Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis 25-29.04.2022

Poniedziałek 25.04.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane na mleku. Pasta z suszonych pomidorów z paseczkami żółtej papryki na pieczywie razowym i bułce.
Napój miętowo- cytrynowy.
Diety – masło flora light
II – jabłka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Makaron ryżowy. Potrawka z indyka w sosie pomidorowym.
Fasola szparagowa zielona na jarzynę. Surówka z kalarepki w sosie jogurtowym.
Kompot żurawinowy.
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kapuśniaczek z ziemniakami na bukiecie warzyw z koperkiem
A- Seler

Podwieczorek

Malinowy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane
Diety – deserek malinowy, chrupki kukurydziane
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

 

Wtorek 26.04.2022

Śniadanie  I i II

Kluski lane na mleku. –maka 450 , jaja Chleb pszenny z masłem i polędwicą drobiową z kurczaka z ogórkiem świeżym. Herbata ze św. miętą.
Diety – masło flora light,
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza pęczak z natka pietruszki.
Gulasz z mięsa mieszanego (szynka w., filet z indyka, cebula, bulka, tarta, jaja ) w sosie musztardowym.
Brokuł na jarzynę.
Surówka z białej kapusty, marchewką i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot z czarnej porzeczki.

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natka pietruszki i oliwą z oliwek zabielona mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por).
Diety – b/mleka

A –mleko (w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Budyń waniliowy z musem truskawkowym. – mleka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, jaja
Diety – kisiel z czarnej porzeczki

 

Środa 27.04.2022

Śniadanie  I i II

Kawa zbożowa.
Pieczywo mieszane z masłem i wiórkami sera żółtego z pomidorem malinowym i świeżą bazylią. Lemoniada.
Diety – polędwica drobiowa z kurczaka
II – jabłka, pomarańcz
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kotlet z ziemniaka. Kapusta włoska na jarzynę.
Surówka z marchewki z jabłkiem skropiona olejem.
Kompot z owoców mieszanych.
A – jaja, gluten,

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa cygańska z ryżem ze świeża bazylią, natką pietruszki i oliwą z oliwek.

A – gluten, seler

Podwieczorek

Ciasto marchewkowe z nutą cynamonu. Mleko do picia.
Diety – j. w. napój migdałowy

A – jaja, gluten

 

Czwartek 28.04.2022

Śniadanie  I i II

Ryż biały na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata malinowa.
Diety – masło flora light
II – jabłka, winogrono ciemne
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z wody z koperkiem.
Paluszek z mięsa drobiowego
Szpinak na jarzynę.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem z oliwą z oliwek. Kompot z wiśni.
A – jaja, gluten, ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Wiosenny krupnik z kaszy jęczmiennej na bukiecie warzyw natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A – mleko ( w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Jagodowy szejk mleczny, ciasteczko maślane , woda źródlana.
Diety – mus jagodowy, chrupki kukurydziane

A – jaja, mleko ( w tym laktoza)

 

Piątek 29.04.2022

Śniadanie  I i II

Płatki żytnie na mleku. Jajecznica na parze z bułką z masłem.
Rumianek
Diety – masło flora light
II – jabłka, winogrono białe
A – gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza kuskus z natką pietruszki.
Kotlet rybny w ziołach.
Marchewka puree na jarzynę.
Sałatka ze szpinakiem i kolorową papryką, rzodkiewka skropiona ziołową oliwą z oliwek.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten

A – jaja, gluten, ryba, mleko (w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa jarzynowa z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek. (włoszczyzna)
Diety – zupa jarzynowa

A – seler, mleko (w tym laktoza),

Podwieczorek

Twarożek truskawkowy, chrupki kukurydziane. Napój owocowy.
Diety – mus truskawkowy, chrupki kukurydziane

A –mleko ( w tym laktoza), gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

zdjęcie : wszystkie prawa zastrzeżone

Przewiń do góry
Przejdź do treści