Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 1 – 5 .03.2021

  Poniedziałek

01.03.2021 r.

Wtorek

02.03.2021 r.

Środa

03.03.2021 r.

Czwartek

04.03.2021 r.

Piątek

05.03.2021 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Kasza bulgur na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą jajeczno – pomidorową, papryka czerwona, herbata miętowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – banany, jabłka

 

Płatki jaglane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera żółtego z czosnkiem, kukurydzą i jogurtem, ogórek kiszony, herbata z syropem owocowym.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i dżemem

 

II – melon, gruszka, winogrono ciemne

 

Kakao na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką z kurczaka, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – jabłko, pomelo, kiwi

Płatki owsiane zwykłe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i białym serem z wiśnią i mielonymi migdałami, herbata czarna z miętą.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i szynką z kurczaka

 

II – mandarynka, kiwi, banan

 

Kasza kukurydziana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z bobu i jarzyn z orzeszkami pinii, rzodkiewka,  herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – pomarańcze, jabłko, banan

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczn,
OBIAD

Godz. 11 30

Bitki wp., sos pomidorowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka (krojona w kostkę) z masłem, sur. z rzodkiewki, jabłka i koperku z jogurtem nat., kompot ananasowy z mango.

 

 

Ryba (mintaj) zapiekana z jabłkiem i koperkiem w sosie imbirowym, ziemniaki z koperkiem, brokuł z masłem, sur. z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki z czerwoną cebulą, oliwą z oliwek i szczypiorkiem, kompot z truskawek.

 

Kulki drobiowe z sezamem, kasza kuskus na sypko, fasolka szp. zielona z masłem, sur. z marchewki, melona i jabłka z oliwą z oliwek, kompot z truskawek  i owoców mieszanych.

 

Pieczeń wołowo – drobiowa, sos własny, kasza jęczmienna na sypko z koperkiem, buraczki zasmażane, sur. z rzodkwi białej i pora z jarmużem i jogurtem greckim, kompot z truskawek i czarnej porzeczki.

 

Kotlety z twarogu i szpinaku z czosnkiem i koperkiem, sos jogurtowy, makaron pełnoziarnisty, kalafior z masłem, sur. z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, cebuli i natki pietruszki z oliwą z oliwek, kompot z żurawiny.

 

ALERGENY  Gluten, jajka,  przetwory mleczne Jajka, gluten, przetwory mleczne Jajka, gluten,  ryba, przetwory mleczne Gluten, jajka, przetwory mleczne

 

Jajka, gluten,  przetwory mleczne
PODWIECZOREK

Godz. 14 45

Zupa z czerwonej fasoli z koperkiem i lanymi kluskami na oliwie z oliwek,

 

Deser – Jogurt nat. z jagodami i bananem posypany amarantusem, woda

 

Dieta – kaszka owocowa, sok bobofrut

 

Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami i koperkiem z dodatkiem oleju,

 

Deser – Twarogowy deser z porzeczką czarną i biszkoptami, woda

 

Dieta – przecier owocowy, chrupki kukurydziane

 

Krem jarzynowy na maśle z groszkiem ptysiowym i kolendrą,

 

Deser – Jaśminowy ryż zapiekany z jabłkiem i gruszką w cynamonie polany kokosowym jogurtem,

 

Dieta – ryż got. na wodzie z owocami b/polewy

Jarzynowy kapuśniaczek z kapusty włoskiej z ziemniakami i natką pietruszki,

 

Deser – Koktajl z melona, bananów i maślanki z wiórkami kokosowymi, nasionami chia i żurawiną, woda

 

Dieta – napój jaglany z bananem i migdałami, woda

Zupa z fasolki żółtej z kaszą mazurską, natką pietruszki i oliwką z oliwek,

 

Deser – Ciasto marchewkowe z figami polane gorzką czekoladą, mleko  modyfikowane do picia

 

Dieta – wafle ryżowe, sok bobofrut

ALERGENY Seler,  przetwory mleczne,  jajka Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, jajka, gluten, przetwory mleczne

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści