Jadłospis - Żłobek 34 | Żłobek nr 34

Jadłospis – 12.09.-16.09.2022.

  Poniedziałek

12.09.2022 r.

Wtorek

13.09.2022 r.

Środa

14.09.2022 r.

Czwartek

15.09.2022 r.

Piątek

16.09.2022 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i twarożkiem z miodem, papryka żółta, herbata miętowa z cytryną.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynka.

 

II – gruszka, jabłko,

 

Kasza jaglana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i

ser żółty w plastrach, papryka czerwona, herbata owocowa do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynka.

 

II – pomarańcza, jabłko, nektarynka

 

Biała kawa na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką wieprzową z ogórkiem małosolnego, rumianek do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynka.

 

II – kiwi, jabłko, banan

 

Lane kluski na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z cieciorki z porem i marchewką, rzodkiewka, herbata z goździkami do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i pastą.

 

II – winogrona jasne, jabłko

 

 

Płatki owsiane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i jajkiem na twardo w plastrach z ogórkiem zielonym, herbata z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i jajko.

 

II – banan, brzoskwinia, jabłko

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Kotlety mielone wieprzowe w sosie paprykowym, kulki z ryżu białego z natką pietruszki, brokuł z masłem i sezamem na jarzynę, sur. z marchewki, jabłka i kukurydzy z dymką i jogurtem greckim. Kompot wiśniowy.

 

Talarki z łososia w sosie chrzanowym, ziemniaki młode z koperkiem, cukinia z olejem na jarzynę, sur. z kapusty czerwonej, cebuli i jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot morelowy.

 

Klopsiki drobiowe (indyk) z kolorowym makaronem, sos koperkowy, marchewka junior na jarzynę, sur. z ogórka małosolnego z jabłkiem i dymką. Kompot z owoców mieszanych.

 

 

Pulpety z cielęciny w sosie jarzynowym, puree ziemniaczane z koperkiem, dynia z masłem na jarzynę, sur. z kalarepy z zielonym ogórkiem i dymką. Kompot ananasowy.

 

 

Zraziki rybne (dorsz) w sosie musztardowym, kasza bulgur na sypko, fasolka szparagowa zielona na jarzynę, sur. z pietruszki, selera, pora i kukurydzy z olejem.

Kompot jabłkowy.

ALERGENY Gluten, jajka, przetwory mleczne Jajka, gluten,  przetwory mleczne, ryba Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka Jajka, gluten, przetwory mleczne, ryba
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków z ziemniakami, natką pietruszki zabielana śmietaną.

 

Deser – Kisiel morelowy z chrupki kukurydziane.

 

Dieta – Kisiel morelowy z chrupki kukurydziane.

 

Krem z dyni i prażonym słonecznikiem, płatkami ryżowymi z natką pietruszki i dodatkiem jogurtu greckiego.

 

Deser – Jagodowe smoothi na bazie kefiru z bananem i płatkami owsianymi, herbatniki.

 

Dieta – Jagodowe smoothi na bazie napoju roślinnego z bananem i płatkami owsianymi, herbatniki.

 

 

Barszcz czerwony z buraków z ziemniakami, koperkiem i dodatkiem śmietany.

 

Deser – Ciasto biszkoptowe z brzoskwinią, lemoniada z syropu owocowego.

 

Dieta – Placuszki bananowe z mąki migdałowej, lemoniada z syropu owocowego.

 

Zupa sulfarino z ryżem czerwonym (zielony groszek, koncentrat pomidorowy) i natka pietruszki.

 

Deser – Twarogowy deser z żurawiną i musem ananasowym, wafle kukurydziane.

 

Dieta – Kisiel z soku bobo frut, wafle kukurydziane.

 

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami, czosnkiem zabielana jogurtem naturalnym.

 

Deser – Maślankowy koktajl z bananem i mango, biszkopty.

 

Dieta – Koktajl z napoju sojowego z bananem i mango, biszkopty.

ALERGENY Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, gluten, przetwory mleczne, Seler, przetwory mleczne, gluten ,jajka, Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, przetwory mleczne, gluten

           

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści