Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 11-15 I 2021

  Poniedziałek

11.01.2020 r.

Wtorek

12.01.2020 r.

Środa

13.01.2020 r.

Czwartek

14.01.2020 r.

Piątek

15.01.2020 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki ryżowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i plastrem sera żółtego, pomidor, herbata owocowa z cynamonem.

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynka got.

 

II – mandarynka, jabłko, plastry kalarepy

Kasza krakowska na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i rzodkiewkowym twarożkiem z koperkiem, kiełki lucerny, herbata z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – melon, kiwi, banan

 

Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i polędwicą gotowaną, ogórek kiszony, herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – pomarańcze, gruszka, winogrona jasne

 

 

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą jajeczną z awokado i szczypiorkiem, pomidor, kawa zbożowa rozpuszczalna na mleku,

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem, herbata owocowa

 

II – gruszka, banan, kaki

Płatki pszenne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą marchewkowo – brokułową z papryką kolorową, herbata miętowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

II – pomarańcze, jabłko, kiwi

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka
OBIAD

Godz. 11 30

Eskalopki wp., sos majerankowy, kasza gryczana prażona na sypko, fasolka szp. żółta i zielona z masłem, sur. z marchewki i jabłka z jogurtem greckim, kompot z owoców mieszanych.

 

Klopsiki rybne (łosoś i dorsz) w sosie koperkowym, ziemniaki z natką pietruszki, buraki zasmażane z masłem, sur. z selera i jabłka z morelą i jogurtem, kompot z czereśni i borówki.

 

 

Risotto z warzywami (zielony groszek, papryka żółta, pomidor, cebula, marchewka, por), ryżem białym i mięsem drobiowym, mizeria z jogurtem greckim i koperkiem, kompot ananasowo – jagodowy.

 

Pulpety drobiowe, sos jarzynowy, kluski śląskie, bukiet jarzyn (kukurydza, groszek zielony, marchew kostka, cukinia) z masłem i bułeczką, sur. z buraczków i jabłka z chrzanem i olejem, kompot z malin.

 

 

Ryba (dorsz) po grecku (włoszczyzna z sosem pomidorowym), puree ziemniaczane, sur. z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka z koperkiem i oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.

 

ALERGENY  Gluten, jajka,  przetwory mleczne Jajka, gluten, przetwory mleczne, ryba Jajka, gluten, przetwory mleczne Gluten, jajka, przetwory mleczne

 

Gluten, jajka, przetwory mleczne, ryba

 

PODWIECZOREK

Godz. 14 45

Zupa brokułowa z czosnkiem, ziemniakami i natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Budyń waniliowy z musem borówkowo – malinowym, wafle ryżowe

 

Dieta – budyń z napoju ryżowego polany musem borówkowym, wafle ryżowe

 

Zupa porowa z płatkami żytnimi, jarmużem i koperkiem na oleju,

 

Deser – Kefir z owocami (czereśnia, banan, ananas), biszkopty

 

Dieta – przecier owocowy

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natka pietruszki zabielana kefirem,

 

Deser – „Lody” twarogowe z brzoskwinią i suszoną śliwką, woda

 

Dieta – kaszka owocowa

 

 

Zupa neapolitańska z lanymi kluskami, serem żółtym i natką pietruszki,

 

Deser – Koktajl z maślanki, mango, jagody i bananów z amarantusem,

 

Dieta – mus z mango i bananów z amarantusem

 

Krupnik z warzywami i kaszą mazurską na oliwie z oliwek z natką pietruszki,

 

Deser – Keks z suszonymi owocami, morelowe mleko do picia

 

Dieta – przecier owocowy

 

 

ALERGENY Seler,  przetwory mleczne, mleko (w tym laktoza) Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne, jajka Seler, gluten, przetwory mleczne, jajka

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

Przejdź do treści