Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 1-5.02.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 01.02.2021

Zacierki z mąki pszennej  (mąka 450 , jaja) na mleku
Mini kanapeczki z chleba pszennego i bułki z masłem i wiórkami sera żółtego z kolorową papryka Herbata malinowo – żurawinowa.
DIETY – kaszki b/m owocowe, masło flora light, polędwica z kurczaka
II –banan BIO
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)
Jeżyki z ryżu z natka pietruszki. Klopsiki z mięsa wołowego w sosie żurawinowym. Kalafior na jarzynę
Surówka z sałaty lodowej z pomidorkami cherry, kolorową papryką i jogurtem naturalnym.
Kompot ze śliwki.A – jaja, gluten
Zupa ogórkowa ziemniakami ze i zabielona jogurtem naturalnym (marchew BIO, seler, pietruszka, por )

DIETY– b/jogurtu

A – mleko ( w tym laktoza), seler

Koktajl jogurtowy z truskawkami i bananem z chrupiącym herbatnikiem BIO

DIETY – koktajl na bazie napoju migdałowego z truskawkami, bananem

A – mleko ( w tym laktoza)

Wtorek 02.02.2021

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku BIO. Kanapki: bułka z masłem i dżemem brzoskwiniowym. Słoneczna lemoniada z cytryną i limonką
DIETY – kaszki b/m owocowe, masło flora light
II – mandarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza) 
Zielone kulki ziemniaczane. Kotlecik mielony z mięsa mieszanego – wołowina, indyk. Marchewka krojona w kostkę na jarzynę.
Sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką z jabłkiem i cebulką skropiona olejem rzepakowym. Kompot z moreliA – jaja, gluten
Zupa fasolowa z makaronem łazanki , przecierem pomidorowym, kon. pomidorowy i olejem rzepakowym (marchew młoda, seler, pietruszka, por młody)

A – seler, mleko ( w tym laktoza), jaja, gluten

 

Jabłecznik z nutą cynamonową.
Mleko do picia.DIETY – ciasto z jabłkami , napój owsiany

A – mleko ( w tym laktoza), gluten, drożdże, jaja

 

Środa 03.02.2021

Kakao na mleku BIO
Twarożek na słodko z miodem , bułka z masłem.
Herbata owocowa.
DIETY – masło flora light, kanapka z dżemem
II –winogrono białe, ciemne
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Kasza pęczak prażona z natką pietruszki.
Zrazik z szynki wieprzowej w lekkim sosie chrzanowym.
Buraczki na jarzynę.
Mizeria w sosie jogurtowym. – jogurt grecki
Kompot wiśniowyA – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)
Kapuśniaczek z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek.
( marchew młoda, seler, pietruszka, por młody)
A – seler , gluten, jaja 
Kisiel żurawinowy (mąka z ziemniaczana ) Batonik owsiany – płatki jęczmienne, jaja, cukier trzcinowy, orzeszki pinii, rodzynki suszone, morele suszone) Napój wiśniowy
DIETY – j. w.
Czwartek 04.02.2021 Płatki jaglane na mleku BIO Pieczywo mieszane (chleb razowy, bułka pszenna )z masłem i polędwica drobiową z kurczaka z ogórkiem świeżym. Mięta do picia.
Diety – kaszki b/m – owocowe
II – jabłka, kiwi
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), seler
Ziemniaki z koperkiem.
Kotlet z mięsa mieszanego (cielęcina, filet z indyka) Brokuł na jarzynę.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem z olejem rzepakowym. Kompot z jeżynA – jaja, gluten
Zupa jarzynowa z kluseczkami kalafior, brukselka, marchew, por młody, seler, pietruszka) z natką pietruszki i olejem rzepakowym,.

A – seler, jaja, gluten

 

Biały deserek z twarożku z kawałkami brzoskwini polany sosem malinowym z maczanymi chrupkami kukurydzianymi..
DIETY– przeciery brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)

Piątek

05.02.2021 

Makaron drobny na mleku. Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i pastą pomidorowo-czosnkową ciecierzycy z rzodkiewką Herbata z cytryną. .

DIETY– masło flora light

A – gluten, mleko (w tym laktoza)

II – pomarańcz

Kasza kuskus z natką pietruszki.
Pieczony dorsz w sosie musztardowo- miodowym.
Marchewka junior na jarzynę.
Surówka z cykorii i jabłka z suszoną żurawiną.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten, ryba, gorczyca
Zupa krem z dyni z marchewką, ziemniakami i imbirem z natka pietruszki na mleku kokosowym. Z groszkiem ptysiowym.

A – seler

Jogurt naturalny z borówką z liściem świeżej mięty, chrupki kukurydziane Woda źródlana.

DIETY– mus owocowy, chrupki kukurydziane
A – mleko ( w tym laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

zdjęcie via <a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie'>Jedzenie zdjęcie utworzone przez gpointstudio – pl.freepik.com</a>

Przejdź do treści