Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 15-19.03.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 15.03.2021

Płatki kukurydziane na mleku z miodem. Kanapeczki z chleba pszennego i bułki z masłem i połówką jajka z pomidorem malinowym na liściu sałaty karbowanej z kiełkami słonecznika. Herbatka owocowa
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II – jabłka, banan BIO
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
Ziemniaki z wody z koperkiem
Kotlet mielony z mięsa drobiowego – indyk
Dynia krojona w kostkę na jarzynę. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, suszoną żurawiną i jogurtem.
Kompot z owoców mieszanych.
A – gluten mleko (w tym laktoza), seler
Zupa z brukselką z kaszą kukurydzianą zabielana jogurtem naturalnym z natką pietruszki.
Diety – b/jogurtu
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z musem z truskawek z nuta wanilii z kruszonym herbatnikiem maślanym.
Woda źródlana do picia.
Diety- chrupki kukurydziane maczane w musie truskawkowym
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Wtorek 16.03.2021

Ryż na mleku. Kanapeczki z chleba razowego, pszennego i bułki z serem żółtym i ogórkiem świeżym Herbata żurawinowa
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II – mandarynka, jabłka
A – gluten), mleko (w tym laktoza)
Kasza pęczak z natką pietruszki.
Paluszek pieczony z mięsa wołowego w sosie z suszonych pomidorów.
Kapusta biała duszona na jarzynę z koperkiem.
Surówka z buraczków z jabłkiem i ogórkiem kiszonym.
Kompot malinowy.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa paprykowa z marchewką krojoną w kostkę na bukiecie warzyw z natką pietruszki. (włoszczyzna)
A –seler
Ciasto kakaowe z wiśniami , napój owocowy Diety – ciasto b/j z wiśniami
Napój owocowyA – gluten, jaja, drożdże

Środa 17.03.2021

Płatki pszenne na mleku.
Pieczywo mieszane – bułka, chleb pszenny z masłem, plasterkiem szynki drobiowej z kurczaka na liściu czerwonej sałaty karbowanej z pomidorem malinowym.
Rozgrzewająca herbatka z imbirem, limonką i cytryną.
Diety – masło flora
II – jabłka, pomarańcz
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)
Zielone kulki ziemniaczane.
Pieczony łosoś w ziołach śródziemnomorskich z pieprzem cytrynowym.
Fasolka szparagowa żółta i zielona na jarzynę.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, jabłkiem i ziołowym olejem.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa krem pomidorowa z groszkiem ptysiowym z kleksem jogurtu greckiego. (marchew młoda, por młody, seler, pietruszka) z wiórkami sera mozraella
Diety – b/jogurtu
A – gluten, seler, mleko ( w tym laktoza).
Wafelek ryżowy , chrupki kukurydziane przekładany twarożkiem z musem z truskawek Napój wiśniowy
Diety – wafelek, chrupki kukurydziane , przecierek gerber
A – jaja, gluten, drożdże
Czwartek 18.03.2021 Kasza kukurydziana na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i humusem z bobu z prażoną dynią z ogórkiem kiszonym . Słoneczna lemoniada z liściem świeżej mięty.
Diety – masło flora light
II – jabłka, winogrono jasne bezpestkowe
A – gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja , seler
Ryż czerwony na sypko z natką pietruszki.
Pulpet z mięsa drobiowego z indyka w sosie chrzanowym. Brokuł na jarzynę
Surówka z marchewki i pora, jabłka z olejem rzepakowym. Kompot z czarnej porzeczki
A – jaja, gluten
Zupa kalafiorowa z ziemniakami z natka pietruszki i oliwą z oliwek. Zabielana jogurtem naturalnym.
Diety – b/jogurtu
A – seler,
mleko ( w tym laktoza).
Pudding mleczny , mus owocowy
Diety – mus owocowy, woda
A – jaja, mleko ( w tym laktoza)

Piątek

19.03.2021 

Biała kawa. – kawa zbożowa Mini kanapeczki z chleba razowego z twarożkiem i dżemem truskawkowym. Napój imbirowo-cytrynowy ze świeżą miętą.
Diety – masło flora light
II–kiwi gold, jabłka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Ziemniaki z wody.
Mintaj pieczony z nutą cytrynową. – cytryna Jarzyna mieszana (brokuł fasola żółta, kalafior ) polana masłem.
Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką ze szczypiorkiem, pomidorami suszonymi, pomidorem malinowym i olejem.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa koperkowa z kaszą jaglaną (marchew młoda, seler, pietruszka, por )
A – seler, jaja, gluten
Shake jagodowy – borówka amerykańska (jogurt naturalny) z ciasteczkiem
Diety – napój migdałowo- jagodowy z ciasteczkiem
–mleko ( w tym laktoza), gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

zdjęcie via <a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/tlo’>Tło zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com</a>

Przejdź do treści