Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 15-19 II 2021

  Poniedziałek

15.02.2021 r.

Wtorek

16.02.2021 r.

Środa

17.02.2021 r.

Czwartek

18.02.2021 r.

Piątek

19.02.2021 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki ryżowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką z kurczaka, ogórek kiszony, herbata z imbirem.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i dżemem,

II – mandarynka, kiwi, banan

 

Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z jajka ze szpinakiem i  koperkiem, pomidor, mięta.

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i szynka z kurczaka

 

II – smoothie z napoju jaglanego, kokosowego i owoców (truskawka, wiśnia, mango, banan) z orzechami nerkowca

Kasza bulgur na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i plastrem sera  żółtego, ogórek zielony, herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – pomarańcze, gruszka

 

 

Zacierka  na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i twarożkiem z  dymką i koperkiem, pomidor, mięta z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka

 

II – sałatka owocowa (gruszka, kiwi, mango, morela) z dodatkiem miodu

 

Płatki jęczmienne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z cieciorki z siemieniem lnianym i papryką czerwoną, rzodkiewka, herbata owocowa z imbirem.

 

Dieta – kaszka owocowa,

 

II – jabłko, banan, kaki

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Eskalopki z szynki wp. w sosie ziołowym, ziemniaki z koperkiem, brokuły z masłem i bułeczką, sur. z białej kapusty z jabłkiem, marchewką, koperkiem i jogurtem nat., kompot z owoców mieszanych.

 

 

Pulpety wp. z cebulką w sosie własnym, kasza jęczmienna na sypko, marchew kostka duszona z masłem, sur. z rzodkwi białej i kalarepy z jabłkiem, koperkiem i jogurtem greckim, kompot wiśniowy.

 

 

Risotto z soczewicą czerwoną i warzywami  (papryka żółta, marchewka, zielony groszek, por) z sosem ziołowo – czosnkowym, sur. z selera i jabłka z żurawiną i dodatkiem jogurtu nat. z koperkiem, kompot śliwkowy.

 

 

Kotlet drobiowy ze szczypiorkiem, kluski kładzione z kurkumą, lekki sos chrzanowy, buraczki zasmażane, sur. z pekińskiej kapusty z jabłkiem, porem, czosnkiem i jogurtem nat., kompot malinowy.

 

 

Klops rybny (świeży dorsz) zapiekany z jajkiem, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z koperkiem, szpinak z czosnkiem i masłem, sur. z marchewki i jabłka z sosem chrzanowym i oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki.

 

 

ALERGENY Gluten, jajka, przetwory mleczne Jajka, gluten,  przetwory mleczne Gluten, seler, jajka Gluten, jajka, seler

 

Jajka, gluten, przetwory mleczne
PODWIECZOREK

Godz. 14 45

Krem wielowarzywny (szpinak, fasolka żółta, marchewka) z kaszą manną i natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Budyń waniliowy z figami i polewą wiśniową, herbatniki

 

Dieta – przecier owocowy, chrupki kukurydziane

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem nat.,

 

Deser – Koktajl kefirowy z bananem, anansem i porzeczką posypany amarantusem,

 

Dieta – koktajl z napoju jaglanego z brzoskwinią i bananem,

 

 

Zupa sulfarino (fasolka zielona, koncentrat pomidorowy) z płatkami owsianymi i natką pietruszki,

 

Deser – Biały ser z daktylami malinami posypany płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady, kakao

 

Dieta – mus owocowy z płatkami migdałowymi, sok bobofrut

 

 

Barszcz biały z ziemniakami, jajkiem czosnkiem i majerankiem zabielany jogurtem nat.,

 

Deser – Jogurt owocowy (banan, truskawka, wiśnia), herbatniki

 

Dieta – wiśnia w mleku kokosowym, chrupki kukurydziane

 

 

Zupa kalafiorowa z makaronem kolorowym, natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Mus z kaszy kuskus z truskawkami, mleczny napój wiśniowy,

 

Dieta – kasza kuskus na wodzie z musem tuskawkowym, woda

 

 

ALERGENY Seler, mleko ( w tym laktoza), przetwory mleczne, gluten Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne, jajka Seler, soja, gluten, mleko ( w tym laktoza)

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści