Jadłospis | Żłobek nr 10

14-18.09.2020

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

14.09.2020

Płatki ryżowe na mleku.

Kanapeczki z pieczywa mieszanego pszennego i bułki z masłem i smalcem wegańskim (biała fasola, cebula, jabłko) z ogórkiem małosolnym. Lemoniada
Diety – masło flora light,

II: malina

Ziemniaki z wody z koperkiem.Roladka z mięsa cielęcego.
Cukinia krojona w kostkę na jarzynę. Surówka z pomidorów z cebulką szalotką i ziołową oliwą z oliwek.Kompot z jeżyny.
Zupa z ogórkowa (ogórek kiszony, małosolny)  z ryżem (włoszczyzna) zabielona mlekiem.
Koktail migdałowo-bananowy na bazie jogurtu naturalnego, ciasteczko maślane. Woda źródlana do picia

Diety – chrupki kukurydziane maczane w musie  bananowo – migdałowym.

Alergeny gluten, mleko (w tym laktoza), jaja gluten, jaja seler gluten,  mleko (w tym laktoza)
Wtorek

15.09.2020

Makaron drobny na mleku. Kanapeczki z chleba razowego i bułki z wiórkami sera mozzarella i pomidorem malinowym i świeża bazylią . Rozgrzewająca herbata z imbirem, cytryną i miodem.

Diety – masło flora light

II – borówka amerykańska

Kulki z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki.
Bitka ze schabu w sosie cebulowym.
Buraki puree na jarzynę.
Mizeria w sosie jogurtowo -szczypiorkowym.
Kompot z owoców mieszanych.Diety – b/jaj i glutenu, b/jogurtu
Zupa z fasoli żółtej z ziemniakami z natką pietruszki i oliwą z oliwek

D; b/selera, jogurtu

Naleśniki z dżemem  Kawa zbożowa.

Diety – naleśnik z maki kukurydzianej z dżemem brzoskwiniowym

Alergeny gluten), mleko (w tym laktoza) jaja, gluten, mleko ( w tym laktoza) Seler gluten, jaja
Środa

16.09.2020

Kasza kukurydziana na mleku.
Pieczywo mieszane z masłem i wędliną z kurczaka na liściu sałaty karbowanej z ogórkiem. Herbata malinowa.
Diety – masło floraII: banan, kiwi
Kulki ziemniaczane z koperkiem.
Kotlet z kalafiora w panierce sezamowej.
Marchewka junior na jarzynę.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i oliwą z oliwek. Kompot wiśniowy
Zupa szpinakowa z jarmużem, z tartym jajkiem, zabielana jogurtem naturalnym

Dietyb/jogurtu i jaja

Twarożek z suszonymi owocami  z mini  biszkoptem.

Diety – chrupki kukurydziane , przecierek Gerber.

Alergeny gluten ,mleko (w tym laktoza), jaja  jaja, gluten gluten, seler, jajka mleko (w tym laktoza) jaja, gluten, drożdże
Czwartek

17.09.2020

Płatki owsiane na mleku.
Bułeczka z masłem. Twarożek z ananasem i brzoskwinią.
KakaoDiety – masło flora light

II: morela

Kasza bulgur.
Klops z mięsa drobiowego – indyk w sosie pomidorowym.
Bakłażan na jarzynę.
Surówka z ogórka kiszonego z kukurydzą, cebulką szalotką, jabłkiem skropiona olejem rzepakowym. Kompot z mango i malin.
Barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem, zabielany jogurtem naturalnym

Diety – b/jogurtu

Nutella  z banana i awokado z kakao z biszkoptami mamutki.

Diety – j. w.

Alergeny gluten (pszenica), mleko (w tym laktoza), jaja jaja, gluten, seler  seler jaja, mleko ( w tym laktoza), gluten
Piątek

18.09.2020

Płatki jaglane na mleku. Mini kanapeczki z chleba razowego z pastą z jaja i sera żółtego z wiórkami papryki czerwonej i kiełkami słonecznika.

Diety – masło flora light

II: mandarynka

Ziemniaki z wody. Zrazik rybny (łosoś św.) Brokuł oprószony sezamem na jarzynę.
Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami w ziołowej oliwie z oliwek.
Kompot z wiśni
Zupa minestrone (fasola zielona, żółta, groszek, kukurydza, przecier pomidorowy) z natką pietruszki i makaronem brązowym Sernik   malinowy na bazie jogurtu naturalnego na herbatnikach.  Woda do picia.

Diety – galaretka malinowa

Alergeny gluten, mleko (w tym laktoza) gluten, jaja, ryba seler mleko ( w tym laktoza), gluten
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści