | Żłobek nr 55

Jadłospis 28.11.-02.12.2022

DATA
ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek
28.11.2022
Kakao4 na mleku1.

Kanapki z pieczywa mieszanego2 z masłem3, twarożek3 ze szczypiorkiem, ogórek zielony.

D: mleko/kakao na napoju mlecznym, margaryna flora, wędlina.

II: mix owoców.

Kasza jęczmienna2.

Potrawka warzywna z soczewicą i pomidorami.

Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, cebulą i olejem z pestek winogron.

Kompot borówkowy.

D: potrawka bez pomidorów.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, natką i olejem. Gofry2 bez mleka z musem mango. Mleko` do picia.

 

D: placuszki bez jajek. Napój roślinny.

Alergeny
1Mleko(w tym laktoza), 2gluten,3 przetwory mleczne(laktoza)., 4kakao. 2Gluten. Seler. `Mleko(laktoza), 2gluten.
Wtorek
29.11.2022
Płatki żytnie2 na mleku1.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem3, gotowane jajko5, słupki papryki.

Herbata rumiankowa.

D: kaszka b/mleczna, margaryna flora, wędlina

II: mix owoców.

Makaron pełnoziarnisty2.

Gulasz wieprzowy z suszoną śliwką.

Jarzynka: gotowany brokuł.

Surówka z pomidorów malinowych z cebulą i olejem.

Kompot owocowy (malina, wiśnia, truskawka, porzeczka).

D: tarta marchewka z jabłkiem.

Zupa  kapuśniak z ziemniakami, natką i olejem. Koktajl malinowy na jogurcie3 z  amarantusem.

D: ryż na napoju roślinnym z musem malinowym.

Alergeny
`Mleko(w tym laktoza), 2gluten, 3przetwory mleczne(laktoza), 5jajka. 2Gluten. Seler. 3Przetwory mleczne (w tym laktoza).
Środa
30.11.2022
Kasza manna2 na mleku1.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem3, pasta z sera mozzarella3 z suszonymi pomidorami, plasterki zielonego ogórka.

Herbata owocowa.

D: kaszka b/mleczna, margaryna flora, szynka.

II: mix owoców

Ziemniaki.

Pulpecik5 drobiowy w sosie paprykowym.

Jarzynka: gotowana cukinia.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i oliwą.

Kompot truskawkowy.

D: pulpecik b/jajka, woda,

Zupa krem dyniowo-marchewkowa z mlekiem kokosowym, kaszą jaglaną, natką i olejem. Ciasto bananowe2,5. Kawa zbożowa1,2.

D: Ciastko b/jajek z gruszką. Kawa na napoju roślinnym.

Alergeny
1Mleko(w tym laktoza), 2gluten, 3przetwory mleczne(laktoza). 5Jajka. Seler. 2Gluten, 5jajka, 1mleko(laktoza).
Czwartek
01.12.2022
Kluski lane2,5 pełnoziarniste na mleku1.

Kanapki z pieczywa mieszanego2 z masłem3, pasta z pieczonej marchewki ze słonecznikiem, kiełki.

Herbata z cytryną.

D: Kaszka b/mleczna, margaryna  flora.

Ryż.

Pieczone pulpecik wieprzowo-cielęcy w sosie chrzanowym.

Jarzynka: gotowana fasolka szparagowa.

Surówka z kalarepy z rzodkiewką i jogurtem3.

Kompot brzoskwiniowo-porzeczkowy.

D: klopsik b/jajka surówka z olejem z pestek winogron.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, natką i olejem. Maślanka3 wiśniowa. Wafle orkiszowe2.

D: sałatka owocowa (brzoskwinia, ananas, mango). Wafle orkiszowe.

Alergeny
Mleko(w tym laktoza), 2gluten, 3przetwory mleczne(laktoza), 5jajka. 5Jajka, 3przetwory mleczne(laktoza). Seler. 3Przetwory mleczne(laktoza), 2gluten.
Piątek
02.12.2022
Płatki owsiane2  na mleku1.

Kanapki z pieczywa mieszanego2 z masłem3, szynka wieprzowa, papryka.

Herbata owocowa.

D: kaszka b/mleczna, margaryna flora,.

II: mix owoców

Ziemniaki.

Kotlecik5 z mintaja6 w sosie musztardowym6.

Jarzynka: gotowana brukselka i kalafior.

Surówka białej rzodkwi z marchewką, papryką  i jogurtem3.

Kompot morelowy.

D: kotlecik wieprzowy kotl.b/jajka, , sur. z olejem. woda.

Zupa krupnik2 z  natką i olejem. Kulki twarogowe3 z wiórkami kokosowymi. Herbatka zimowa ( z pomarańczą, goździkami i cynamonem).

D: panna cotta na mleku kokosowym.

Alergeny
1Mleko(w tym laktoza), 2gluten, 3przetwory mleczne(laktoza). 6Ryba, 5jajka, 6gorczyca, 3przetwory mleczne(laktoza). Seler, 2gluten. 3Przetwory mleczne(laktoza)

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości olej. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przewiń do góry
Przejdź do treści