Jadłospis - Żłobek 10 | Żłobek nr 10

Jadłospis-29.08-02.09.2022

Poniedziałek 29.08.2022

Śniadanie  I i II

Makaron drobny gwiazdki na mleku.
Mini kanapeczki z pieczywa mieszanego z masłem i wiórkami sera żółtego z pomidorem.
Herbata malinowo – żurawinowa.
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light, kanapka z dżemem brzoskwiniowym
II – jabłka, brzoskwinia UFO
A – gluten ,mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Jeżyki z ryżu brązowego.
Klopsiki z mięsa wieprzowego – schab w sosie śliwkowym (mąka 450, jaja, śliwka suszona).
Kalafior na jarzynę polany masełkiem.
Surówka z białej kapusty z wiórkami marchewki, jabłka z koperkiem i olejem rzepakowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielona mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por).
Diety – b/mleka
A – mleko ( w tym laktoza), seler

Podwieczorek

Koktajl jogurtowy z truskawkami z chrupiącym wafelkiem.
Diety – koktajl na bazie mleka kokosowego z truskawkami, wafelek ryżowy
A – mleko ( w tym laktoza)

Wtorek 30.08.2022

Śniadanie  I i II

Płatki kukurydziane na mleku.
Kanapki z bułki z masłem i dżemem brzoskwiniowym.
Słoneczna lemoniada – cytryna ,cukier
Diety – kaszki b/m owocowe, masło flora light
II – jabłka, banan
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Zielone kulki ziemniaczane.
Kotlecik mielony z mięsa wieprzowego (szynka w., jaja, bułka, cebula).
Marchewka junior na jarzynę.
Sałatka z pomidora ze szczypiorkiem z ziołowym olejem.
Kompot wiśniowy.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem wesołe literki, konc. pomidorowym i olejem rzepakowym (marchew, seler, pietruszka, por)
A – seler, mleko ( w tym laktoza), jaja, gluten

Podwieczorek

Ciasto ze śliwkami (mąka 450,jaja, proszek do pieczenia).
Mleko ryżowe do picia.
Diety – naleśnik na wodzie, napój ryżowy, woda
A – mleko ( w tym laktoza), gluten, drożdże, jaja

Środa 31.08.2022

Śniadanie  I i II

Kawa zbożowa na mleku.
Twarożek na słodko z cukrem waniliowym, bułka z masłem.
Herbata owocowa.
Diety – masło flora light, szynka z kurczaka
II – jabłka, malina
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza pęczak z natką pietruszki.
Zrazik z mięsa drobiowego (filet z kurczaka) w lekkim sosie cebulowym.
Buraczki na jarzynę.
Sałata w sosie śmietanowym 12 %.
Kompot z moreli.
A – jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza)

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Kapuśniaczek z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek (marchew, seler, pietruszka, por).
A – seler , gluten, jaja

Podwieczorek

Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem, biszkopty.
Napój z moreli.
D – kisiel wiśniowy, biszkopty

Czwartek 01.09.2022

Śniadanie  I i II

Płatki ryżowe na mleku.
Pieczywo mieszane (chleb razowy, bułka pszenna) z masłem i szynką z kurczaka z ogórkiem świeżym.
Mięta do picia z cytryną.
Diety – kaszki b/m – owocowe
II – jabłka, winogrono białe
A – gluten( pszenica, żyto), mleko (w tym laktoza), seler

I faza obiadu ( drugie danie)

Ziemniaki z koperkiem.
Kotlet z mięsa drobiowego (filet z kurczaka).
Włoszczyzna na jarzynę.
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem z olejem rzepakowym.
Kompot ze śliwki świeżej.
A – jaja, gluten

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Zupa zacierkowa z natką pietruszki i oliwą z oliwek (marchew, por, seler, pietruszka, mąka pszenna 450, jaja)
A – seler, jaja, gluten

Podwieczorek

Biały deserek z twarożku polany sosem truskawkowym.
Diety – mus owocowy w tubce
A –jaja, gluten (pszenica), mleko ( w tym laktoza)

Piątek 02.09.2022

Śniadanie  I i II

Makaron literki na mleku.
Kanapeczki z chleba pszennego z masłem i pastą z czerwonej fasoli z dodatkiem cebuli i jabłka, z plasterkami rzodkiewki i sałatą masłową.
Rumianek.
Diety – masło flora light,
II – jabłka, śliwka
A – gluten, mleko (w tym laktoza)

I faza obiadu ( drugie danie)

Kasza bulgur z natką pietruszki.
Pieczony mintaj w sosie musztardowo- miodowym.
Fasola zielona na jarzynę.
Surówka z marchewki z jabłkiem skropiona olejem rzepakowym.
Kompot owocowy.
A – jaja, gluten, ryba, gorczyca

II faza obiadu ( pierwsze danie)

Botwinka z ziemniakami i natką pietruszki i oliwą z oliwek zabielana mlekiem (marchew, seler, pietruszka, por).
A – seler

Podwieczorek

Jogurt naturalny z brzoskwinią, chrupki kukurydziane.
Woda źródlana.
Diety – mus brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane
A – mleko ( w tym laktoza)

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października  2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Obraz autorstwa <a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/widok-z-gory-na-pyszne-jesienne-owoce_9606110.htm#query=jedzenie%20jesienne&position=0&from_view=search”>Freepik</a>

Przewiń do góry
Przejdź do treści