Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 11.01-15.01.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 11.01.2021

Kasza kukurydziana na mleku. Kanapka z chleba razowego i bułki z masłem na liściu sałaty karbowanej z wędliną z paseczkami papryki żółtej .Woda z sokiem wiśniowym.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light,
II –banan
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler, jaja, gorczyca
Ziemniaki z koperkiem.
Paluszek drobiowy (filet z indyka).
Fasola zielona na jarzynę.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewka i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym. Kompot owocowy.
A – jaja, gluten
Krem z pomidorów (marchew młoda, por młody, pietruszka, seler, konc. pomidorowy z groszkiem ptysiowym z natką pietruszki i oliwą z oliwek z kleksem jogurtu greckiego
A – seler
Shake czekoladowy z borówką amerykańską na bazie jogurtu naturalnego z chrupkami kukurydzianymi.i orzeszkami pinii Woda
D –przecierek gerber, chrupki kukurydziane , woda

Wtorek 12.01.2021

Ryż biały na mleku. Kanapka z chleba pszennego z masłem i krążkami sera mozzarella z pomidorem malinowy, oliwkami czarnymi i świeża bazylią. Lemoniada ze świeżej mięty, cytryny i limonki.
Diety – Kaszki b/m owocowe , masło flora light,
II – malina
A – gluten , mleko (w tym laktoza)
Kluseczki kładzione. (mąka 450, jaja)
Gulasz z mięsa mieszanego – indyk, szynka w. z cebulką, suszonymi pomidorami
Cukinia krojona w kostkę na jarzynę
Surówka z buraczków z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki
A – jaja, gluten
Zupa z kolorowej fasolki z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek. (marchew młoda, por młody, seler, pietruszka)

A – seler

Biszkopty z twarożkiem truskawkowym, napój ze śliwki
Diety – mus truskawkowy
A – jaja, mleko ( w tym laktoza), gluten

Środa 13.01.2021

Kasza perłowa na mleku.
Kanapeczki z bułki z masłem i ziołowym twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewka.
Herbata owocowa.
Diety – masło flora light, polędwica z kurczaka
II – winogrono ciemne
A – gluten, mleko (w tym laktoza) 
Kotlet ziemniaczany ze szczypiorkiem. Sosik tzatzaiki z rzodkiewką, ogórkiem świeżym, szczypiorkiem.
Kapusta włoska duszona z koperkiem.
Surówka z marchewki z jabłkiem i olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa z selera naciowego z tartym jajkiem z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki. (marchew młoda, seler, pietruszka, por młody)
Diety – b/ jogurtu
A – seler, jaja, gluten,
Ciasto z burakiem i marchewką z bakaliami, kawa zbożowa
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza),
Czwartek 14.01.2021 Mleko miodowe do picia. Kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z jaja z serem żółtym ze szczypiorkiem i pomidorem Woda z sokiem owocowym.
Diety – masło flora light, polędwica z kurczaka
II – jabłka, gruszka
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
Makaron spaghetti z natką pietruszki.
Mięso mielone z indyka i szynki wieprzowej w sosie pomidorowym
Włoszczyzna na jarzynę
Surówka z kalarepki z jabłkiem w sosie jogurtowym.
Kompot z mango i malin
A – jaja, gluten, mleko (w tym laktoza)
Barszcz biały z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym . Diety – zupa jarzynowa
A – seler, mleko (w tym laktoza) 
Deserek z kaszy manny na mleku polany musem truskawkowym z płatkami migdałowymi.
Diety– deserek b/m z kaszy manny polany syropem pomarańczowym.
A – mleko ( w tym laktoza)

Piątek

15.01.2021

Płatki jaglane na mleku. Kanapeczki z bułki z pasztetem warzywnym z ogórkiem kiszonym.
Herbata czarna z cytryną.
Diety – masło flora light,
II –brzoskwinia
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja 
Ziemniaki z koperkiem.
Talarki rybne z łososia Różyczki kalafiora na jarzynę.
Kolorowa Surówka z ogórka świeżego, pomidorów malinowych, rzodkiewki, kolorowej papryki i sałaty roszponki skropiona ziołową oliwą z oliwek.
A –gluten, ryba, jaja
Krupnik krakowski na bukiecie warzyw z natka pietruszki i olejem rzepakowym.

A – seler

Koktajl mleczny z owocami i suszona żurawiną. Woda źródlana
Diety – przeciery gerber, woda źródlana
A – mleko ( w tym laktoza) 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści