Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis-21-25.11.2022

Poniedziałek 21.11.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i połówką jajka, z pomidorem i szczypiorkiem.
Herbata owocowa.
Diety – Kaszki b/m owocowe, masło flora light, szynka drobiowa
II – jabłka, banany
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza),jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaczki z koperkiem.
Pieczone ruloniki drobiowe (filet z kurczaka).
Fasolka żółta na jarzynę polana masełkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem w świeżym w sosie jogurtowym.
Kompot ze śliwki.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa zacierkowa (mąka pszenna, jaja)z włoszczyzną i dynią z olejem rzepakowym i zieleniną.
A – seler

Podwieczorek

Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego, biszkopt, chrupki kukurydziane, woda źródlana do picia.
Diety – przecierek brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane
A – mleko (w tym laktoza), jaja, gluten

Wtorek 22.11.2022

Śniadanie  I i II

Kawa zbożowa.
Bułka z masłem i miodem.
Rumianek.
II – jabłka, pomarańcze
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ryż pełnoziarnisty na sypko z natka pietruszki.
Gulasz ze schabu i mięsa wołowego z cebulką i porem.
Buraki puree na jarzynę z jabłkiem.
Sałata ze śmietaną 12 %.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten (pszenica) , mleko (w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i natką pietruszki, koperkiem, zabielana mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/mleka
A – mleko (w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Makaron “drobny ryż” z twarożkiem truskawkowym.
Diety – makaron b/jaj z truskawkami
A–gluten (pszenica), jaja

Środa 23.11.2022

Śniadanie  I i II

Kasza manna na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem oraz wiórkami sera mozzarella i papryki żółtej.
Mięta  z cytryną do picia.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light, szynka drobiowa
II- jabłka
A – gluten (pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), jaja,

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z koperkiem.
Kotlet z jajka ze szczypiorkiem.
Marchew junior na jarzynę.
Surówka z kalarepki z jabłkiem z jogurtem greckim.
Kompot wiśniowy.
D – b/jogurtu
A – jaja, gluten (pszenica, żyto i inne), mleko w tym laktoza

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa ogórkowa z ryżem z natką pietruszki i olejem rzepakowy, zabielana mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por)
D – b/mleka
A – seler

Podwieczorek

Ciasto ze śliwkami. Mleko.
D – b/mleka
A –jaja, gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza)

Czwartek 24.11.2022

Śniadanie  I i II

Kasza orkiszowa na mleku.
Pieczywo mieszane (bułka, chleb razowy) z masłem i twarożkiem ziołowym z ogórkiem świeżym.
Herbata z cytryną.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light

I faza obiadu ( drugie danie)

Makaron szpinakowy.
Potrawka z mięsa drobiowego z warzywami w sosie pomidorowym.
Surówka z kapusty białej z koperkiem i wiórkami marchewki, papryką czerwoną, ogórkiem świeżym skropiona olejem rzepakowym.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kalafiorowa z ziemniakami, z natką pietruszki i oliwą z oliwek (marchew, seler, pietruszka, por).
A – seler

Podwieczorek

Nutella domowa z awokado i banana (kakao), wafelek. Napój owocowy.
D – placek bananowy, sok owocowy bobofrut.
A – gluten, jaja

Piątek 25.11.2022

Śniadanie  I i II

Płatki jaglane na mleku.
Bułka z szynką drobiowa i papryka czerwoną.
Diety –kaszki b/m owocowe, masło flora ligh
Lemoniada.
II – jabłka, winogrona bezpestkowe białe
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki młode z koperkiem.
Kotlet rybny (mintaj).
Szpinak na jarzynę.
Surówka z selera i jabłka z rodzynkami w sosie jogurtowym.
Kompot żurawinowy.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z soczewicą zasypana kaszą krakowską, z natką pietruszki i pomidorami.
A – seler

Podwieczorek

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, ciasteczko.
Diety – mus owocowy, chrupki kukurydziane
A – mleko (w tym laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

<a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/widok-z-gory-swieze-pomarancze-laski-cynamonu-butelka-na-jasnej-powierzchni_12062459.htm#page=2&query=pomarancze%20cynamon&position=10&from_view=search&track=sph”>Obraz autorstwa KamranAydinov</a> na Freepik

Przewiń do góry
Przejdź do treści