Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 22-26 II 2021

  Poniedziałek

22.02.2021 r.

Wtorek

23.02.2021 r.

Środa

24.02.2021 r.

Czwartek

25.02.2021 r.

Piątek

26.02.2021 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki orkiszowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera żółtego, pomidor, herbata owocowa z cynamonem.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka.

 

II – banany, gruszka, pomarańcze

 

 

Płatki jęczmienne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą jajeczna z papryką czerwoną i szczypiorkiem, herbata z syropem.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – jabłko, kiwi, mango

Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką wędzoną z kurczaka, ogórek zielony, herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – jabłko, mandarynka

 

 

Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i koperkowym twarożkiem, pomidor, herbata z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem.

II – smoothie z napoju migdałowego, bananów, , brzoskwiń i mielonych migdałów

 

Kluski lane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą warzywną (awokado, bakłażan, czosnek, cebula) z koperkiem, ogórek kiszony, herbata miętowa.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – pomelo, gruszka, banan

 

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Pulpety z indyka w sosie zielonym, makaron pełnoziarnisty, brokuł z masłem i bułeczką, sur. z dyni i jabłka z porem, dymką, pestkami dyni, koperkiem i oliwą z oliwek, kompot z żurawiny i czereśni. Eskalopki wp.- drobiowe w sosie cebulowym, dyniowe kopytka, fasolka szp. zielona z masłem i sezamem, sur. z rzodkiewki, selera, jabłka i czerwonej cebuli z koperkiem i kefirem, kompot śliwkowy.

 

 

Roladki rybno (dorsz) – jajeczne zapiekane z jabłkiem i porem, ziemniaki z koperkiem, dynia z masłem, sur. z ogórka kiszonego i pomidorów z cebulką i oliwą z oliwek, kompot z żurawiny i jabłka. Bitki wp. w sosie własnym z majerankiem i świeżą bazylią, kasza gryczana biała na sypko, marchew „junior” z masłem, sur. z kalarepy z gruszką, koperkiem i jogurtem grecki, kompot z mango i kiwi.

 

 

Kotlet rybny (łosoś), sos śliwkowy, puree ziemniaczane z koperkiem, kapusta pekińska duszona z  marchewką, masłem i szczypiorkiem, sur. z kalafiora z koperkiem i jogurtem greckim, kompot z malin i owoców mieszanych kompotowych.

 

ALERGENY Gluten, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka, seler Gluten, przetwory mleczne, ryba, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka,
PODWIECZOREK

Godz. 14 45

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Budyń waniliowy z daktylami i musem jagodowym, herbatniki, woda

 

Dieta – budyń z mleka kokosowego z musem brzoskwiniowym, woda

 

Krupnik z kaszą bulgur i natką pietruszki na oliwie z oliwek,

 

Deser – Kaszka owocowa ze śliwką i nasionami chia,

 

Dieta – kaszka owocowa ze śliwką i nasionami chia,

 

Zupa szpinakowa z płatkami ryżowymi, jajkiem i natką pietruszki,

 

Deser – Serek twarogowy z gruszką i mango, kisiel brzoskwiniowy do picia,

 

Dieta – przecier owocowy, sok bobofrut

 

 

Barszcz ukraiński z włoską kapustą, zielonym groszkiem, ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem  nat.,

 

Deser – Mus jabłkowo – dyniowy z nasionami chia i rodzynkami, chrupki kukurydziane

 

Dieta – mus j.w., chrupki

 

Zupa pomidorowa z ryżem parabolicznym i natką pietruszki zabielana jogurtem nat. na oleju,

 

Deser – Koktajl jogurtowo – owocowy (borówka, truskawka, banan)

 

Dieta – przecier owocowy

 

 

ALERGENY Seler, gluten, jajka Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, jajka, gluten,  przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne, Seler, gluten, przetwory mleczne

               

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści