Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis- 13-17.06.2022

Poniedziałek 13.06.2022

Śniadanie  I i II

Płatki ryżowe na mleku.
Bułeczka z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem.
Diety – masło flora, szynka z kurczaka.
Herbata z owoców leśnych.
II – jabłka, banany
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza pęczak.
Klops z mięsa drobiowego (kurczak ) w sosie koperkowym.
Brukselka na jarzynę.
Sałatka z pomidorów malinowych z cebulką skropioną ziołową oliwą z oliwek.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa szparagowa z ziemniakami i natką pietruszki.
A – seler, jaja, gluten mleko (w tym laktoza),

Podwieczorek

Shake na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami, wafelek.
Diety – mus truskawkowy, wafelek, woda.
A – mleko ( w tym laktoza)

Wtorek 14.06.2022

Śniadanie  I i II

Kasza orkiszowa na mleku.
Bułka z masłem i pastą z cieciorki z pomidorkiem i szczypiorkiem.
Lemoniada z miodem.
Diety – kanapka z masłem flora light i wędliną
II – jabłka, borówki
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Puree ziemniaczane z koperkiem.
Kulka pieczona drobiowa.
Różyczki kalafiora polane masłem.
Surówka z ogórka świeżego, sałaty roszponki, pomidorków koktajlowych, ze szczypiorkiem i ziołową oliwą z oliwek.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z dyni z płatkami jaglanymi z natką pietruszki, oliwą z oliwek, z nutą imbiru oraz kleksem jogurtu greckiego.
Diety – b/jogurtu
A – mleko ( w tym laktoza)

Podwieczorek

Ciasto marchewkowe, mleko.
Diety/N – jabłko w cieście, napój jaglany.
A – mleko ( w tym laktoza), gluten, jaja

Środa 15.06.2022

Śniadanie  I i II

Płatki pszenne na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i szynka z kurczaka z paseczkami papryki żółtej.
Herbata owocowa.
Diety – masło flora light
II – jabłka, pomarańcze
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody z koperkiem.
Kotlet mielony z mięsa wieprzowego.
Marchewka krojona w kostkę na jarzynę.
Mizeria ze śmietaną 12 %.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Krupnik krakowski na bukiecie warzyw z natka pietruszki i oliwą z oliwek.
Diety – b/jogurtu
A – seler

Podwieczorek

Zapiekanka ryżowa na słodko z duszonym jabłkiem, z nutą cynamonu i wiórkami suszonej żurawiny.
Napój owocowy.

Czwartek 16.06.2022

BOŻE CIAŁO

Piątek 17.06.2022

Śniadanie  I i II

Makaron drobny na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z serem mierzwionym i ogórkiem świeżym.
Herbata owocowa.
Diety – masło flora light
II – jabłka
A – gluten, mleko (w tym laktoza), sezam

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza krakowska z natką pietruszki.
Kotlecik rybny z łososia.
Włoszczyzna w paski.
Surówka z marchewki z jabłkiem skropiona olejem.
Kompot z czarnej porzeczki.

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Ogórkowa z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek.

Podwieczorek

Mus owocowy w tubce, chrupki kukurydziane, woda do picia.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

<a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/tlo’>Tło zdjęcie utworzone przez stockking – pl.freepik.com</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści