Jadłospis - Żłobek 34 | Żłobek nr 34

Jadłospis 10.10. – 14.10.2022.

  Poniedziałek

10.10.2022 r.

Wtorek

11.10.2022 r.

Środa

12.10.2022 r.

Czwartek

13.10.2022 r.

Piątek

14.10.2022 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki gryczane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i wiórki z sera żółtego, ogórek zielony, herbata miętowa z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynką.

 

II – jabłko, banan, pomarańcza

 

Kluski lane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pasta jajeczną z pomidorami i dymką, papryką żółta, herbata z imbirem do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i pastą.

 

II – jabłko, gruszka, arbuz

Biała kawa zbożowa na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z białego twarogu, brokułów i dymki, papryka czerwona, herbata z cytryną i goździkami do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynka.

 

II – jabłko, banan, winogrona jasne

 

 

 

 

Płatki ryżowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką wieprzową, ogórek kiszony, herbata owocowa z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – jabłko, śliwka, gruszka

 

Kasza kukurydziana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i plastrami sera mozzarella, pomidor, rumianek do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – mango, kiwi, jabłko

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Klopsiki drobiowe (kurczak) w sosie cebulowy, makaronowe literki na sypko, puree z groszku na jarzynę polane oliwką z oliwek, sur. z marchewki i jabłka z kukurydzą polane jogurtem naturalnym. Kompot z jabłka i gruszki. Gulasz wołowy (mięso krojone w kostkę) z kukurydzą, marchewką, papryką czerwoną i cebulką, ziemniaczane kulki z koperkiem, marchewka w kostkę z oliwą z oliwek na jarzynę, sur. z zielonego ogórka z melonem, koperkiem i jogurtem greckim. Kompot śliwkowy.

 

Paluszki rybne (mintaj) zapiekane, sos cytrynowy, kasza gryczana na sypko, kapusta biała zasmażana z koperkiem i oliwa z oliwek na jarzynę, sur. z kalarepy, marchewki i jabłka z jogurtem naturalny i żurawiną posypana koperkiem. Kompot z kiwi.

 

 

Kotleciki jajeczne z dymką i kalafiorem, sos ziołowy, puree ziemniaczane, brukselka z oliwą z oliwek na jarzynę, sur. z pomidorów, papryki żółtej, ogórka zielonego i dymki z olejem i koperkiem. Kompot ananasowy.

 

 

Kulki drobiowe (indyk) zapiekane, sos jarzynowy, ryż jaśminowy na sypko z koperkiem, dynia z masłem na jarzynę, sur. z kapusty pekińskiej, marchewki, pora i jabłka z koperkiem i oliwą z oliwek posypana rodzynkami. Kompot truskawkowo-porzeczkowy.

 

 

ALERGENY Jajka, gluten, przetwory mleczne, Jajka, gluten, przetwory mleczne, Gluten, przetwory mleczne, jajka, ryba  

Gluten, przetwory mleczne, jajka

 

Jajka, gluten, przetwory mleczne
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Ogórkowa z kiszonych ogórków z ziemniakami, natka pietruszki z dodatkiem jogurtu greckiego.

 

Deser – Koktajl z jogurtu naturalnego, jabłka, gruszki i brzoskwini posypane prosem ekspandowanym, chrupki kukurydziane.

 

Dieta – Koktajl z mleka roślinnego, jabłka, gruszki i brzoskwini, chrupki kukurydziane.

 

Zupa z fasolki szparagowej zielonej z płatkami żytnimi, natką pietruszki na oleju.

 

Deser – Kisiel śliwkowy z kawałkami owoców, wafle kukurydziane, woda do picia.

 

Dieta – Kisiel śliwkowy z kawałkami owoców, wafle kukurydziane, woda do picia.

 

Zupa sulfarino z ziemniakami (zielony groszek, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, ser żółty) i natka pietruszki.

 

Deser – Keks z figami, daktylami, rodzynki i żurawiną, lemoniada z syropu owocowego do picia.

 

Dieta – Placuszki z mąki kokosowej i kukurydzianej z bananem i rodzynkami.

 

Zupa marchewkowa z imbirem, kolorowy makaron i natka pietruszki na oleju.

 

Deser – Shake z maślanki i jogurtu naturalnego,  bananów i ananasa posypany amarantusem, biszkopty.

 

Dieta – Koktajl z mleka roślinnego, bananów i czarnej jagody, biszkopty.

 

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami, czosnkiem, natką pietruszki zabielana śmietaną.

 

Deser – Waniliowy twarożek z sałatką owocową (kiwi, ananas, brzoskwinia, banan, jabłko, mango), herbatniki, woda do picia.

 

Dieta – Sałatka owocowa, herbatniki, woda do picia.

 

 

 

ALERGENY Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne, Seler, przetwory mleczne, jajka, Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, przetwory mleczne, gluten

           

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści