Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis-12-16.09.2022

Poniedziałek 12.09.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego i bułki z masłem i połówką jajka, z pomidorem i szczypiorkiem.
Rumianek do picia
Diety – masło flora light, szynka wieprzowa
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody z koperkiem.
Kotlet wieprzowy (szynka w.) w złocistej panierce.
Marchewka krojona w kostkę na jarzynę.
Surówka z selera z jabłkiem, suszoną żurawiną i śmietaną 12 %/.
Kompot z owoców mieszanych.
A – gluten mleko (w tym laktoza), seler

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z groszkiem z kaszą kukurydzianą zabielana jogurtem naturalnym, z natką pietruszki.
Diety – b/jogurtu
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z musem z truskawek z kruszonym herbatnikiem maślanym.
Woda źródlana do picia.
Diety – chrupki kukurydziane maczane w musie truskawkowym.
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Wtorek 13.09.2022

Śniadanie  I i II

Płatki jęczmienne na mleku.
Kanapeczki z chleba razowego i bułki z plasterkiem sera żółtego i ogórkiem świeżym z kiełkami słonecznika.
Herbata żurawinowa.
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II – jabłka
A – gluten), mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza gryczana prażona z natką pietruszki.
Bitki ze schabu z cebulką.
Buraki puree na jarzynę.
Mizeria ze śmietaną 12 % z wiórkami rzodkiewki.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa kartoflanka z tartą brukselką na bukiecie warzyw (włoszczyzna) z natką pietruszki.

A –seler

Podwieczorek

Naleśniki z kropeczką dżemu truskawkowego.
Kakao.
Diety – naleśnik b/j z kropeczką dżemu truskawkowego.
Napój migdałowy.
A – gluten, jaja

Środa 14.09.2022

Śniadanie  I i II

Kasza manna na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem szynki wieprzowej na liściu sałaty masłowej z paseczkami papryki żółtej.
Napar herbaciany z imbirem i cytryną.
Diety – masło flora
II – jabłka, brzoskwinia
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Zielone kulki ziemniaczane.
Roladka rybna z mintaja.
Fasolka szparagowa zielona na jarzynę.
Surówka z białej rzodkwi z marchewką, jabłkiem i ziołowym olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten, ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa minestrone (cukinia, fasola żółta, kukurydza, koncentrat pomidorowy) z drobnym makaronem zabielana jogurtem.
Diety – oliwa z oliwek
A – gluten, seler, mleko ( w tym laktoza).

Podwieczorek

Wafelek ryżowy przekładany twarożkiem z brzoskwinią.
Napój owocowy.
Diety – wafelek, chrupki kukurydziane, przecierek gerber.
A – jaja, gluten

Czwartek 15.09.2022

Śniadanie  I i II

Kasza jaglana na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i humusem z soczewicy czerwonej z prażoną dynią z ogórkiem małosolnym.
Słoneczna lemoniada z miętą.
Diety – masło flora light
II – jabłka, winogrono jasne bezpestkowe
A – gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Złoty ryż na sypko (kurkuma) z natką pietruszki.
Pulpet z mięsa mieszanego (filet z kurczaka, szynka w.) w sosie chrzanowym.
Brokuł na jarzynę.
Surówka jarzynowa z jabłkiem i z olejem rzepakowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, natką pietruszki i oliwą z oliwek zabielana jogurtem naturalnym.
Diety – b/jogurtu
A – seler, mleko ( w tym laktoza)

Podwieczorek

Müsli z płatkami z dodatkiem owoców suszonych – daktyle, morela, rodzynki.
Woda do picia.
Diety – mus z daktyli z wafelkiem ryżowym
A –mleko ( w tym laktoza), gluten

Piątek 16.09.2022

Śniadanie  I i II

Bawarka do picia.
Mini kanapeczki z chleba razowego z twarożkiem owocowym.
Diety – masło flora light
II– jabłka, śliwka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody.
Łosoś pieczony z nutą cytrynową.
Jarzyna mieszana (marchewka, fasola żółta, kalafior ) polana masłem.
Surówka z ogórka kiszonego z cebulką i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten, ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa krem z dyni na bukiecie warzyw z groszkiem ptysiowym i kleksem jogurtu greckiego.
Diety – b/jogurtu

Podwieczorek

Musik owocowy w tubce, chrupki kukurydziane

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Obraz autorstwa <a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/plaskie-swieckich-lisci-jesienia-i-ramy-zniwa_4962458.htm#query=kasztany&position=3&from_view=search”>Freepik</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści