Poniedziałek
22.02.2021 r. |
Wtorek
23.02.2021 r. |
Środa
24.02.2021 r. |
Czwartek
25.02.2021 r. |
Piątek
26.02.2021 r. |
|
ŚNIADANIE
Godz. 8 30 |
Płatki orkiszowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera żółtego, pomidor, herbata owocowa z cynamonem.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka.
II – banany, gruszka, pomarańcze
|
Płatki jęczmienne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą jajeczna z papryką czerwoną i szczypiorkiem, herbata z syropem.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem
II – jabłko, kiwi, mango |
Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką wędzoną z kurczaka, ogórek zielony, herbata owocowa.
Dieta – kaszka owocowa
II – jabłko, mandarynka
|
Makaron jajeczny na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i koperkowym twarożkiem, pomidor, herbata z cytryną.
Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem. II – smoothie z napoju migdałowego, bananów, , brzoskwiń i mielonych migdałów
|
Kluski lane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą warzywną (awokado, bakłażan, czosnek, cebula) z koperkiem, ogórek kiszony, herbata miętowa.
Dieta – kaszka owocowa
II – pomelo, gruszka, banan
|
ALERGENY | Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka | Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne | Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka, przetwory mleczne |
OBIAD
Godz. 11 30 |
Pulpety z indyka w sosie zielonym, makaron pełnoziarnisty, brokuł z masłem i bułeczką, sur. z dyni i jabłka z porem, dymką, pestkami dyni, koperkiem i oliwą z oliwek, kompot z żurawiny i czereśni. | Eskalopki wp.- drobiowe w sosie cebulowym, dyniowe kopytka, fasolka szp. zielona z masłem i sezamem, sur. z rzodkiewki, selera, jabłka i czerwonej cebuli z koperkiem i kefirem, kompot śliwkowy.
|
Roladki rybno (dorsz) – jajeczne zapiekane z jabłkiem i porem, ziemniaki z koperkiem, dynia z masłem, sur. z ogórka kiszonego i pomidorów z cebulką i oliwą z oliwek, kompot z żurawiny i jabłka. | Bitki wp. w sosie własnym z majerankiem i świeżą bazylią, kasza gryczana biała na sypko, marchew „junior” z masłem, sur. z kalarepy z gruszką, koperkiem i jogurtem grecki, kompot z mango i kiwi.
|
Kotlet rybny (łosoś), sos śliwkowy, puree ziemniaczane z koperkiem, kapusta pekińska duszona z marchewką, masłem i szczypiorkiem, sur. z kalafiora z koperkiem i jogurtem greckim, kompot z malin i owoców mieszanych kompotowych.
|
ALERGENY | Gluten, jajka | Gluten, przetwory mleczne, jajka, seler | Gluten, przetwory mleczne, ryba, jajka | Gluten, przetwory mleczne, jajka | Gluten, przetwory mleczne, jajka, |
PODWIECZOREK
Godz. 14 45 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki na oleju,
Deser – Budyń waniliowy z daktylami i musem jagodowym, herbatniki, woda
Dieta – budyń z mleka kokosowego z musem brzoskwiniowym, woda
|
Krupnik z kaszą bulgur i natką pietruszki na oliwie z oliwek,
Deser – Kaszka owocowa ze śliwką i nasionami chia,
Dieta – kaszka owocowa ze śliwką i nasionami chia,
|
Zupa szpinakowa z płatkami ryżowymi, jajkiem i natką pietruszki,
Deser – Serek twarogowy z gruszką i mango, kisiel brzoskwiniowy do picia,
Dieta – przecier owocowy, sok bobofrut
|
Barszcz ukraiński z włoską kapustą, zielonym groszkiem, ziemniakami i natką pietruszki zabielany jogurtem nat.,
Deser – Mus jabłkowo – dyniowy z nasionami chia i rodzynkami, chrupki kukurydziane
Dieta – mus j.w., chrupki
|
Zupa pomidorowa z ryżem parabolicznym i natką pietruszki zabielana jogurtem nat. na oleju,
Deser – Koktajl jogurtowo – owocowy (borówka, truskawka, banan)
Dieta – przecier owocowy
|
ALERGENY | Seler, gluten, jajka | Seler, przetwory mleczne, gluten | Seler, jajka, gluten, przetwory mleczne | Seler, gluten, przetwory mleczne, | Seler, gluten, przetwory mleczne |
LEGENDA:
II – drugie śniadanie
Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.
Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).