Jadłospis - Żłobek 43 | Żłobek nr 43

Jadłospis 28.09.- 02.10.2020

Lp Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

 

Poniedziałek 28.09.2020

 

 

Kawa orkiszowa na mleku modyfikowanym, pieczywo mieszane z masłem, pastą z fasolki czerwonej, awokado, kolorowej papryki, kiełki lucerny, cykoria.

 

II- śniadanie : Melon, maliny, woda z limonką.

 

 

Ryż jaśminowy na sypko, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, surówka z selera naciowego, kukurydzy, żurawiny, jogurtu.

 

Kompot owocowy.

 

 

Zupa – krem kalafiorowy z ziemniakami, prażonymi pestkami dyni, zabielana z  zieloną natką.

 

 

Jogurt truskawkowo- malinowy z wanilią, amarantusem,  chrupki kukurydziane.

 

 

Wtorek 29.09.2020

 

 

Płatki pszenne na mleku, kanapka z masłem, sałatą, serem żółtym, pomidorem malinowym.

 

II- śniadanie : Banany, mięta z cytryną

 

 

Puree z batatów, koperku, klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-bazyliowym, jarzynka z mini marchewki, surówka z kalarepki, suszonych moreli, jabłka, jogurtu.

 

Kompot brzoskwiniowy.

 

 

 

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym, pestkami słonecznika, zabielana z zieloną natką.

 

 

Placuszki kokosowo-drożdżowe z borówkami, napój migdałowy.

 

Środa 30.09.2020

 

 

Makaron ryżowy na mleku, trójkąciki pieczywa z masłem, wędliną, plasterkami rzodkiewki, sałata karbowana.

 

II- śniadanie :  Gruszka, winogrona, herbatka owocowa.

 

 

Ziemniaki z koperkiem, talarki z dorsza zapiekane w sosie cytrynowym, jarzynka z brokuł, orzechów pinii, surówka z marchewki, brzoskwini z jogurtem.

 

Kompot żurawinowo- jabłkowy.

 

 

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, zabielana mleczkiem kokosowym z zieloną natką.

 

 

Kisiel owocowy z tartym jabłkiem, biszkopty

 

Czwartek 1.10.2020  

 

 

Płatki żytnie na mleku, bułeczka z masłem, twarożkiem marchewkowym.

 

II- śniadanie : Kiwi, melon,

woda z cytryną.

 

 

 

Makaron orkiszowy, paprykowe pulpety z indyka, jarzynka ze szpinaku body, surówka z pora, kukurydzy, jabłka, jogurtu i koperku.

 

Kompot malinowy.

 

 

 

Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami, zabielany z zieloną natką.

 

Waniliowy mus z kaszy manny na mleku z żurawiną, brzoskwinie

 

Piątek  2.10.2020

 

 

Zacierki pszenno- gryczane na mleku, pieczywo mieszane z pastą z soczewicy, suszonych pomidorków, oliwek, ogórek kiszony.

 

II- śniadanie : Brzoskwinie, woda

 

Ziemniaki puree z oliwą, koperkiem, paluszki łososiowe w sezamie, jarzynka z zielonego groszku, surówka z buraczków, jabłka i oliwy.

 

Kompot borówkowy.

 

 

 

Zupa jarzynowa z kolorowym makaronem, zieloną natką.

 

 

Deser serowo-bananowy z wiórkami kokosowym, wafle.

 

      U dzieci na dietach stosuje się eliminację produktów wywołujących alergie.  Dzieci na diecie bezmlecznej codziennie na śniadanie dostają kaszkę bezmleczną, a do pieczywa margarynę Flora. Surówki, zupy i pozostałe dania są przygotowane bez dodatku mleka i jogurtu.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry
Przejdź do treści