Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 18.01-22.01.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 18.01.2021

Płatki kukurydziane na mleku Kanapeczki z chleba pszennego i bułki z masłem i połówką jajka z pomidorem malinowym na liściu sałaty karbowanej z kiełkami słonecznika. Herbatka owocowa
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II –banan BIO
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
Ziemniaki z wody z koperkiem
Kotlet mielony z mięsa wieprzowego – szynka wieprzowa Dynia krojona w kostkę na jarzynę. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, suszoną żurawiną i jogurtem greckim.
Kompot z owoców mieszanych.
A – gluten mleko (w tym laktoza), seler
Zupa z groszkiem z kaszą jaglaną zabielana jogurtem naturalnym z natką pietruszki.
Diety – b/jogurtu
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), seler
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z brzoskwinią z nuta wanilii i liściem świeżej mięty. Chrupki kukurydziane Woda źródlana do picia.
Diety- chrupki kukurydziane maczane w musie brzoskwiniowym
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Wtorek 19.01.2021

Ryż biały na mleku. Kanapeczki z chleba żytniego BIO i bułki z plasterkiem sera mierzwionego i ogórkiem świeżym z kiełkami słonecznika. Lemoniada z imbirem, cytryną, limonką, świeżą miętą.
Diety – masło flora light, szynka wędzona z kurczaka
II – mandarynka
A – gluten), mleko (w tym laktoza)
Kasza gryczana biała z natką pietruszki.
Paluszek pieczony z mięsa wołowego w sosie z suszonych pomidorów.
Kapusta kiszona na jarzynę z koperkiem.
Surówka z buraczków z jabłkiem i ogórkiem kiszonym.
Kompot malinowy.
A – jaja, gluten (pszenica)
Zupa paprykowa z marchewką krojoną w kostkę na bukiecie warzyw z natką pietruszki. (włoszczyzna)
A –seler
Ciasto kakaowe z wiśniami , kawa zbożowa Diety – ciasto b/j z wiśniami
Kawa zbożowaA – gluten, jaja, drożdże

Środa 20.01.2021

Płatki pszenne na mleku.
Pieczywo mieszane – bułka, chleb pszenny z masłem, plasterkiem szynki drobiowej z kurczaka na liściu czerwonej sałaty karbowanej z pomidorem malinowym.
Rozgrzewająca herbatka z imbirem, limonką i cytryną.
Diety – masło flora
II – pomarańcz
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)
Zielone kulki ziemniaczane.
Pieczony łosoś w ziołach śródziemnomorskich z pieprzem cytrynowym.
Fasolka szparagowa żółta i zielona na jarzynę.
Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, jabłkiem i ziołowym olejem.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa ogórkowa z ryżem z natką pietruszki zabielana mlekiem.
Diety – b/mleka
A – gluten, seler, mleko ( w tym laktoza).
Wafelek ryżowy , chrupki kukurydziane przekładany twarożkiem z musem z truskawek Napój wiśniowy
Diety – wafelek, chrupki kukurydziane , przecierek gerber
A – jaja, gluten, drożdże
Czwartek 21.01.2021 Kasza manna na mleku.
Kanapeczki z chleba orkiszowego i bułki z masłem i humusem z bobu z prażoną dynią z ogórkiem kiszonym . Mięta z cytryną i miodem.
Diety – masło flora light
II –winogrono jasne bezpestkowe
A – gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja
Ryż czerwony na sypko z natką pietruszki.
Pulpet z mięsa drobiowego z indyka w sosie chrzanowym. Brokuł na jarzynę
Surówka z marchewki i pora, jabłka z olejem rzepakowym. Kompot z czarnej porzeczki
A – jaja, gluten
Zupa kalafiorowa z ziemniakami z natka pietruszki i oliwą z oliwek. Zabielana jogurtem naturalnym.
Diety – b/jogurtu
A – seler,
mleko ( w tym laktoza). 

 

Pudding mleczny , mus owocowy
Diety – mus owocowy, woda
A – jaja, mleko ( w tym laktoza)

Piątek

22.01.2021 

Kakao. Mini kanapeczki z chleba pszennego z twarożkiem i dżemem truskawkowym.
Rumianek.
Diety – masło flora light, kanapka z dżemem
II–księżyce z melona żółtego, mandarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza) 
Ziemniaki z wody.
Kotlet rybny z minataja. Jarzyna mieszana (brokuł fasola żółta, kalafior ) polana masłem.
Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką ze szczypiorkiem, pomidorami suszonymi, pomidorem, rzodkiewką i olejem.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten, ryba
Zupa neapolitańska z serem żółtym zabielona jogurtem greckim z kurkumą i drobnym makaronem.
A – seler, jaja, gluten
Shake jagodowy na bazie jogurtu BIO– borówka amerykańska z ciasteczkiem z płatków jęczmiennych błyskawicznych z suszonymi owocami (żurawina, rodzynki, śliwka) Woda do picia.
Diety – napój migdałowo- jagodowy z ciasteczkiem
A–mleko ( w tym laktoza), gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści