Jadłospis - Żłobek 34 | Żłobek nr 34

Jadłospis – 29.08. – 02.09. 2022

  Poniedziałek

29.08.2022 r.

Wtorek

30.08.2022 r.

Środa

31.08.2022 r.

Czwartek

01.09.2022 r.

Piątek

02.09.2022 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki gryczane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i jajecznicą z dymką i pomidorem, herbata owocowa do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – banan, gruszka, jabłko

 

Kasza manna na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i serem żółtym w plastrach, papryka czerwona, mięta z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynką.

 

II – jabłko, pomarańcza, morela

Kawa zbożowa na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynka wieprzową z ogórkiem kiszonym, rumianek do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i szynką.

 

II – truskawki, jabłko, śliwka

 

 

Makaron na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą z twarożku, awokado, cebulką i sokiem z cytryny, papryka żółta, herbata z cytryną do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – jabłko, winogrona jasne, gruszka

Płatki orkiszowe na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pasztet z selera, marchewki, soczewicy czerwonej, cebuli, siemię lniane, czosnek, z ogórkiem zielonym, herbata czarna do picia.

 

Dieta – Kaszka b/m, kanapka z chleba bezglutenowego z masłem roślinnym i dżem.

 

II – brzoskwinia, jabłko, banan

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten,  przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, Mleko (w tym laktoza), gluten,, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Ryba (mintaj) po grecku (włoszczyzna z sosem pomidorowym z przecieru i koncentratu), ryż biały na sypko, sur. z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka z koperkiem i oliwą z oliwek. Kompot brzoskwiniowy.

 

Pulpety drobiowe (kurczak) w sosie morelowy, ziemniaki z koperkiem na sypko, bukiet warzyw (marchewka, fasolka szparagowa zielona) na jarzynę, sur. z ogórka kiszonego i jabłka z oliwą z oliwek i koperkiem. Kompot śliwkowo – porzeczkowy. Gulasz wieprzowy z koperkiem, makaron kolorowy na sypko, kalafior z masłem na jarzynę, sur. z kapusty włoskiej z pomidorem, kukurydzą złocistą, papryka żółta i dymką. Kompot morelowy. Klops z indyka zapiekany, kulki ziemniaczane z koperkiem, sos jogurtowy ze dymką, brukselka z masłem na jarzynę, sur. z pomidorów, cebuli z bazylią i natką pietruszki polane oliwą z oliwek. Kompot z jabłkowo-gruszkowy. Kotlety mielone z schabu, kasza jęczmienna na sypko, sos śliwkowy, brokuł z masłem na jarzynę, sur. z kalarepy i jabłka z koperkiem i jogurtem naturalnym. Kompot z kiwi.
ALERGENY Jajka, gluten, przetwory mleczne, ryba Jajka, gluten, przetwory mleczne, Gluten, przetwory mleczne, jajka  

Gluten, przetwory mleczne, jajka,

 

Jajka, gluten, przetwory mleczne
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Krem z białych warzyw z ziemniakami, czosnkiem i natką pietruszki zabielana śmietaną.

 

Deser – Brzoskwiniowo-morelowy koktajl z jogurtu naturalnego i amarantusem, biszkopty.

 

Dieta – Brzoskwiniowo-morelowy koktajl z napoju jaglanego i amarantusem, biszkopty.

 

Zupa pomidorowa z kolorowym makaronem, koperkiem i jogurtem greckim.

 

Deser – Budyń czekoladowy z polewą wiśniową z waflami suchymi.

 

Dieta – Budyń czekoladowy z polewą wiśniową na bazie napoju orkiszowego z waflami suchymi.

 

Zupa z cukinii z ziemniakami, cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.

 

Deser – Babka serowa z sera białego, lemoniada do picia.

 

Dieta – Biszkopty, lemoniada do picia.

 

 

Zupa z papryki czerwonej i żółtej, pomidorów z kaszą kukurydzianą i koperkiem.

 

Deser – Koktajl z kefiru bananów i truskawek, herbatniki.

 

Dieta – Koktajl z napoju jaglanego z bananów i truskawek, herbatniki.

 

Kartoflanka z ziemniakami marchewką, pietruszką i natką pietruszki zabielana jogurtem naturalnym.

 

Deser – Ryżowy deser zapiekany z jabłkiem i cynamonem polany waniliowym jogurtem.

 

Dieta – Ryżowy deser zapiekany z jabłkiem i cynamonem.

 

ALERGENY Seler, przetwory mleczne, gluten, Seler, gluten, przetwory mleczne, Seler, przetwory mleczne, gluten, jajka Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, przetwory mleczne, gluten

           

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści