Jadłospis | Żłobek nr 44

Jadłospis 28.12.20-08.01.21

Jadłospis od 28.12.- 31.12.2020

DATA ŚNIADANIE DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK  
Poniedziałek
28.12.2020
Płatki kukurydziane na mleku, wafle ryżowe z dżemem ,lemoniada (D/M- masło flora, szynka drobiowa) II śniadanie: melon, banan, jabłko. Makaron bezglutenowy, kurczak  w sosie curry, fasola mix gotowana  na jarzynkę surówka z kapusty włoskiej z papryką żółtą , prażonym sezamem, ogórkiem kiszonym, jogurtem naturalnym. Kompot porzeczkowy. Krem z dyni z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem. Kefir brzoskwiniowy, z daktylami biszkopty, D/M- mus brzoskwiniowy, chrupki kukurydziane.  
 

 

 

 

Wtorek
29.12.2020

 

 

 

Kluseczki lane pszenno-jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z marchewki gotowanej z pestkami słonecznika, kiełkami lucerny, papryką czerwoną, rumianek do pici plasterkiem . II śniadanie: winogrono, jabłko

 

 

 

Kasza gryczana gotowana na sypko , klopsiki z kurczaka w sosie koperkowo-musztardowym, szpinak świeży  gotowany na jarzynkę z masłem, jajkiem gotowanym i czosnkiem , sałatka z pomidorów malinowych z dymka, jogurtem naturalnym (d/m- oliwa z oliwek) . Kompot ananasowo – śliwkowy

 

 

 

Żur staropolski z warzywami, ziemniakami, chrzanem, czosnkiem, zabielany jogurtem naturalnym D/M- b.j

 

 

 

Sernik na zimno na herbatnikach  z musem owocowym herbata owocowa do picia. D/M- sernik na zimno z mleczka kokosowego i śliwki suszonej, wafle kukurydziane.

 
 

 

 

 

 

 

Środa
30.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

Płatki owsiane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem mozzarelli, pomidorkiem malinowym, siekana bazylią świeżą, lemoniada z miętą do picia. II śniadanie: mandarynka, jabłko

 

 

 

 

 

Ziemniaki z siekanym koperkiem,  pulpeciki z dorsza    w sosie pomarańczowo- limonkowym, cukinia gotowana z suszonymi pomidorami na jarzynkę surówka z kiszonej kapusty, szczypiorkiem, jabłkiem, oliwą z oliwek . Kompot morelowy.

 

 

 

 

 

 

 

Zupa krem z zielonych  warzyw (por, brokuł, seler naciowy,  fasolka zielona, szpinak, brukselka, jarmuż), natką koperkiem, groszek ptysiowy, kropeczką jogurtu naturalnego.

 

 

 

 

 

Placuszki z jabłkiem  z twarogiem. Jogurt kokosowy do picia.

 
 

 

 

 

 
Czwartek
31.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kawa inka  na mleku, pieczywo mieszane z masłem pastą z sera białego  i rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku, mielonych pestek dyni, plasterkiem ogórka kiszonego, herbata owocowa. II śniadanie: gruszka

 

Ziemniaczki posypane siekanym koperkiem, klopsiki cielęce w ciemnym sosie cebulowym, marchewka mini gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem greckim. Kompot malinowo-ananasa Zupa jarzynowa z brukselką i kukurydzą oraz groszkiem z natką i lubczykiem z zacierkami gryczanymi. Mus owocowy z amarantusem, kawa do picia. D/M- napój migdałowy.  
Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

04,01

 

Kasza manna na mleku. Wafle ryżowe  z masłem i plasterkiem gotowanego jaja ze szczypiorkiem.. Herbatka owocowa
D/ kaszka b/m,

II gruszki, winogrono jasne

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

Kulki ziemniaczane z dodatkiem batatów posypane koperkiem. Gołąbki niezawijane z kapustą białą w sosie pomidorowym. Surówka z marchewki, jabłka w sosie jogurtowym. Kompot wiśniowy

D/ jajo

A:  mleko (w tym laktoza), ryba, jaja

Zupa pomidorowa z makaronem, natką pietruszki.

A: seler

 

Jabłko w cieście naleśnikowym.
Mleko gotowane z akcentem kokosowym. Woda.
D/ deser jabłkowy, chrupki, woda
A: mleko (w tym laktoza), gluten jaja
Wtorek

05,01

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica z szczypiorkiem, rzodkiewka.

D/Kaszka b/m, dżem

II:  banany, pomarańcza

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

Kasza bulgur z dodatkiem kopru.

Gulasz z dorsza.

Brukselka na jarzynkę. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i orzechami włoskimi Kompot  z  czarnej porzeczki.

D/bez jogurtu

A: Gluten, jaja, seler,  mleko (w tym laktoza)

Zupa fasolkowa z batatmi, natką pietruszki i oliwą.

A:seler

 

Jajo na słodko” (twarożek z morelą i posypką migdałową). Biszkopty. Kakao.D/ Mus morelowy z płatkami migdałów, chrupki kukurydziane, wodaA A: mleko (w tym laktoza), jaja, gluten
Środa

06,01

Wolne Wolne Wolne Wolne
Czwartek

07,01

Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i twarożkiem, papryka czerwona. Rumianek do picia.

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

Kulki ziemniaczane z talarkami rybnymi w sosie musztardowym. Groszek zielony na jarzynkę. Surówka z pomidorów z pestkami słonecznika. Kompot czereśniowy. Krupnik jarzynowy z kaszą jęczmienną.

A:seler, gluten

Jabłko w cieście naleśnikowym. Mleko gotowane z akcentem kokosowym Woda
D/ deser truskawkowo – jagodowy z suszonymi owocami i płatkami.
Piątek

08,01

Kluseczki  ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i plasterkiem polędwicy z kurczaka z kiełkami słonecznika. Mięta do picia.
D/ Kaszka b/m, b/masła, dżem
II: banany, kaki

A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Kasza kuskus z dodatkiem koperku. Potrawka drobiowo, w sosie śliwkowym .Kalafior na jarzynkę .Surówka wielowarzywna z jabłkiem i pestkami dyni. Kompot truskawkowy.

D/bez jaja, got. indyk

A: mleko (w tym laktoza), gluten, jaja, ryba

Zupa ratatuj (papryka,

Koncentrat pom., kukurydza)

Z ziemniakmi.

 

A:seler

Koktajl kefirowo- jogurtowyz dodatkiem czekolady i kokosu.

Herbatniki maślane.

 

 

 

 

 

Przejdź do treści