Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 04.01-08.01.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 04.01.2021

Makaron wesołe literki na mleku.
Wafelek ryzowy z masłem i miodem.
Herbata malinowo – żurawinowa.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light,
II – jabłka
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)
Jeżyki z ryżu czerwonego. Gulasz z mięsa wołowego z cebulką, porem i natką pietruszki. Kalafior na jarzynę polany masełkiem.
Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulką skropiona olejem rzepakowym.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten
Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielony jogurtem
Diety – b/jogurtu ( buraki puree, fasola żółta, cieciorka, kalafior, cytryna )
A – mleko ( w tym laktoza), seler
Koktajl jogurtowy z truskawkami z herbatnikiem i suszoną śliwka.
Diety – koktajl na bazie mleka sojowego z truskawkami chrupki kukurydziane.
A – mleko ( w tym laktoza)

Wtorek 05.01.2021

Płatki kukurydziane na mleku. Kanapki z bułki z masłem i serem żółtym i wiórkami papryki czerwonej. Słoneczna lemoniada
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light kanapka z dżemem
II – jabłka, mandarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Zielone kulki ziemniaczane. Kotlecik mielony z mięsa mieszanego. Marchewka krojona w kostkę na jarzynę.
Sałatka z cykorii i jabłka z ziołową oliwą z oliwek.
Kompot ze ślwiki.
A – jaja, gluten
Zupa z fasoli żółtej i zielonej z kaszą jęczmienna i olejem rzepakowym
A – seler, mleko ( w tym laktoza), jaja, gluten
Ciasto marchewkowe z bakaliami.
Mleko waniliowe do picia.
Diety – ciasto marchewkowe na mleku kokosowym z rodzynkami, napój sojowy, woda
A – mleko ( w tym laktoza), gluten, drożdże, jaja

Środa 06.01.2021

Święto Trzech Króli
Czwartek 07.01.2021 Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane (chleb razowy, bułka pszenna ) z masłem, i szynką z kurczaka z ogórkiem świeżym z kiełkami. Mięta do picia z limonką
Diety – kaszki b/m – owocowe
II – jabłka, kiwi
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), seler
Ziemniaki z koperkiem.
Kotlet z mięsa (cielęcina, jaja) Brokuł na jarzynę.
Surówka z marchewki , z jabłkiem z olejem rzepakowym. Kompot żurawinowy
A – jaja, gluten
Zupa zacierkowa z brukselką marchew, por młody, seler, pietruszka) z natką pietruszki i oliwą z oliwek
A – seler, jaja, gluten

 

Biały deserek z twarożku polany sosem malinowym z wafelkiem
Diety – mus z malin , wafelek
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)

Piątek

08.01.2021

Kluseczki pszenne na mleku. Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i pastą czosnkową z ciecierzycy i prażonym słonecznikiem z rzodkiewką Rumianek . Diety – masło flora light,
II –jabłka, pomarańcz
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Kasza krakowska z natką pietruszki.
Pieczony łosoś w sosie musztardowo- miodowym.
Fasola żółta i zielona na jarzynę.
Surówka z kalarepy z jabłkiem i rodzynkami w sosie jogurtowym.
Kompot owocowy
A – jaja, gluten, ryba, gorczyca
Zupa brokułowa a z ziemniakami włoszczyzną z natka pietruszki i oliwą z oliwek.

A – seler

Jogurt naturalny z brzoskwinią z liściem świeżej mięty, chrupki kukurydziane Woda źródlana.
Diety/N – mus brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane
A – mleko ( w tym laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści