Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 08-12.03.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 08.03.2021

Kasza jaglana na mleku. Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i wiórkami sera żółtego z pomidorem malinowym i roszponką Herbata czarna z sokiem cytrynowym
Diety – Kaszki b/m owocowe, masło flora light, szynka wieprzowa
II – jabłka, banan
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),jaja
Ziemniaczki z koperkiem.
Pieczone ruloniki z indyka. I szynki wieprzowej
Fasolka żółta na jarzynę polana masełkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem świeżym w sosie jogurtowym. Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa jarzynowa włoszczyzną i marchewka krojoną w kostkę z olejem rzepakowym i zieleniną.

A – seler

Koktajl z mango i truskawek z wiórkami czekolady gorzkiej na bazie jogurtu naturalnego, biszkopt, chrupki kukurydziane ,woda źródlana do picia
Diety – mus owocowy , chrupki kukurydziane

A – mleko ( w tym laktoza), jaja, gluten

Wtorek 09.03.2021

Mleko z miodem do picia.
Bułka z chlebem razowym z masłem i smalcem wegańskim z ogórkiem małosolnym.
II – jabłka, pomarańcz
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza)
Ryż czerwony BIO na sypko z natka pietruszki.
Gulasz wieprzowy z cebulką.
Buraki puree na jarzynę z jabłkiem i nutą cytrynową.
Mizeria w sosie śmietanowym.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten (pszenica) , mleko (w tym laktoza)
Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i natka pietruszki, koperkiem , zabielana mlekiem(marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/mleka
A – mleko (w tym laktoza), seler
Kluseczki pszenne kładzione posypane borówką amerykańską i polane musem. Napój owocowy
Diety – makaron b/jaj z borówką amerykańską.
–gluten (pszenica), jaja

Środa 10.03.2021

Makaron wesołe literki na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i szynką wieprzową z paseczkami papryki czerwonej. Napój miętowy.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light,
II- jabłka, melon żółty
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), jaja,
seler
Kotlet z kaszy gryczanej z białym serem.
Puree z marchewki na jarzynę.
Surówka z kalarepki z jabłkiem z jogurtem greckim.
Kompot wiśniowy
D – b/jogurtu
A – jaja, gluten (pszenica, żyto i inne), mleko w tym laktoza
Zupa ogórkowa z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym i zabielana śmietaną. (marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/śmietany
Ciasteczka BIO, kisiel wiśniowy , napój owocowy
D – j. w.
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)
Czwartek 11.03.2021 Kasza manna na mleku.
Pieczywo mieszane bułka, chleb razowy z masłem i twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną i liściem świeżej mięty.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light, wędlina
II – jabłka, gruszka
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), seler
Makaron drobny
Potrawka z mięsa drobiowego z warzywami w sosie pomidorowym. . Surówka z kapusty białej z koperkiem i wiórkami marchewki, papryką czerwoną, ogórkiem świeżym skropiona olejem rzepakowym. Kompot owocowy z gruszką.
A – jaja, gluten (pszenica)
Kalafiorowa z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek. (marchew, seler, pietruszka, por)

A – seler

Nutella domowa z awokado i bananem (kakao), wafelek Mleko
D/N – mus z banana, sok owocowy bobofrut

A – gluten, jaja

Piątek

12.03.2021 

Płatki kukurydziane na mleku. Bułka z dżemem truskawkowym i brzoskwiniowym.
Diety –kaszki b/m owocowe, masło flora ligh
Lemoniada.
II /N – jabłka, winogrono ciemne
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Ziemniaki młode z koperkiem.
Kotlet rybny (łosoś )
Szpinak na jarzynę.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem z olejem rzepakowym. Kompot żurawinowy.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba
Zupa z czerwonej soczewicy zasypana kaszą krakowską z natką pietruszki z pomidorami.

A – seler

Koktajl owocowy na bazie kefiru i jogurtu naturalnego, herbatnik
Diety/ N – przeciery owocowe gerberA – mleko ( w tym laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

zdjęcie via <a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/tlo’>Tło zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com</a>

Przejdź do treści