Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 14.12-18.12

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 14.12.2020

Płatki owsiane pełnoziarniste na mleku. Kanapeczki z chleba pszennego i bułki z masłem i połówką jajka z pomidorem malinowym. Herbatka owocowa
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
Ziemniaki z wody z koperkiem
Kotlet schabowy w złocistej panierce.
Dynia krojona w kostkę na jarzynę. Surówka z kalarepy z jabłkiem, suszoną żurawiną i jogurtem.
Kompot z owoców mieszanych.
A – gluten mleko (w tym laktoza), seler
Zupa z groszkiem z kaszą jęczmienną zabielana jogurtem naturalnym z natką pietruszki.
Diety – b/jogurtu
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z musem z truskawek z kruszonym herbatnikiem maślanym.
Woda źródlana do picia.
Diety – chrupki kukurydziane maczane w musie truskawkowym

Wtorek 15.12.2020

Ryż biały na mleku. Kanapeczki z chleba razowego, i bułki z serem żółtym i ogórkiem świeżym z kiełkami słonecznika. Herbata żurawinowa
Diety – masło flora light,
II –kiwi
A – gluten), mleko (w tym laktoza)
Kasza bulgur z natką pietruszki.
Paluszek pieczony z mięsa mieszanego (mięso wołowe , schab, indyk) w sosie jarzynowym – włoszczyzna mrożona, jaja
Kapusta biała duszona na jarzynę z koperkiem.
Surówka z buraczków z jabłkiem.
Kompot malinowy.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa z fasoli żółtej na bukiecie warzyw z natką pietruszki z ziemniakami. (włoszczyzna) – marchew, seler, pietruszka, por
A –seler
Ciasto marchewkowe z cynamonem ,mąka 450 , jaja napój malinowy
Diety – placek marchewkowy
Napój owocowy

Środa  16.12.2020

Płatki pszenne na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem szynki drobiowej z kurczaka na liściu czerwonej sałaty karbowanej z pomidorkami koktajlowymi.
Napar herbaciany z imbirem i limonką.
Diety – masło flora
II – jabłka, mandarynka
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)
Zielone kulki ziemniaczane.
Roladka rybna z dorsza
Fasolka szparagowa żółta i zielona na jarzynę.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, jabłkiem i ziołowym olejem.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa pomidorowa z drobnym makaronem gwiazdki bezglutenowym zabielana jogurtem.
Diety – oliwa z oliwek
A – gluten, seler, mleko ( w tym laktoza).
Wafelek, chrupki kukurydziane przekładany twarożkiem z brzoskwinia Napój owocowy.
Diety – wafelek, chrupki kukurydziane , przecierek gerber
A – jaja, gluten, drożdże

Czwartek 17.12.2020

Kasza jaglana na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i humusem z soczewicy czerwonej z prażoną dynią z ogórkiem kiszonym . Słoneczna lemoniada z liściem świeżej mięty.
Diety – masło flora light
II – sok bobofrut
A – gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja
Kasza pęczak na sypko z natką pietruszki.
Pulpet z mięsa drobiowego z indyka w sosie chrzanowym. Brokuł na jarzynę
Surówka z marchewki i pora, jabłka z olejem rzepakowym. Kompot z czarnej porzeczki
A – jaja, gluten
Zupa meksykańska z czerwoną fasolką, groszkiem , kukurydzą, przecierem pomidorowym z ziemniakami z natka pietruszki i oliwą z oliwek. Zabielana jogurtem naturalnym.
Diety – b/jogurtu
A – seler,
Pudding mleczny, mus owocowy
Diety – mus owocowy, woda
A – jaja, mleko ( w tym laktoza)

Piątek  18.12.2020

Biała kawa. Mini kanapeczki z chleba razowego z brzoskwiniowym twarożkiem
Diety – masło flora light
II– jabłka, pomarańcz
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Ziemniaki z wody.
Łosoś pieczony z koperkiem i nutą cytrynową. Jarzyna mieszana (marchewka, fasola żółta, kalafior ) polana masłem.
Surówka z kapusty kiszonej z koperkiem, olejem.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa zacierkowa (pszenno – ryzowa ) na bukiecie warzyw z natka pietruszki i olejem rzepakowym.
A – seler, jaja, gluten
Shake jagodowy (jogurt grecki) z płatkami kukurydzianymi. Woda do picia.
Diety – przecierek gerber –mleko ( w tym laktoza), gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści