DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA | PODWIECZOREK |
22.02
2021 (PON) |
Makaron ryżowy na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z mozzarelli i jajka z koperkiem, plasterki pomidora malinowego (dieta: masło roślinne flora/szynka drobiowa)
Woda z sokiem malinowym II śniadanie: jabłka, banany |
I faza: Kasza pęczak, pulpety cielęco-drobiowe w sosie jarzynowym
Jarzynka gotowana: szpinak z czosnkiem Surówka: buraczki z jabłkiem i mielonymi nerkowcami z oliwą z oliwek Kompot porzeczkowy |
II faza: Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami z natka , zabielona jogurtem greckim (dieta: bez jogurtu) | Wiśniowe lody twarożkowe z wiórkami kokosowymi, kawa zbożowa na mleku
dieta: Deser owocowy |
Alergeny | mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto), jaja | gluten (pszenica, żyto), jaja, orzechy | seler, mleko (łącznie z laktozą), | mleko (łącznie z laktozą), |
23.02
2021 (WTO) |
Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado i jajka z paseczkami kolorowej papryki (dieta: masło roślinne flora/)
Lemoniada II śniadanie: mandarynki, gruszki |
I faza: Puree z batatów, kotlet jajeczny w lekkim sosie chrzanowym
Jarzynka gotowana: różyczki kalafiora Surówka: tarta marchew z jabłkiem i suszona morelą z olejem z pestek winogron Kompot wieloowocowy |
II faza: Krupnik z warzywami i kasza perłowa z natką i koperkiem | Koktajl na bazie kefiru z borówkami i brzoskwiniami z dodatkiem suszonych fig
dieta: Kisiel z borówek i brzoskwiń |
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja | gluten (pszenica, żyto), jaja, soja | seler, gluten (pszenica, żyto), | mleko (łącznie z laktozą), |
24.02
2021 (ŚRO) |
Lane kluseczki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka, plasterki ogórka (dieta: masło roślinne flora/)
Herbata owocowa II śniadanie: melony, jabłka |
I faza: Kasza jaglana, gulasz wołowo-drobiowy z ziołami i koperkiem
Jarzynka gotowana: brukselka Surówka: kapusta czerwona z jabłkiem i sezamem z oliwą z oliwek Kompot wiśniowy |
II faza: Zupa dyniowa z warzywami i batatami z mlekiem kokosowym i płatkami migdałowymi | Bananowo-owsiane ciasteczka z amarantusem, nasionami chia i bakaliami, mleko modyfikowane
|
Alergeny | gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja | seler, migdały | mleko (łącznie z laktozą), | |
25.02
2021 (CZW) |
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, daktylowy twarożek z czereśnią (dieta: masło roślinne flora/szynka)
Woda z pomarańczą II śniadanie: banany, winogrona ciemne |
I faza: Ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony drobiowy
Jarzynka gotowana: fasolka szparagowa żółta Surówka: kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem z olejem z pestek winogron Kompot śliwkowo-porzeczkowy |
II faza: Zupa kalafiorowa z warzywami i zacierkami z natką i mielonymi orzeszkami pinii | Jogurt naturalny z mango i morelą z dodatkiem suszonej śliwki, chrupki kukurydziane
dieta: Ryż z musem z mango i moreli z suszonymi śliwkami |
Alergeny | mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), | gluten (pszenica), jaja, | seler,gluten (pszenica), jaja, orzechy | mleko (łącznie z laktozą) , |
26.02
2021 (PTK) |
Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorem, pomidorki koktajlowe (dieta: masło roślinne flora/szynka)
Mięta II śniadanie: jabłka, kiwi, banany |
I faza: Ziemniaki z koperkiem, dorsz w sosie greckim
Jarzynka gotowana: cukinia z marchewką Surówka: kalarepka z jabłkiem i żurawiną z jogurtem greckim (dieta: oliwa z oliwek) Kompot wieloowocowy |
II faza: Zupa z soczewicą czerwoną z warzywami i ryżem czerwonym z natką | Deser makaronowy z polewą malinowo-jagodowo-jogurtową
dieta: Deser makaronowy z polewą z malinowo-jagodową |
Alergeny | mleko (łącznie z laktozą) ,gluten (pszenica), jaja | gluten (pszenica), jaja, ryby, mleko (łącznie z laktozą) | seler, | gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą), jaja |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).