Poniedziałek
15.02.2021 r. |
Wtorek
16.02.2021 r. |
Środa
17.02.2021 r. |
Czwartek
18.02.2021 r. |
Piątek
19.02.2021 r. |
|
ŚNIADANIE
Godz. 8 30 |
Płatki ryżowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką z kurczaka, ogórek kiszony, herbata z imbirem.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i dżemem, II – mandarynka, kiwi, banan
|
Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z jajka ze szpinakiem i koperkiem, pomidor, mięta.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i szynka z kurczaka
II – smoothie z napoju jaglanego, kokosowego i owoców (truskawka, wiśnia, mango, banan) z orzechami nerkowca |
Kasza bulgur na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i plastrem sera żółtego, ogórek zielony, herbata owocowa.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem
II – pomarańcze, gruszka
|
Zacierka na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i twarożkiem z dymką i koperkiem, pomidor, mięta z cytryną.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka
II – sałatka owocowa (gruszka, kiwi, mango, morela) z dodatkiem miodu
|
Płatki jęczmienne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z cieciorki z siemieniem lnianym i papryką czerwoną, rzodkiewka, herbata owocowa z imbirem.
Dieta – kaszka owocowa,
II – jabłko, banan, kaki
|
ALERGENY | Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka | Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne |
OBIAD
Godz. 11 30 |
Eskalopki z szynki wp. w sosie ziołowym, ziemniaki z koperkiem, brokuły z masłem i bułeczką, sur. z białej kapusty z jabłkiem, marchewką, koperkiem i jogurtem nat., kompot z owoców mieszanych.
|
Pulpety wp. z cebulką w sosie własnym, kasza jęczmienna na sypko, marchew kostka duszona z masłem, sur. z rzodkwi białej i kalarepy z jabłkiem, koperkiem i jogurtem greckim, kompot wiśniowy.
|
Risotto z soczewicą czerwoną i warzywami (papryka żółta, marchewka, zielony groszek, por) z sosem ziołowo – czosnkowym, sur. z selera i jabłka z żurawiną i dodatkiem jogurtu nat. z koperkiem, kompot śliwkowy.
|
Kotlet drobiowy ze szczypiorkiem, kluski kładzione z kurkumą, lekki sos chrzanowy, buraczki zasmażane, sur. z pekińskiej kapusty z jabłkiem, porem, czosnkiem i jogurtem nat., kompot malinowy.
|
Klops rybny (świeży dorsz) zapiekany z jajkiem, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z koperkiem, szpinak z czosnkiem i masłem, sur. z marchewki i jabłka z sosem chrzanowym i oliwą z oliwek, kompot z czarnej porzeczki.
|
ALERGENY | Gluten, jajka, przetwory mleczne | Jajka, gluten, przetwory mleczne | Gluten, seler, jajka | Gluten, jajka, seler
|
Jajka, gluten, przetwory mleczne |
PODWIECZOREK
Godz. 14 45 |
Krem wielowarzywny (szpinak, fasolka żółta, marchewka) z kaszą manną i natką pietruszki na oleju,
Deser – Budyń waniliowy z figami i polewą wiśniową, herbatniki
Dieta – przecier owocowy, chrupki kukurydziane |
Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielana jogurtem nat.,
Deser – Koktajl kefirowy z bananem, anansem i porzeczką posypany amarantusem,
Dieta – koktajl z napoju jaglanego z brzoskwinią i bananem,
|
Zupa sulfarino (fasolka zielona, koncentrat pomidorowy) z płatkami owsianymi i natką pietruszki,
Deser – Biały ser z daktylami malinami posypany płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady, kakao
Dieta – mus owocowy z płatkami migdałowymi, sok bobofrut
|
Barszcz biały z ziemniakami, jajkiem czosnkiem i majerankiem zabielany jogurtem nat.,
Deser – Jogurt owocowy (banan, truskawka, wiśnia), herbatniki
Dieta – wiśnia w mleku kokosowym, chrupki kukurydziane
|
Zupa kalafiorowa z makaronem kolorowym, natką pietruszki na oleju,
Deser – Mus z kaszy kuskus z truskawkami, mleczny napój wiśniowy,
Dieta – kasza kuskus na wodzie z musem tuskawkowym, woda
|
ALERGENY | Seler, mleko ( w tym laktoza), przetwory mleczne, gluten | Seler, gluten, przetwory mleczne | Seler, gluten, przetwory mleczne | Seler, przetwory mleczne, jajka | Seler, soja, gluten, mleko ( w tym laktoza) |
LEGENDA:
II – drugie śniadanie
Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.
Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).