Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis- 14-18.11.2022

Poniedziałek 14.11.2022

Śniadanie  I i II

Kasza kukurydziana na mleku.
Wafelek ryżowy z masłem i polędwicą drobiową z kurczaka z ogórkiem świeżym.
Herbata owocowa.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light,
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza) jaja, gorczyca

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z koperkiem.
Kulka z mięsa drobiowego (kurczak).
Fasola zielona na jarzynę polana masłem.
Sałatka z pomidorów malinowych z cebulką i szczypiorkiem skropiona ziołowym olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa jarzynowa z ryżem z natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A – seler

Podwieczorek

Maślanka z truskawkami, herbatniki. Woda
D – mus z jabłka, chrupki kukurydziane, woda
A – mleko ( w tym laktoza), gluten (pszenica)

Wtorek 15.11.2022

Śniadanie  I i II

Płatki gryczane pełnoziarniste na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i wiórkami sera żółtego z papryką czerwoną.
Herbata z cytryną.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light,
II– jabłka, mandarynki
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ryż biały na sypko.
Klops z mięsa cielęcego w sosie pomidorowym z natką pietruszki i koperkiem.
Dynia na jarzynę.
Mizeria w sosie jogurtowo – szczypiorkowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten, mleko (w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z kolorowej fasolki z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym zabielona jogurtem naturalnym.
A –jaja, mleko ( w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Ciasto z buraczkiem i marchewką z bakaliami.
D – jabłko w cieście, napój ryżowy.
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)

Środa 16.11.2022

Śniadanie  I i II

Kakao.
Bułka z masłem i dżemem brzoskwiniowym.
Woda z sokiem malinowym.
Diety – masło flora light,
II– jabłka, kiwi gold
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki puree z koperkiem.
Kotlet rybny z dorsza świeżego.
Kalafior na jarzynę z dodatkiem masła.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i koperkiem.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa Shrekowa (szpinakowa ) z kaszą jęczmienną zabielana śmietaną 12 % z natką pietruszki i olejem rzepakowym.
A –jaja, mleko ( w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Budyń waniliowy.
Napój ze śliwki.
Diety – mus owocowy, napój ze śliwki
A – mleko ( w tym laktoza), gluten, jaja

Czwartek 17.11.2022

Śniadanie  I i II

Kasza owsiana na mleku.
Kanapeczki z pieczywa mieszanego (chleb pszenny, bułka) z masłem i pomidorem. Jajecznica na parze.
Lemoniada.
Diety – masło flora light, wędlina
II – jabłka, pomarańcze
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Makaron brązowy.
Gulasz z mięsa mieszanego (cielęcina, filet z indyka)
Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) duszona na jarzynę.
Surówka z ogórka kiszonego z kukurydzą, jabłkiem, cebulką skropiona olejem rzepakowym.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kapuśniak z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym (marchew, seler, pietruszka, por).
A – seler

Podwieczorek

Twarożek pomarańczowy, chrupki kukurydziane, biszkopty.
Napój owocowy
Diety – przeciery gerber , chrupki kukurydziane
A – mleko (w tym laktoza)

Piątek 18.11.2022

Śniadanie  I i II

Zacierki pszenno – kukurydziane na mleku.
Bułka z twarożkiem ananasem krojonym w kostkę.
Herbata owocowa.
Diety – kaszki b/m owocowe
II – jabłka, melon żółty
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Zielone kulki ziemniaczane.
Kotlecik rybny (łosoś).
Brokuł na jarzynę polany masełkiem.
Surówka z marchewki z morelą suszoną i jabłkiem z olejem rzepakowym.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten, ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa koperkowa z makaronem na bukiecie warzyw z natką pietruszki zabielana śmietaną 12%.
A – seler, mleko (w tym laktoza)

Podwieczorek

Biszkopty. Jogurt z malinami
Diety – shake na mleku kokosowym z malinami
A – mleko ( w tym laktoza) , jaja, gluten

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Obraz autorstwa <a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/jesienne-dynie-na-drewnianym-stole-z-liscmi_4975679.htm#query=jesienne%20jedzenie&position=8&from_view=search&track=sph”>Freepik</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści