Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 18 – 22 I 2021

  Poniedziałek

18.01.2021 r.

Wtorek

19.01.2021 r.

Środa

20.01.2021 r.

Czwartek

21.01.2021 r.

Piątek

22.01.2021 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Kasza owsiana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i polędwicą z kurczaka, pomidor, herbata miętowa.

 

Dieta – kaszka – owocowa

 

II – przecier owocowy

 

Płatki jaglane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą jajeczno – pomidorową z bazylią, sałata rzymska, ogórek kiszony, herbata z syropem owocowym.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i dżemem

 

II – pomarańcze, gruszka, winogrono ciemne

 

Kakao na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera żółtego z czosnkiem, kukurydzą i jogurtem), papryka czerwona, herbata z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i polędwica wp.

 

II – jabłko, plastry kalarepy, kiwi

Płatki gryczane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  sałatka warzywna z ryżem (ogórek zielony, jajko, por, marchew), herbata czarna z miętą.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem rośl. i sałatką b/jajka

 

II – mandarynka, kiwi, banan

Kasza kukurydziana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z zielonego groszku z czosnkiem, suszonymi pomidorami, rzodkiewka,  herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – sałatka owocowa (jabłko, gruszka, kiwi, brzoskwinia, ananas)

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Bitki wp., sos pomidorowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka (krojona w kostkę) z masłem, sur. z rzodkiewki, jabłka i koperku z jogurtem greckim, kompot śliwkowy.

 

 

Kulki drobiowe z sezamem, kasza bulgur na sypko, fasolka szp. zielona z masłem, sur. z marchewki, melona i jabłka z oliwą z oliwek, kompot z truskawek  i owoców mieszanych.

 

 

Ryba (dorsz) zapiekana z jabłkiem i koperkiem, ziemniaki z koperkiem, brokuł z masłem, sur. z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki z czerwoną cebulą, oliwą z oliwek i szczypiorkiem, kompot z truskawek.

 

Pieczeń wołowo – drobiowa, sos własny, kasza jęczmienna na sypko z koperkiem, buraczki zasmażane, sur. z rzodkwi białej i jabłka ze szczypiorkiem, jarmużem i jogurtem greckim, kompot z truskawek i czarnej porzeczki.

 

Kotlety z twarogu i szpinaku z czosnkiem i koperkiem, sos jogurtowy, makaron pełnoziarnisty, kalafior z masłem, sur. z czerwonej kapusty, ogórka kiszonego, cebuli i natki pietruszki z oliwą z oliwek, kompot z żurawiny.

 

ALERGENY  Gluten, jajka,  przetwory mleczne Jajka, gluten, przetwory mleczne Jajka, gluten,  ryba, przetwory mleczne Gluten, jajka, przetwory mleczne

 

Jajka, gluten,  przetwory mleczne
PODWIECZOREK

Godz. 14 45

Zupa pomidorowa z dymką i lanymi kluskami z kurkumą na oleju,

 

Deser – Musli z płatkami kukurydzianymi, jogurtem nat. i suszonymi owocami z dodatkiem amarantusa, woda

 

Dieta – kaszka owocowa, sok bobofrut

 

Jarzynowy kapuśniaczek z kapusty pekińskiej z ziemniakami i natką pietruszki,

 

Deser – Twarogowy deser z porzeczką czarną i biszkoptami, woda

 

Dieta – przecier owocowy, chrupki kukurydziane

 

Zupa z fasolki żółtej z kaszą mazurską, natką pietruszki i oliwką z oliwek,

 

Deser – Jaśminowy ryż zapiekany z jabłkiem i gruszką w cynamonie polany kokosowym jogurtem,

 

Dieta – ryż got. na wodzie z owocami b/polewy

 

Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami i koperkiem,

 

Deser – Koktajl z melona, bananów i maślanki z wiórkami kokosowymi, migdałami i żurawiną, woda

 

Dieta – napój ryżowy z bananem i migdałami, woda

 

Krem jarzynowy na maśle z groszkiem ptysiowym i kolendrą,

 

Deser – Ciasto drożdżowe z mango, wanilią i mąką migdałową, mleczny napój waniliowy,

 

Dieta – przecier owocowy

 

ALERGENY Seler,  przetwory mleczne,  mleko (w tym laktoza), jajka Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, jajka, gluten, przetwory mleczne

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

N – niemowlęta do 12 miesiąca życia.

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

 

Przejdź do treści