Jadłospis | Żłobek nr 25

Jadłospis 15.02-19.02.2021r.

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
15.02

2021

(PON)

Ryż  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, krążki rzodkiewki (dieta: masło roślinne flora/szynka drobiowa)

Woda z sokiem malinowym

II śniadanie: jabłka, banany

I faza: Kasza gryczana, klopsiki drobiowo-cielęce w sosie koperkowym

Jarzynka gotowana: różyczki brokuła

Surówka: pomidor, ogórek kiszony i roszponka z mielonymi orzeszkami pinii i olejem z pestek winogron

Kompot porzeczkowy

II faza: Barszcz czerwony z warzywami i ziemniakami z natką, zabielony śmietaną (dieta: bez śmietany) Figowy deser panna cotta z wiśniami i mango na bazie jogurtu greckiego na biszkoptach, kakao

 

dieta: Galaretka z wiśniami i mango

Alergeny mleko (łącznie z laktozą),  gluten (pszenica, żyto), gluten (pszenica, żyto), jaja, orzechy  seler, mleko (łącznie z laktozą),  mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto), jaja
16.02

2021

(WTO)

Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z cieciorki gotowanej na parze z koperkiem i cebulką, plasterki ogórka (dieta: masło roślinne flora/)

Lemoniada

II śniadanie: melony, jabłka, winogrona jasne

I faza: Ziemniaki z koperkiem, kotlet z dorsza

Jarzynka gotowana: marchew z groszkiem

Surówka: kapusta kiszona z jabłkiem z oliwą z oliwek

Kompot wieloowocowy

II faza: Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem z natką Puch twarożkowy z truskawkami i daktylami, mleko z nutą wanilii

 

dieta: Deser owocowy

Alergeny gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), jaja gluten (pszenica, żyto), jaja, seler, gluten (pszenica, żyto), jaja mleko (łącznie z laktozą),
17.02

2021

(ŚRO)

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka, paseczki papryki kolorowej (dieta: masło roślinne flora/)

Herbata owocowa

II śniadanie: kiwi, banany, jabłka

I faza: Makaron, gulasz drobiowy z koperkiem

Jarzynka gotowana: buraczki

Surówka: mizeria z sosem jogurtowym (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot wiśniowy

II faza: Żurek z warzywami i ziemniakami z natką, zabielony jogurtem greckim (dieta: bez jogurtu) Placuszki pszenno-migdałowe, maślanka z czereśniami i suszonymi morelami

 

dieta: Placuszki bez mleka i jaj

 

Alergeny gluten (pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica, żyto), jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler,  mleko (łącznie z laktozą), mleko (łącznie z laktozą),migdały, gluten (pszenica, żyto), jaja,
18.02

2021

(CZW)

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, figowy twarożek z borówką (dieta: masło roślinne flora/szynka)

Woda z pomarańczą

II śniadanie: banany, mandarynki, winogrona ciemne

I faza: Kasza bulgur, rolada wieprzowo-wołowa w lekkim sosie chrzanowym

Jarzynka gotowana: fasolka szparagowa zielona

Surówka: kapusta pekińska z marchewką i jabłkiem z mielonymi orzeszkami nerkowca z olejem z pestek winogron

Kompot śliwkowo-porzeczkowy

II faza: Zupa jarzynowa z warzywami i batatami z natką i koperkiem Kremowy deser z kaszy manny z polewą z owoców leśnych (malina, borówka, jagoda), kawa zbożowa na mleku

 

dieta: Kremowy deser z kaszy manny z polewą z owoców leśnych (malina, borówka, jagoda)

Alergeny mleko (łącznie z laktozą), gluten (pszenica), gluten (pszenica), jaja, orzechy seler, mleko (łącznie z laktozą) , gluten (pszenica),
19.02

2021

(PTK)

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka gotowanego ze szczypiorem, plasterki ogórka kiszonego (dieta: masło roślinne flora/szynka)

Herbata z cytryną

II śniadanie: jabłka, gruszki, banany

I faza: Ziemniaki z koperkiem, kotlet z mintaja

Jarzynka gotowana: dynia

Surówka: seler z jabłkiem i żurawiną z jogurtem greckim (dieta: oliwa z oliwek)

Kompot wieloowocowy

II faza: Zielona zupa krem ze szpinaku i groszku z ryżem czerwonym z dodatkiem mielonych orzeszków pinii z natką Ciasto z jabłkami, napój mleczno-migdałowy

 

dieta: Kisiel z moreli

Alergeny mleko (łącznie z laktozą) ,gluten (pszenica), jaja gluten (pszenica), jaja, ryby, mleko (łącznie z laktozą) seler, orzechy gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą),  jaja
Przejdź do treści