Jadłospis | Żłobek nr 34

Jadłospis 16 – 20 XI 2020

  Poniedziałek

     16.11.2020 r.

Wtorek

        17.11.2020 r.

Środa

        18.11.2020 r.

Czwartek

  19.11.2020 r.

Piątek

  20.11.2020 r.

ŚNIADANIE

Godz. 8 30

Płatki kukurydziane na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i serem żółtym w plasterkach, pomidor, herbata owocowa z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – jabłko, pomarańcze

 

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pastą jajeczną z koperkiem, brokułem, cebulą i rzodkiewką, mleko do picia modyfikowane.

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka

 

II – sałatka owocowa (banan, jabłko, kiwi, melon żółty)

 

Kasza jaglana na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i szynką z kurczaka, ogórek zielony, herbata owocowa.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i dżemem

 

II – gruszka, banan, mandarynka

 

 

Płatki pszenne na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i chrzanowym twarożkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną.

 

Dieta – kaszka owocowa, kanapka z masłem roślinnym i szynką z kurczaka

 

 

II – kaki, kiwi, melon

 

Komosa ryżowa na mleku, kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i pasztetem z soczewicy, papryki czerwonej, pora, marchewki i koperku, herbata z rumiankiem.

 

Dieta – kaszka owocowa

 

II – kiwi, banan, plastry kalarepy

ALERGENY Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne, jajka Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne Mleko (w tym laktoza), gluten, przetwory mleczne
OBIAD

Godz. 11 30

Wołowina duszona w sosie musztardowym, ziemniaki  BATATY pieczone z koperkiem, marchew „junior” z masłem, sur. z białej rzodkwi i jabłka z morelami i jogurtem nat., kompot z borówek i porzeczki.

 

 

Kotlety schabowe, sos chrzanowy, kasza jęczmienna pęczak na sypko, dynia gotowana z imbirem i masłem, sur. z sałaty lodowej i papryki żółtej z kiełkami słonecznika, jarmużem, koperkiem i jogurtem greckim, kompot śliwkowy.

 

 

Ryba (łosoś) po grecku (włoszczyzna z sosem pomidorowym), puree ziemniaczane z natką pietruszki, sur. z kapusty pekińskiej, pomidorów koktajlowych, marchewki i jabłka z natką pietruszki, pestkami dyni i oliwą z oliwek, kompot z mieszanki kompotowej.

 

Eskalopki z indyka zapiekane w sosie ziołowym, kasza gryczana na sypko, buraczki zasmażane z masłem, mizeria z zielonego ogórka z koperkiem i jogurtem nat., kompot truskawkowy.

 

 

Pulpety rybne (mintaj) z amarantusem, kluski śląskie, kalafior z masłem, sezamem i bułeczką, sur. marchewki i jabłka z pomarańczą i jogurtem greckim, kompot z czarnej porzeczki.

 

ALERGENY

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, ryba, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka Gluten, przetwory mleczne, jajka, ryba
PODWIECZOREK

Godz. 15 00

Pomidorowa ryżanka z warzywami i natką pietruszki na oleju,

 

Deser – Koktajl z jogurtu nat., truskawek i bananów oraz dodatkiem mleka kokosowego, biszkopty, woda

 

Dieta – deser z mleka kokosowego z owocami, woda

Zupa cygańska z ziemniakami, żółtym serem, czosnkiem, natką pietruszki, majerankiem i jogurtem nat.,

 

Deser – Twarogowy deser z suszoną śliwką i rodzynkami, herbata miętowa z cytryną

 

Dieta – przecier owocowy, woda

 

Zupa z zielonego groszku z lanymi kluskami, czosnkiem, zabielana jogurtem nat.,

 

Deser – Ciasto drożdżowe z morelą i kruszonką, kawa zbożowa na mleku,

 

Dieta – przecier owocowy, wafle ryżowe,

 

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i koperkiem na maśle,

 

Deser – Maślankowo – kefirowy koktajl z truskawkami, wafle, woda

 

Dieta – koktajl z napoju jaglanego z owocami, woda

Zupa krem z dyni z imbirem zabielana jogurtem nat. z dodatkiem groszku ptysiowego,

 

Deser – Zapiekanka ryżowa z jabłkiem, żurawiną suszoną i cynamonem polana sosem jogurtowo – waniliowym, woda

 

Dieta – ryż got. na wodzie z jabłkiem, woda

ALERGENY Seler, gluten, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne, gluten Seler, gluten, jajka, przetwory mleczne Seler, przetwory mleczne, Seler, mleko (w tym laktoza), przetwory mleczne

                  

LEGENDA:

II – drugie śniadanie

Między posiłkami dzieci otrzymują wodę do picia.

Żywienie dzieci z dietami odbywa się zgodnie z zaleceniem lekarza specjalisty.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu                Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści