Jadłospis | Żłobek nr 23

Jadłospis 14.09-18.09.2020

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
14.09

2020

(PON)

Kaszki wielozbożowe mleczne z owocami, pieczywo mieszane z masłem, plasterki sera mozzarella z pomidorem malinowym (dieta: masło roślinne flora/szynka drobiowa)

Woda z limonką

II śniadanie: maliny, melony, jabłka

I faza: Ziemniaki z koperkiem, kuleczki drobiowo-cielęce w sosie jarzynowym

Jarzynka gotowana: różyczki brokuła

Surówka: surówka z buraków i jabłka z sokiem z cytryny z oliwą  z oliwek

Kompot wieloowocowy

II faza: Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem orkiszowym z natką, zabielona jogurtem greckim (dieta: bez jogurtu) Deser ala panna cotta na bazie jogurtu greckiego z borówkami i morelami na herbatnikach, kakao

 

dieta: Galaretka borówkowa z morelami

Alergeny mleko (łącznie z laktozą),  gluten (pszenica, żyto), jaja gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą),  seler, gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą),  gluten (pszenica, żyto), jaja
15.09

2020

(WTO)

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorem, rzodkiewka (dieta: masło roślinne flora/)

Mięta

II śniadanie: borówki, gruszki

I faza: Kasza gryczana biała, klopsiki wołowo-drobiowe w sosie koperkowym

Jarzynka gotowana: fasolka szparagowa żółta

Surówka: kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami z oliwą z oliwek

Kompot porzeczkowy

II faza: Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami  z natką, zabielona jogurtem greckim (dieta: bez jogurtu) Placuszki pszenno-migdałowe z jabłkami, jagodowa maślanka z suszonymi owocami i orzechami (daktyle, orzeszki pini, migdały)

 

dieta: Kisiel z jagód

Alergeny gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja gluten (pszenica), jaja, seler, mleko (łącznie z laktozą), mleko (łącznie z laktozą),
16.09

2020

(ŚRO)

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, plasterki szynki z krążkami ogórka (dieta: masło roślinne flora/)

Woda z syropem malinowym

II śniadanie: maliny, jabłka

I faza: Ryż czerwony, kotlet z dorsza

Jarzynka gotowana: szpinak z czosnkiem

Surówka: marchew z jabłkiem i morelą suszoną z sosem jogurtowym (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot wiśniowy

II faza: Barszcz czerwony z warzywami i ziemniakami z natką i koperkiem, zabielony śmietaną (dieta: bez śmietany) Jeżynowy deser z kaszy manny na mleku z mlekiem orkiszowym z mango z żurawiną i suszoną śliwką

 

dieta: Jeżynowy deser z kaszy manny gotowany na wodzie  z mango z żurawiną i suszoną śliwką

 

Alergeny gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), jaja, seler, gluten (pszenica, żyto), jaja, orzechy mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto), jaja,
17.09

2020

(CZW)

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z ciecierzycy gotowanej na parze z cebulką i koperkiem, kolorowa papryka (dieta: masło roślinne flora/)

Lemoniada

II śniadanie: jeżyny, jabłka, winogrona bezpestkowe jasne

I faza: Purée z batatów, rolada wołowo-drobiowo–cielęca w sosie ziołowym

Jarzynka gotowana: cukinia z marchewką

Surówka: mizeria z  jogurtem greckim (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot wieloowocowy

II faza: Zupa kalafiorowa z warzywami i zacierkami pszenno-gryczanymi z natką i mielonymi nerkowcami Czereśniowe lody twarożkowe z wiórkami kokosowymi i daktylami, wafle orkiszowe, mleko modyfikowane

 

dieta: Przecier owocowy

Alergeny mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), jaja gluten (pszenica), jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler, mleko (łącznie z laktozą) , orzechy
18.09

2020

(PTK)

Makaron gwiazdeczki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jabłkiem i śliwką (dieta: masło roślinne flora/szynka)

Herbatka z cytryną

II śniadanie: przeciery owocowe

I faza: Ziemniaki z koperkiem, dorsz  w sosie greckim

Jarzynka gotowana: kapusta kiszona

Surówka: kalarepka z jabłkiem i marchewką z oliwą z oliwek

Kompot porzeczkowy

II faza: Krupnik z warzywami i kaszą pęczak z natką Owsiano-bananowe ciasteczka z nasionami chia i bakaliami, budyń waniliowo-jaglany

 

dieta: Owsiano-bananowe ciasteczka z nasionami chia i bakaliami, kisiel z moreli

Alergeny mleko (łącznie z laktozą) ,gluten (pszenica), gluten (pszenica), jaja, ryby seler, mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą),

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści