Jadłospis | Żłobek nr 44

Jadłospis- 15.02-19.02.2021

 

  Data          Śniadanie I i II                            Obiad                     Zupa         Podwieczorek
Poniedziałek 15.02.2021 I– Kasza manna na mleku, sałatka z makaronu, wędliny, papryki czerwonej, koperku, kukurydzy, ogórka kiszonego z kiełkami słonecznika w sosie na bazie oliwy z oliwek i ziół, herbata z cytryną.

II-jabłko, winogrono ciemne, pomarańcza

Ziemniaki gotowane z koperkiem, gołąbki w kapuście białej, sos pomidorowy , groszek , kukurydza i marchewka  gotowana  na jarzynkę  , surówka z rzodkiewka i kiełki i ogórek świeży w jogurcie greckim, kompot z owoców mieszanych .

 

Zupa krem jarzynowo brokułowa  z lanymi kluskami  i natką.

 

Bułeczki łakomczucha , kawa zbożowa zabielana napojem owsianym.
Wtorek

16.02.2021

I- Płatki jęczmienne  na mleku,  chleb biały z masłem, pasta z jaja i szczypiorku z oliwkami, pomidor malinowy, mięta.

II– kiwi gold, gruszka

Kasza owsiana z natką , pieczeń wołowa sos musztardowy, brukselka gotowana  na jarzynkę , surówka z buraków z cebula i papryką żółtą w oliwie z oliwek,   kompot z porzeczki. Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym. Tiramisu dla dzieci, napój miodowy.
 

 

 

 

Środa

17.02.2021

I– Płatki żytnio gryczane  na mleku, chleb razowy, bułka, masło, pasztet z soczewicy i cukinii z tymiankiem, ogórek kiszony, rumianek.II-banan, pomelo Puree z ziemniaków z koperkiem, potrawka z indyka w sosie rozmarynowym  , marchewką gotowana na jarzynkę z groszkiem   , surówka kapusty pekińskiej z ananasem, papryka czerwoną, koperkiem,  kompot z wiśni i malin.

 

 

 

 

Zupa z soczewicą z kaszą manną i natką z dodatkiem natki.

 

 

 

 

 

Jaglany crème brulee, herbata.

Czwartek

18.02.2021

 

 

I- Kakao  na mleku , bułka  z masłem, konfitura z wiśni i jagód(wyrób własny).

 

II– pomarańcza, melon, jabłko

Kluski śląskie ,gulasz w sosie jarzynowym z kolendrą,   brukselka    gotowana na jarzynkę  , surówka z ogórka kiszonego , koperku i jabłka z jogurtem, kompot truskawek. Zupa meksykańska z groszkiem ptysiowym.. Budyń waniliowy z sosem malinowym, biszkopty, woda.

Dieta– deser owocowy, herbatniki bezglutenowe, woda.

Piątek

19.02.2021

I- Płatki kukurydziane pełnoziarniste  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.

II–  gruszka, winogrono jasne

Ziemniaki z koperkiem, kotlet jajeczny z natką i szczypiorkiem , szpinak z suszonymi pomidorami i czosnkiem z jogurtem greckim gotowany na jarzynkę, surówka z kalarepy, marchewki, jabłka,  żurawiny i śliwki suszonej w oliwie z oliwek  , kompot z owoców mieszanych. Zupa szpinakowa z  makaronem i natką. Grecki deser na bazie jogurtów z miodem i migdałami w płatkach., chrupki ,kukurydziane, woda.

 

Przejdź do treści