Jadłospis od 28.12.- 31.12.2020
DATA | ŚNIADANIE | DRUGIE DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK | |||||
Poniedziałek 28.12.2020 |
Płatki kukurydziane na mleku, wafle ryżowe z dżemem ,lemoniada (D/M- masło flora, szynka drobiowa) II śniadanie: melon, banan, jabłko. | Makaron bezglutenowy, kurczak w sosie curry, fasola mix gotowana na jarzynkę surówka z kapusty włoskiej z papryką żółtą , prażonym sezamem, ogórkiem kiszonym, jogurtem naturalnym. Kompot porzeczkowy. | Krem z dyni z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem. | Kefir brzoskwiniowy, z daktylami biszkopty, D/M- mus brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane. | |||||
Wtorek |
Kluseczki lane pszenno-jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z marchewki gotowanej z pestkami słonecznika, kiełkami lucerny, papryką czerwoną, rumianek do pici plasterkiem . II śniadanie: winogrono, jabłko |
Kasza gryczana gotowana na sypko , klopsiki z kurczaka w sosie koperkowo-musztardowym, szpinak świeży gotowany na jarzynkę z masłem, jajkiem gotowanym i czosnkiem , sałatka z pomidorów malinowych z dymka, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek) . Kompot ananasowo – śliwkowy |
Żur staropolski z warzywami, ziemniakami, chrzanem, czosnkiem, zabielany jogurtem naturalnym D/M- b.j |
Sernik na zimno na herbatnikach z musem owocowym herbata owocowa do picia. D/M- sernik na zimno z mleczka kokosowego i śliwki suszonej, wafle kukurydziane. |
|||||
Środa |
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem mozzarelli, pomidorkiem malinowym, siekana bazylią świeżą, lemoniada z miętą do picia. II śniadanie: mandarynka, jabłko |
Ziemniaki z siekanym koperkiem, pulpeciki z dorsza w sosie pomarańczowo- limonkowym, cukinia gotowana z suszonymi pomidorami na jarzynkę surówka z kiszonej kapusty, szczypiorkiem, jabłkiem, oliwą z oliwek . Kompot morelowy. |
Zupa krem z zielonych warzyw (por, brokuł, seler naciowy, fasolka zielona, szpinak, brukselka, jarmuż), natką koperkiem, groszek ptysiowy, kropeczką jogurtu naturalnego. |
Placuszki z jabłkiem z twarogiem. Jogurt kokosowy do picia. |
|||||
|
|||||||||
Czwartek 31.12.2020
|
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem pastą z sera białego i rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku, mielonych pestek dyni, plasterkiem ogórka kiszonego, herbata owocowa. II śniadanie: gruszka
|
Ziemniaczki posypane siekanym koperkiem, klopsiki cielęce w ciemnym sosie cebulowym, marchewka mini gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem greckim. Kompot malinowo-ananasa | Zupa jarzynowa z brukselką i kukurydzą oraz groszkiem z natką i lubczykiem z zacierkami gryczanymi. | Mus owocowy z amarantusem, kawa do picia. D/M- napój migdałowy. | |||||
Lp | I i II śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek | |||||
Poniedziałek 04,01
|
Kasza manna na mleku. Wafle ryżowe z masłem i plasterkiem gotowanego jaja ze szczypiorkiem.. Herbatka owocowa D/ kaszka b/m, II gruszki, winogrono jasne A: Gluten, mleko (w tym laktoza) |
Kulki ziemniaczane z dodatkiem batatów posypane koperkiem. Gołąbki niezawijane z kapustą białą w sosie pomidorowym. Surówka z marchewki, jabłka w sosie jogurtowym. Kompot wiśniowy
D/ jajo A: mleko (w tym laktoza), ryba, jaja |
Zupa pomidorowa z makaronem, natką pietruszki.
A: seler
|
Jabłko w cieście naleśnikowym. Mleko gotowane z akcentem kokosowym. Woda. D/ deser jabłkowy, chrupki, woda A: mleko (w tym laktoza), gluten jaja |
|||||
Wtorek
05,01 |
Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica z szczypiorkiem, rzodkiewka.
D/Kaszka b/m, dżem II: banany, pomarańcza A: Gluten, mleko (w tym laktoza) |
Kasza bulgur z dodatkiem kopru.
Gulasz z dorsza. Brukselka na jarzynkę. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i orzechami włoskimi Kompot z czarnej porzeczki. D/bez jogurtu A: Gluten, jaja, seler, mleko (w tym laktoza) |
Zupa fasolkowa z batatmi, natką pietruszki i oliwą.
A:seler
|
Jajo na słodko” (twarożek z morelą i posypką migdałową). Biszkopty. Kakao.D/ Mus morelowy z płatkami migdałów, chrupki kukurydziane, wodaA A: mleko (w tym laktoza), jaja, gluten | |||||
Środa
06,01 |
Wolne | Wolne | Wolne | Wolne | |||||
Czwartek
07,01 |
Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem, papryka czerwona. Rumianek do picia.
A: Gluten, mleko (w tym laktoza) |
Kulki ziemniaczane z talarkami rybnymi w sosie musztardowym. Groszek zielony na jarzynkę. Surówka z pomidorów z pestkami słonecznika. Kompot czereśniowy. | Krupnik jarzynowy z kaszą jęczmienną.
A:seler, gluten |
Jabłko w cieście naleśnikowym. Mleko gotowane z akcentem kokosowym Woda D/ deser truskawkowo – jagodowy z suszonymi owocami i płatkami. |
|||||
Piątek
08,01 |
Kluseczki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i plasterkiem polędwicy z kurczaka z kiełkami słonecznika. Mięta do picia. D/ Kaszka b/m, b/masła, dżem II: banany, kaki A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja |
Kasza kuskus z dodatkiem koperku. Potrawka drobiowo, w sosie śliwkowym .Kalafior na jarzynkę .Surówka wielowarzywna z jabłkiem i pestkami dyni. Kompot truskawkowy.
D/bez jaja, got. indyk A: mleko (w tym laktoza), gluten, jaja, ryba |
Zupa ratatuj (papryka,
Koncentrat pom., kukurydza) Z ziemniakmi.
A:seler |
Koktajl kefirowo- jogurtowyz dodatkiem czekolady i kokosu.
Herbatniki maślane. |
|||||