Jadłospis - Żłobek 34 | Żłobek nr 34

Jadłospis 22.08. – 26.08.2022

 

  Poniedziałek

22.08.2022 r.

Wtorek

23.08.2022 r.

Środa

24.08.2022 r.

Czwartek

25.08.2022 r.

Piątek

26.08.2022 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Kasza kuskus na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z sera żółtego, kukurydzy, czosnku, dymki z pomidorem, herbata z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – jabłko, pomarańcza

 

Kakao na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i polędwicą z kurczaka, ogórek zielony, mięta do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynką.

 

II – gruszka, jabłko, banan

Lane kluski na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i rzodkiewkowym twarożkiem z dymką, herbata owocowa z miodem do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II –  brzoskwinia, jabłko,

 

 

Płatki owsiane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pasztetem warzywnym (brokuł, marchewka, por) z ogórkiem kiszonym, rumianek do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II –  winogrona jasne, jabłko,

 

Makaron na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą jajeczną, dymką z  papryką czerwoną, herbata czarna do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – banan, jabłko

 

 

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, jajka,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Klopsy rybne (mintaj) w sosie jarzynowym, puree ziemniaczane na sypko, kapusta pekińska duszona z masłem na jarzynę, sur. z jabłka, pora, marchewki i sosem jogurtowym. Kompot z mango. Pulpeciki drobiowe (indyk), sos śmietanowo – chrzanowy, z makaronem na sypko, marchew junior z masłem na jarzynę, sur. z selera i gruszki z rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot z owoców mieszanych. Kotleciki jajeczne polane sosem koperkowym, z kulkami ziemniaczanymi na sypko, buraczki zasmażane z masłem na jarzynę, sur. z pora i jabłka z oliwą z oliwek. Kompot jabłkowo-porzeczkowy.

 

Gulasz cielęcy z marchewką i cebulką, kasza gryczana prażona na sypko, fasolka szparagowa żółta i zielona z masłem na jarzynę, sur. z rzodkwi białej, jabłka i marchewki z koperkiem i jogurtem greckim. Kompot gruszkowy. Talarki rybne (dorsz) w sosie limonkowym, ziemniaki z koperkiem na sypko, dynia na jarzynę, sur. z kapusty czerwonej, natką pietruszki i dymką z oliwą z oliwek. Kompot wiśniowy.
ALERGENY Gluten, jajka, przetwory mleczne, ryba Jajka, gluten,  przetwory mleczne Gluten, przetwory mleczne, jajka  

Gluten, przetwory mleczne,

 

Gluten, jajka, przetwory mleczne, ryba
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Zupa „jaglanka” z warzywami, kaszą jaglaną i natką pietruszki na oleju.

 

Deser – Kluski leniwe z serem białym polane jogurtowo – waniliowym sosem, lemoniada z syropu owocowego do picia.

 

Dieta – Makaron z polewą z mango, lemoniada z syropu owocowego do picia.

 

Zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami, koperkiem.

 

Deser – Shake z kefiru z owocami (brzoskwinia i banan), wafle ryżowe.

 

Dieta – Shake z napoju migdałowego z owocami (brzoskwinia i banan), wafle ryżowe.

 

 

Kapuśniak z młodej kapusty z płatkami owsianymi, natką pietruszki.

 

Deser – Racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem, lemoniada do picia.

 

Dieta – Racuszki z mleka roślinnego z jabłkami posypane cukrem pudrem, lemoniada do picia.

 

 

Barszcz czerwony z buraków z ziemniakami, koperkiem zabielany jogurtem naturalnym.

 

Deser – Kisiel gruszkowy i chrupki kukurydziane.

 

Dieta – Kisiel gruszkowy i chrupki kukurydziane.

 

Zupa marchewkowa z płatkami ryżowymi i natką pietruszki na oliwie z oliwek.

 

Deser – Koktajl z maślanki z owocami (ananas i truskawka), biszkopty.

 

Dieta – Koktajl z napoju roślinnego z owocami (ananas i truskawka), biszkopty.

 

ALERGENY Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, gluten, przetwory mleczne

           

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści