Jadłospis | Żłobek nr 20

Jadłospis 11.01-15.01.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
11.01.2021 Kasza manna na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Twarożek biały z rzodkiewka d/dżem. Pieczywo mieszane  z masłem d/flora. napój rumiankowy z cytryną. II śniadanie jabłka banany Kotlety z mintaja. Pure z cukinii z pomidorami. Surówka z ogórka kwaszonego papryki żółtej kukurydzy dymki z sosem ziołowym. Ziemniaki pure posypane koperkiem. Kompot truskawkowy. Zupa szpinakowa z lanymi kluskami d/ziemniakami. Koktajl na maślance z kaki d/na mleku roślinnym d/nektar owocowy, biszkopty chrupki kukurydziane.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA SELER GLUTEN JAJA LAKTOZA GLUTEN
12.01.2021 Ryż na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Pasta z cieciorki z kolendra pomidorami suszonymi i prażonymi pestkami słonecznika.

Pieczywo mieszane z masłem d/flora. Napój miętowy z cytryną. II śniadanie jabłka banany

Gulasz drobiowy w sosie musztardowym. Marchew mini z wody. Surówka z ogórka świeżego sałata lodową koperkiem z sosem jogurtowym d/tłuszczem roślinnym. Ziemniaki pure posypane koperkiem. Kompot wiśniowy. Barszcz ukraiński  z ziemniakami , koperkiem. Pudding jaglany na mleku modyfikowanym /na mleku roślinnym z suszonymi owocami.
ALERGENY LAKTOZA GLUTEN LAKTOZA SELER LAKTOZA
13.01.2021 Lane kluski na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Szynka drobiowa z ogórkiem świeżym posypane szczypiorem. Pieczywo mieszane z masłem d/flora. Herbata owocowa. II śniadanie jabłka banany kiwi. Kotlet mielony wieprzowy. Krążki kalarepy gotowane. Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem dymka z tłuszczem roślinnym. Kompot owocowy. Kasza gryczana biała. Barszcz biały z majerankiem dodatkiem czosnku chrzanu zabielany śmietana d/bez, ziemniakami. Ciasto z owocami, waniliowy napój roślinny d/placki z jabłkiem.
ALERGENY LAKTOZA GLUTEN JAJA GLUTEN JAJA SELER LAKTOZA GLUTEN JAJA LAKTOZA
14.01.2021 Kawa zbożowa na mleku d/na mleku roślinnym. Jajko na kanapce z rzodkiewka i szczypiorem d/wędlina/dżem. Pieczywo mieszane z masłem .

II Śniadanie jabłka kiwi.

Pulpety w sosie pomidorowym. Brokuł z wody. Surówka z cykorii kolorowej jabłka z jogurtem d/tłuszczem roślinnym. Makaron d/ziemniaki. Kompot owocowy. Zupa ogórkowa  z ziemniakami koperkiem . Koktajl na bazie jogurtu greckiego z melonem i rodzynkami d/na mleku roślinnym, herbatniki chrupki kukurydziane.
ALERGENY LAKTOZA GLUTEN JAJA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER LAKTOZA GLUTEN
15.01.2021 Płatki jaglane na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Ser żółty na kanapce d/wędlina/dżem. Pieczywo mieszane z masłem d/flora. Napój miodowo imbirowy z cytryna. II śniadanie jabłka kiwi Łosoś opiekany z koperkiem. Rzodkiewka z wody. Surówka z ogórka świeżego z jogurtem d/tłuszczem roślinnym. Ziemniaki pure posypane koperkiem. Kompot owocowy. Zupa pomidorowa z lanymi kluskami d/ziemniakami, natka. Kisiel malinowo jagodowy , biszkopty chrupki kukurydziane.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER GLUTEN JAJA GLUTEN

W TRAKCIE DEKADY W JADŁOSPISIE MOGĄ BYĆ NANOSZONE ZAMIANY. Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują  posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści