Data | Śniadanie I i II | Obiad | Zupa | Podwieczorek |
Poniedziałek 15.02.2021 | I– Kasza manna na mleku, sałatka z makaronu, wędliny, papryki czerwonej, koperku, kukurydzy, ogórka kiszonego z kiełkami słonecznika w sosie na bazie oliwy z oliwek i ziół, herbata z cytryną.
II-jabłko, winogrono ciemne, pomarańcza |
Ziemniaki gotowane z koperkiem, gołąbki w kapuście białej, sos pomidorowy , groszek , kukurydza i marchewka gotowana na jarzynkę , surówka z rzodkiewka i kiełki i ogórek świeży w jogurcie greckim, kompot z owoców mieszanych .
|
Zupa krem jarzynowo brokułowa z lanymi kluskami i natką.
|
Bułeczki łakomczucha , kawa zbożowa zabielana napojem owsianym. |
Wtorek
16.02.2021 |
I- Płatki jęczmienne na mleku, chleb biały z masłem, pasta z jaja i szczypiorku z oliwkami, pomidor malinowy, mięta.
II– kiwi gold, gruszka |
Kasza owsiana z natką , pieczeń wołowa sos musztardowy, brukselka gotowana na jarzynkę , surówka z buraków z cebula i papryką żółtą w oliwie z oliwek, kompot z porzeczki. | Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym. | Tiramisu dla dzieci, napój miodowy. |
Środa 17.02.2021 |
I– Płatki żytnio gryczane na mleku, chleb razowy, bułka, masło, pasztet z soczewicy i cukinii z tymiankiem, ogórek kiszony, rumianek.II-banan, pomelo | Puree z ziemniaków z koperkiem, potrawka z indyka w sosie rozmarynowym , marchewką gotowana na jarzynkę z groszkiem , surówka kapusty pekińskiej z ananasem, papryka czerwoną, koperkiem, kompot z wiśni i malin.
|
Zupa z soczewicą z kaszą manną i natką z dodatkiem natki. |
Jaglany crème brulee, herbata. |
Czwartek
18.02.2021 |
I- Kakao na mleku , bułka z masłem, konfitura z wiśni i jagód(wyrób własny).
II– pomarańcza, melon, jabłko |
Kluski śląskie ,gulasz w sosie jarzynowym z kolendrą, brukselka gotowana na jarzynkę , surówka z ogórka kiszonego , koperku i jabłka z jogurtem, kompot truskawek. | Zupa meksykańska z groszkiem ptysiowym.. | Budyń waniliowy z sosem malinowym, biszkopty, woda.
Dieta– deser owocowy, herbatniki bezglutenowe, woda. |
Piątek
19.02.2021 |
I- Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
II– gruszka, winogrono jasne |
Ziemniaki z koperkiem, kotlet jajeczny z natką i szczypiorkiem , szpinak z suszonymi pomidorami i czosnkiem z jogurtem greckim gotowany na jarzynkę, surówka z kalarepy, marchewki, jabłka, żurawiny i śliwki suszonej w oliwie z oliwek , kompot z owoców mieszanych. | Zupa szpinakowa z makaronem i natką. | Grecki deser na bazie jogurtów z miodem i migdałami w płatkach., chrupki ,kukurydziane, woda. |