Jadłospis | Żłobek nr 44

Jadłospis 25-29.01.2021r.

JADŁOSPIS 25-01-2021

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

25.01

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i pasta warzywna. Herbatka zimowa z imbirem, cytryną i goździkami.

D/ kaszka b/m,  b/masła

II: Mandarynki, pomarańcze, jabłka

Ziemniaki puree z koperkiem. Pulpety z mięsa wieprzowego. Marchewka junior na jarzynkę. Sur. „Bomba warzywna”(Pomidor mal., sałata masł. Rukola. Oliwki, słonecznik). Kompot Czereśniowy. Zupa – kukurydziano marchewkowa z groszkiem ptysiowym, koperkiem i oliwą. Pudding z chia.

Herbatniki maślane. Woda

D/ chrupki

Wtorek

26.01

Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku.  Kanapka z chleba mieszanego z masłem, plasterkiem jaja i  kiełkami lucerny. Herbatka owoce leśne.
D/ kaszka b/m, b/masła, dżem

II: Winogrono ciemne, banan bio, kaki

Bataty frytki. Pulpeciki z mięsa mieszanego w sosie pomidorowym.  Cukinia na jarzynkę.  Sur warzywna słodko- kwaśna (papryka czerw., kapusta biała,   jabłko, marchew, ogórek św., cebula czerw., sos z miodu, cytryny i oliwy.). Kompot owocowy. Zupa ogórkowa zabielana śmietaną z grzankami. Owsianka w kulkach. Maślanka  do picia.
Środa

27.01

Kluski pszenno – kokosowe na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, wiórkami sera żółtego i papryką kolorową. Świeża mięta do picia.
D/kaszki b/m,  b/masła, wędlina

II: gruszka, melon, jabłko

Ryż pełnoziarnisty z koperkiem. Gulasz rybny z łososia w sosie chrzanowym. Fasolka szparagowa na jarzynkę posypana pestkami słonecznika. Sur. Paprykowa (Papryka czerw, Zielona, Pomidory koktajlowe, Bazylia)Kompot jagodowy. Barszcz czerwony z ziemniakami i natką pietruszki z oliwą zabielany mlekiem
D/ bez mleka
Naleśniki z serem i brzoskwiniami. Kakao
D/mus brzoskwiniowy  z żurawiną i chrupkami, woda.
Czwartek

28.01

Płatki żytnie na mleku Pieczywo mieszane z masłem i szynką z kiełkami słonecznika. Lemoniada.
D/kaszki b/m,  b/masła, dżem

II: sok marchewkowo-jabłkowy.

Ziemniaki z koperkiem. Jajo gotowane polane sosem musztardowym. Szpinak baby z dodatkiem czosnku. Sur. z selera (seler, jabłko, jogurt.)Kompot owocowy. Zupa z ciecierzycy z batatami, majerankiem i natką pietruszki Rafaello smoothie.

Chrupki kukurydziane. Woda.
D/ mus owocowy z nutą orkiszową, chrupki, woda

Piątek

29.01

Kasza kukurydziana na mleku. Kanapka z chleba mieszanego z masłem i serem mozzarella na liściu sałaty z rzodkiewką. Woda z syropem.
D/- Kaszka b/m b/masła, dżem
II: banan, mango, pomarańcza
Kasza gryczana z koperkiem. Roladki z filetu drobiowego w panierce z sezamem w sosie ziołowym ze świeżą kolendrą. Brokuł na jarzynkę.  Sur. z  pora. Kompot malinowy Zupa pomidorowa z  makaronem wesołe literki z natką pietruszki, świeżą bazylią i oliwą. Deser twarogowy z kawałkami czekolady i polany musem czereśniowym z  herbatnikiem maślanym. Woda
D/ Mus czereśniowy z chrupkami. Woda

 

Przejdź do treści