Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis-27.06-01.07.2022

Poniedziałek 27.06.2022

Śniadanie  I i II

Płatki owsiane błyskawiczne na mleku.
Chleb pszenny z masłem i wędliną drobiową z ogórkiem świeżym.
Herbata z cytryną.
Diety- Kaszka b/m. Masło flora light
II- borówki, jabłka
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza), gorczyca, seler, soja

I faza obiadu ( drugie danie)

Makaron łazanki.
Paluszki z indyka w sosie pomidorowym.
Marchewka krojona w kostkę na jarzynę z dodatkiem masła.
Sałata ze śmietaną 12 %.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami z natką pietruszki zabielana jogurtem naturalnym (marchew, seler, pietruszka, por młody).
A – seler

Podwieczorek

Deserek truskawkowo-bananowy na bazie jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane.
Diety- mus truskawkowo –bananowy
A – mleko w tym (laktoza)

Wtorek 28.06.2022

Śniadanie  I i II

Płatki ryżowe na mleku.
Kanapeczka z chleba pszennego z masłem i i serem żółtym z pomidorem.
Herbatka malinowa.
Diety- Kaszka b/m., Masło flora light
II- banany, jabłka
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kulki z kaszy gryczanej z natką pietruszki.
Klops z mięsa wieprzowego w sosie koperkowym.
Buraki puree na jarzynę.
Mizeria ze śmietaną 12 %.
Kompot śliwkowy.
A – jaja, gluten (jęczmień, pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kartoflanka z brukselką, rozmarynem, natką pietruszki i oliwą z oliwek. (marchew, seler, pietruszka, por)
A – seler

Podwieczorek

Ciasto jagodowe (mąka 450,jaja). Mleko do picia
Diety – placuszek z banana, woda.
A – jaja, gluten (pszenica) mleko w tym (laktoza), drożdże

Środa 29.06.2022

Śniadanie  I i II

Kasza kukurydziana na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i pastą z groszku z paseczkami żółtej papryki.
Syrop pomarańczowy z wodą.
Diety- Kaszka b/m. Masło flora light –wędlina
II- księżyce z jabłka , truskawki
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza), jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki młode z koperkiem.
Kotlet mielony z mięsa mieszanego.
Włoszczyzna na jarzynę.
Surówka z ogórka małosolnego z jabłkiem i olejem rzepakowym..
Kompot wieloowocowy.
A – jaja, gluten (żyto, pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z soczewicy z makaronem drobnym na bukiecie warzyw z natką pietruszki i olejem rzepakowym.
A – seler

Podwieczorek

Kuleczka serowa z morelą.
Owocowy napój do picia.
Diety – mus z moreli , owocowy napój do picia.
A – mleko w tym (laktoza)

Czwartek 30.06.2022

Śniadanie  I i II

Kawa zbożowa.
Pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenny, bułka ) i waniliowym twarożkiem.
Woda z sokiem malinowym.
Diety- Kaszka b/m. .Masło flora light dżem brzoskwiniowy
II – jabłka, arbuz
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Puree ziemniaczane z koperkiem.
Łosoś w ziołach.
Fasola zielona na jarzynę.
Surówka z buraczków z jabłkiem skropiona olejem. Kompot z czarnej porzeczki.
A– jaja, gluten (pszenica)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Szpinakowa z jajkiem zabielana mlekiem – marchew, seler, pietruszka, por
A – seler, mleko w tym (laktoza)

Podwieczorek

Kisiel żurawinowy z tartym jabłkiem, wafelek
A – jaja, gluten (pszenica), mleko w tym (laktoza)

Piątek 01.07.2022

Śniadanie  I i II

Kasza manna na mleku.
Mini kanapeczki z chleba razowego z dżemem truskawkowym.
Lemoniada
Diety – kaszka b/m, owoce
II – jabłka
A – gluten(żyto, pszenica), mleko w tym (laktoza), seler, gorczyca, jaja

I faza obiadu ( drugie danie)

Kulka ziemniaczana z koperkiem.
Panierowany paluszek rybny (mintaj ).
Brokuł na jarzyną.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewka i jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten (pszenica), ryba

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa ogórkowa z ryżem zabielana jogurtem greckim z nutą bazylii, natką pietruszki (marchew, seler, pietruszka, por).
A – seler, mleko ( w tym laktoza)

Podwieczorek

Biszkopty, Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego.
Diety – mus malinowy, biszkopty
A – mleko w tym (laktoza) (słód jęczmienny)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

<a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/ramka’>Ramka zdjęcie utworzone przez freepik – pl.freepik.com</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści