Jadłospis - Żłobek 44 | Żłobek nr 44

Jadłospis 4.10-8.10.2021

JADŁOSPIS 4-10-2021

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

4,10

 

Lane kluski na mleku. Pieczywo mieszane z masłem i ser mozzarela, ogórek kiszony Herbatka z cytryną.

D/ Kaszka b/m, b/masła

II: jabłko, winogrono b.

A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Kasza bulgur posypana natką pietruszki. Potrawka z filetu drobiowego w sosie ziołowym.  Marchew z groszkiem na jarzynkę. Sur. z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, cebulką i oliwą.  Kompot owocowy

A:  mleko (w tym laktoza), gluten

Zupa z fasolki kolorowej z ziemniakami, ziołami prowansalskimi, koperkiem i oliwą.

A: seler

Koktajl jogurtowo – kefirowy z truskawkowo- brzoskwiniowy. Herbatniki mini zoo, woda

D/mus morelowy z mango, chrupki, woda

A: mleko (w tym laktoza)

Wtorek

5,10

Płatki jaglane pełnoziarniste na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i  paseczkami czerwonej papryki. Herbata owocowa.

D/Kaszka b/m,  b/masła, dżem

II: winogrono b., jabłko

A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Zielone puree ziemniaczane. Paluszki z ryby dorsz.. Fasola żółta na jarzynkę. Sur. selera  naciowego. Kompot porzeczkowy.

A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja , seler, ryba

Zupa pomidorowa z ryżem jaśminowym, bazylią, natką pietruszki i oliwą,

A: seler

Budyń śmietankowy z suszoną żurawiną i konfiturą malinową. Woda

D/deser malinowy z suszoną żurawiną, woda

A:mleko (w tym laktoza)

 

Środa

6,10

Kawa zbożowa. Pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem polędwicy wieprzowej i wiórkami ogórka małosolnego. Woda.D/ Kaszka b/m,  b/masła

II: jabłko, banan

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

Makaron czterojajeczny z twarożkiem na słodko. Mus borówkowy na ciepło. Surówka z tartej marchewki z oliwą. Kompot wiśniowy

A: Gluten, mleko (w tym laktoza), jaja

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, oliwą i natką pietruszki

A: seler

Sałatka jarzynowa z jajem gotowanym, kukurydzą, groszkiem i jogurtem. Napój owocowy.
D/sałatka jarzynowa bez jogurtu

A:mleko (w tym laktoza), jaja

 

Czwartek

7,10

Kasza orkiszowa na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, wiórkami sera żółtego i plasterkiem rzodkiewki. Mięta.
D/Kaszka b/m,  b/masła, wędlina

II: śliwka, jabłko

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

 

Ziemniaki z koperkiem. Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym. Buraczki na jarzynkę. Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i marchewką, szczypiorkiem i oliwą. Kompot porzeczkowy.

A: Gluten, jaja

Zupa z zielonego groszku z płatkami ryżowymi, natką pietruszki i oliwą

A: Gluten, seler

Muffinki z jabłkiem i orzechem laskowym. Koktajl z borówkami na bazie maślanki i mleka orkiszowego. Woda

D/ koktajl borówkowo – orkiszowy, woda, chrupki

A: mleko (w tym laktoza), gluten, jaja

Piątek

8,10

Makaron mini na mleku. Pieczywo mieszane z masłem. Pasta warzywna z cieciorki i marchewki z plasterkiem pomidora i szczypiorkiem. Rumianek.

D/Kaszka b/m,  b/masła

II: jabłko, kiwi

A: Gluten, mleko (w tym laktoza)

Kasza jęczmienna  z koperkiem. Kotleciki rybne z łososia w lekkim sosie chrzanowym. Kabaczek na jarzynkę. Sur. z czerwonej kapusty z jabłkiem i jogurtem. Kompot morelowy.

A: mleko (w tym laktoza), jaja

Zupa z bobu z ziemniakami, natką i oliwą.

A:seler

Twarogowa pianka z czereśnią, śliwką i rodzynkami. Biszkopciki. Ciepłe mleko do picia.

D/deser czereśniowo – śliwkowy z rodzynkami, woda

A:  mleko (w tym laktoza)

 

 

Przewiń do góry Przejdź do treści