Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 16-20 listopad

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 16.11.2020

Kasza jaglana na mleku. Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i wiórkami sera żółtego z pomidorem malinowym i roszponką Herbata owocowa.
Diety – Kaszki b/m owocowe, masło flora light, szynka z kurczaka
II –banan
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),jaja
Ziemniaczki z koperkiem.
Pieczone ruloniki z indyka.(jaja)
fasolka żółta na jarzynę polana masełkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem świeżym w sosie jogurtowym. Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa zacierkowa (mąka pszenna, jaja)z włoszczyzną i dynią z olejem rzepakowym i zieleniną.

 

A – seler

Pomarańczowy koktajl z brzoskwini i ananasa na bazie jogurtu naturalnego, biszkopt, chrupki kukurydziane ,woda źródlana do picia

A – mleko ( w tym laktoza), jaja, gluten

Wtorek 17.11.2020

Mleko z miodem do picia.
Bułka z chlebem razowym z masłem i pasta z bobu z sezamem i wiórkami papryki żółtej.
II –pomarańcz
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza)

 

Żółty ryż z kurkumą na sypko z natka pietruszki.
Gulasz wieprzowy z cebulką.
Buraki puree na jarzynę z jabłkiem i nutą cytrynową.
Sałata na słodko w sosie jogurtowym
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten (pszenica) , mleko (w tym laktoza)
Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i natka pietruszki, koperkiem , zabielana mlekiem(marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/mleka

A – mleko (w tym laktoza), seler

Kluseczki kukurydziano – pszenne kładzione posypane borówką amerykańską i polane musem. Napój owocowy
Diety – makaron b/jaj z borówką amerykańską.
–gluten (pszenica), jaja

Środa  18.11.2020

Makaron drobny na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i szynką drobiową z paseczkami papryki czerwonej i ogórkiem świeżym. Napój miętowy.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light,
II- khaki
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), jaja,
seler
Kotlet z kaszy gryczanej z białym serem.
Puree z marchewki na jarzynę.
Surówka z kalarepki z jabłkiem z jogurtem greckim.
Kompot z borówki amerykańskiej.
D – b/jogurtu

A – jaja, gluten (pszenica, żyto i inne), mleko w tym laktoza

Barszcz ukraiński z ziemniakami z natką pietruszki i olejem rzepakowym i zabielana jogurtem (marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/jogurtu

A – seler

 

Ciasto kakaowe z wiśniami posypane Mleko
D – j. w. , napój sojowy
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)

Czwartek  19.11.2020

Kasza manna na mleku.
Pieczywo mieszane bułka, chleb razowy z masłem i twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną i liściem świeżej mięty.
Diety – kaszki b/m owocowe , masło flora light
II – jabłka, gruszka
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), seler
Makaron szpinakowy.
Potrawka z mięsa drobiowego z warzywami w sosie pomidorowym. . Surówka z kapusty białej z koperkiem i wiórkami marchewki, papryką czerwoną, ogórkiem świeżym skropiona olejem rzepakowym. Kompot owocowy.
A – jaja, gluten (pszenica)
Kalafiorowa z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek. (marchew, seler, pietruszka, por)

A – seler

Nutella domowa z awokado i bananem (kakao), wafelek Napój owocowy
D/N – mus z banana, sok owocowy bobofrut

A – gluten, jaja

Piątek  20.11.2020

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Bułka z miodem.
Diety –kaszki b/m owocowe, masło flora light
Lemoniada.
II – jabłka, winogrono ciemne
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Ziemniaki młode z koperkiem.
Łosoś z nutą cytrynową i koperkiem.
Szpinak na jarzynę.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem z olejem rzepakowym. Kompot żurawinowy.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba
Zupa z zielonej soczewicy zasypana kaszą krakowską z natką pietruszki z pomidorami.

 

A – seler

Koktajl truskawkowy z wiórkami czekolady na bazie kefiru i jogurtu naturalnego, herbatnik
Diety/ N – przeciery owocowe gerber

A – mleko ( w tym laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści