Jadłospis | Żłobek nr 10

Jadłospis 22-26.03.2021

 

DATA

 

ŚNIADANIE  I i  II

I faza obiadu

DRUGIE DANIE

II faza obiadu

ZUPA

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 22.03.2021

Płatki ryżowe na mleku .Kanapeczki z pieczywa pszennego z masłem i smalcem wegańskim (biała fasola, cebula, jabłko) z ogórkiem małosolnym. Lemoniada (mięta świeża, limonka, cytryna)
Diety – masło flora light
II – malina
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja
Ziemniaki z wody z koperkiem.
Roladka z mięsa cielęcego.
Cukinia krojona w kostkę na jarzynę. Surówka z pomidorów malinowych z cebulką szalotką i ziołową oliwą z oliwek. Kompot z jeżyny.
A – gluten, jaja
Zupa z ogórkowa (ogórek kiszony,) z ryżem (włoszczyzna- marchew młoda, seler, pietruszka, por młody) ) zabielona mlekiem.
A –seler
Migdałowo- bananowy koktajl na bazie jogurtu greckiego, ciasteczko maślane Woda źródlana do picia.
Diety – chrupki kukurydziane maczane w musie bananowo – migdałowym.
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

Wtorek 23.03.2021

Makaron drobny na mleku. Kanapeczki z chleba razowego i bułki z wiórkami sera mozzarella i pomidorem malinowym i świeża bazylią . Rozgrzewająca herbata z imbirem, cytryną i miodem.

Diety – masło flora light,
II – borówka amerykańska
A – gluten), mleko (w tym laktoza)

Kulki z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki.
Bitka ze schabu w sosie cebulowym.
Buraki puree na jarzynę.
Mizeria w sosie jogurtowo -szczypiorkowym.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)
Zupa z fasoli żółtej z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A –seler
Naleśniki z dżemem Kawa zbożowa.
Diety – naleśnik z maki kukurydzianej z dżemem brzoskwiniowym
A – gluten, jaja 

Środa 24.03.2021

Kasza kukurydziana na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i wędliną z kurczaka na liściu sałaty karbowanej z ogórkiem. Herbata malinowa.
Diety – masło flora
II – banan, kiwi
A – gluten ,mleko (w tym laktoza), jaja
Kulki ziemniaczane z koperkiem.
Kotlet z kalafiora w panierce sezamowej.
Marchewka junior na jarzynę.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i oliwą z oliwek. Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten,
Zupa szpinakowa z jarmużem z tartym jajkiem zabielana jogurtem naturalnym.
Diety – b/jogurtu i jajaA – gluten, seler, jaja, mleko ( w tym laktoza).

 

Twarożek z suszonymi owocami z mini biszkoptem.
Diety – chrupki kukurydziane , przecierek gerber
A – jaja, gluten, drożdże
Czwartek 25.03.2021 Płatki owsiane na mleku.
Bułeczka z masłem. Twarożek z ananasem i brzoskwinią.
Rumianek
Diety – masło flora light, bułka z masłem flora z szynką
II – banan, mandarynka
A – gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja
Kasza bulgur.
Klops z mięsa mieszanego – indyk, cielęcina w sosie pomidorowym. (koncentrat pom, mąka 450 )
Bakłażan na jarzynę.
Surówka z ogórka małosolnego z kukurydzą, cebulką szalotką, jabłkiem skropiona olejem rzepakowym. Kompot z wiśni
A – jaja, gluten, seler
Barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem zabielana jogurtem greckim (marchew młoda, seler, pietruszka, por młody)
Diety – b/jogurtu
A – seler
Nutella z banana i awokado z kakałem z wafelkiem ryzowym, orzechami włoskimi, pinii
Diety – j. w.
A – jaja, mleko ( w tym laktoza), gluten

Piątek

26.03.2021 

Płatki jaglane na mleku. Mini kanapeczki z chleba razowego z pastą z jaja i sera żółtego z wiórkami papryki czerwonej i kiełkami słonecznika.
Diety – masło flora light
II – mandarynka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)
Ziemniaki z wody.
Zrazik rybny (łosoś św.) Brokuł oprószony sezamem na jarzynę.
Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami w ziołowej oliwie z oliwek.
Kompot z wiśni
A – jaja, gluten, ryba
Zupa minestrone ( fasola zielona, żółta , groszek, kukurydza , przecier pomidorowy ) z natką pietruszki i makaronem brązowym.

A – seler

Sernik malinowy na bazie jogurtu naturalnego na herbatnikach. Woda do picia.
Diety – galaretka malinowaA –mleko ( w tym laktoza), gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

<a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/tlo’>Tło zdjęcie utworzone przez wayhomestudio – pl.freepik.com</a>

Przejdź do treści