Jadłospis | Żłobek nr 20

Jadłospis 21-25.09.2020

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
21.09.2020 Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne.

Pasta z sera żółtego z pomidorem suszonym i pestkami dyni  z wiórkami papryki kolorowej d/wędlina/dżem. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe flora. Napój miodowo imbirowy z cytryną i limonką. II śniadanie jabłka kiwi gruszki.

Pulpety z mięsa mieszanego w sosie koperkowo- musztardowym. Marchewka z groszkiem gotowana. Surówka z kapusty białej melona morelą  jogurtem /tłuszczem roślinnym.

Kasza jaglana. Kompot z kiwi.

Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana śmietaną d/bez ziemniakami koperkiem. Deser grecki  kokosowy z figami i prażonymi orzekami pinii d/mus owocowy wafle chrupki kukurydziane.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER LAKTOZA GLUTEN LAKTOZA
22.09.2020 Płatki mix na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Pasta z brokuł,  jajkiem , szczypiorem  posypane kiełkami z lucerny d/b jajka/dżem. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe flora. Herbata owocowa II śniadanie borówki banany winogrona.

 

Mintaj w sosie pomidorowym .

Puree z kabaczka. Surówka z kolorowej cykorii kukurydzy jabłka moreli z jogurtem d/tłuszczem roślinnym. Ziemniaki puree posypane koperkiem. Kompot z mango.

Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym ryżem jaśminowy kolendrą. Twarożek z mango i świeża mięta d/mus owocowy

Biszkopty chrupki kukurydziane.

ALERGENY GLUTEN LAKTOZA JAJA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER GLUTEN LAKTOZA
23.09.2020 Kawa orkiszowa na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Szynka drobiowa na listku sałaty z pomidorem malinowym posypane kiełkami słonecznika. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe flora. Napój rumiankowy z cytryna.

II śniadanie jabłka melon winogrona borówki

Kotlety mielone wieprzowe. Buraki puree. Surówka z górka świeżego sałaty lodowej rzodkiewki z jogurtem d/tłuszczem roślinnym.

Ziemniaki puree posypane koperkiem. Kompot owocowy.

Zupa z brukselką kasza manną d /ziemniakami koperkiem. Koktajl na bazie maślanki z truskawkami i bananami d/mus owocowy, herbatniki mix.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA LAKTOZA SELER GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA
24.09.2020 Płatki ryżowe na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Jajecznica ze szczypiorem d/pasta z cieciorki z natka . Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe flora. Napój ze świeżej mięty limonki i cytryny. II jabłka banany kiwi Kapusta z łazankami. Surówka z pomidora malinowego selera naciowego kiełek słonecznika z sosem bazyliowym. Kompot owocowy. Zupa ze świeżym szpinakiem babay  z serem mozzarella ziemniakami natka. Wafle przekładane nutella z daktyli z dodatkiem orzechów nerkowca, napój mleczny waniliowy na mleku modyfikowanym d/napój owocowy.
ALERGENY GLUTEN LAKTOZA JAJA GLUTEN JAJA SELER  
25.09.2020 Kasza kuskus na mleku d/na mleku roślinnym/mieszanki mleczne. Twarożek z ogórkiem świeżym i koperkiem d/wędlina/dżem. Pieczywo mieszane z masłem d/pieczywo bezglutenowe flora

Herbata owocowa. II śniadanie jabłka kiwi śliwki.

Hamburgery wołowe. Brokuł z wody. Surówka z buraków jabłka kukurydzy z tłuszczem roślinnym.

Makaron kolorowy. Kompot owocowy.

Barszcz biały z dodatkiem chrzanu czosnku majeranku zabielany śmietaną d/bez z ziemniakami. Budyń kokosowy na mleku roślinnym

z  płatkami migdałowym ,

wafle ryzowe/chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY GLUTEN LAKTOZA GLUTEN JAJA SELER LAKTOZA  

W TRAKCIE DEKADY W JADOSPISIE MOGĄ BYĆ NANOSZONE ZMIANAY.NIEMOWLAKI OTRZYMUJĄ POKARMY W POSTACI MIKSOWANEJ A OWOCE W POSTACI MUSU, PRZECIERANE ORAZ TARTE, DO 1 RŻ. NIE PODAJEMY MLEKA KROWIEGO Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują  posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści