Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis- 18-22.07.2022

Poniedziałek 18.07.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane na mleku.
Pasta pomidorowa z soczewicy z paseczkami żółtej papryki na pieczywie pszennym.
Napój miętowo- cytrynowy.
Diety – masło flora light
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Makaron pełnoziarnisty.
Potrawka z indyka w sosie jarzynowym.
Fasola szparagowa zielona na jarzynę.
Surówka z selera i jabłka w sosie jogurtowym.
Kompot żurawinowy.
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kapuśniaczek z ziemniakami na bukiecie warzyw z koperkiem
A-Seler

Podwieczorek

Malinowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane.
Diety – deserek malinowy, chrupki kukurydziane
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

Wtorek 19.07.2022

Śniadanie  I i II

Kluski lane na mleku.
Chleb pszenny z masłem i wiórkami sera żółtego z ogórkiem świeżym.
Herbata czarna.
Diety – masło flora light, szynka drobiowa
II – jabłka, winogrono jasne
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza jaglana z natką pietruszki.
Gulasz z mięsa wołowego z cebulką.
Brokuł na jarzynę.
Surówka z białej kapusty, marchewką i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten, gorczyca

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki i oliwą z oliwek zabielona mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por).
Diety – b/mleka

Podwieczorek

Ryż biały z duszonym jabłkiem i nutą cynamonu.
Napój owocowy.

Środa 20.07.2022

Śniadanie  I i II

Ryż pełnoziarnisty na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i plasterkiem wędliny drobiowej z pomidorem.
Lemoniada.
Diety – polędwica drobiowa z kurczaka
II – jabłka, nektarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kotlet z kalafiora.
Kapusta włoska na jarzynę.
Surówka z marchewki z jabłkiem skropiona olejem.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Krupnik na bukiecie warzyw z natką pietruszki i olejem rzepakowym.

Podwieczorek

Keks z buraka z nutą cynamonu.
Mleko do picia.
Diety – j. w., napój migdałowy

Czwartek 21.07.2022

Śniadanie  I i II

Kakao.Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Diety – Herbata malinowa, masło flora light
II – jabłka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody z koperkiem.
Paluszek z mięsa drobiowego.
Szpinak na jarzynę.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem z oliwą z oliwek.
Kompot z wiśni.
A – jaja, gluten, ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa dyniowa z kaszą kukurydzianą na bukiecie warzyw natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A – mleko ( w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Jagodowy szejk mleczny, biszkopt, woda źródlana.
Diety – mus jagodowy, chrupki kukurydziane

Piątek 22.07.2022

Śniadanie  I i II

Płatki żytnie na mleku.
Jajecznica na parze z bułką z masłem, szczypiorkiem i pomidorem.
Rumianek.
Diety – masło flora light, wędlina
II – jabłka, arbuz
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza kuskus z natką pietruszki.
Kotlet rybny w ziołach.
Marchewka puree na jarzynę.
Sałatka z kalarepki z kolorową papryką, rzodkiewką skropiona ziołową oliwą z oliwek.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa jarzynowa z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A – seler

Podwieczorek

Twarożek truskawkowy, chrupki kukurydziane.
Napój owocowy.
Diety – mus truskawkowy, chrupki kukurydziane

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

<a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/impreza’>Impreza zdjęcie utworzone przez rawpixel.com – pl.freepik.com</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści