Jadłospis - Żłobek 47 | Żłobek nr 47

Jadłospis dekadowy 27.02-10.03.2023r.

                                                                  JADŁOSPIS   27.02 – 10.03 .2023r.

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

II DANIE

ZUPA DESER
 

27.02.2023

Poniedziałek

Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami sera żółtego + ogórek kiszony.

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml, wędlina.

 

 

Pomarańcze,  jabłko,  woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko musztardowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka z oliwką, kompot owocowy.

 

 

Krupnik na jarzynach  koperkiem.

 

Müsli  na bazie jogurtu naturalnego z owocami i nasionami „chia”.

 

Dieta: b.ml – napój owsiany.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).       Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).                 

                      Seler.

     Mleko (łącznie z laktozą).
 

 

28.02.2023

Wtorek

 Makaron gotowany   na mleku,  pieczywo mieszane z masłem,  pasta z gotowanej soczewicy z warzywami i szczypiorkiem.

 

 Dieta: b.ml – kaszka b.ml,.

 

Jabłko, banany, woda do picia.

Ryż czerwony gotowany na sypko, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, brukselka gotowana – polewana masłem,  sałatka z gotowanych buraczków, jabłka z oliwką z pestek winogron, herbatka owocowa.  

Ogórkowa na jarzynach z  natką pietruszki i ziemniakami.

 

Jabłko pieczone z miodem, kakao na mleku.

 

Dieta: b.ml – napój owsiany.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień,

pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).

  Seler, jajka, gluten (jęczmień,

pszenica, żyto),ryba.

 

                      Seler.

   Mleko (łącznie z laktozą).
 

01.03.2023

Środa

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane,  pieczywo mieszane z masłem, twarożek z wiórkami rzodkiewki i szczypiorkiem

Dieta: b.ml – kaszka b.ml, wędlina.

 

 Gruszki, jabłko,  banany, woda do picia.

 

Ziemniaki gotowane  na sypko, pulpety z mięsa drobiowego  w sosie śliwkowym,  marchewka „mini” gotowana – polewana masłem,  surówka z kapusty białej, jabłka z oliwką, herbatka rumiankowa.

Dieta: b.ml – surówka z oliwką.

 

Ryżanka  na jarzynach z natką pietruszki.

 

 

Kisiel brzoskwiniowy, herbatniki „bio”.

 

Dieta: b.ml –

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).       Jaja, gluten (jęczmień, pszenica). Seler.  
 

 

02.03.2023

Czwartek

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo (plastry) + papryka czerwona i szczypiorek.

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml.

 

 

Banany, gruszki, woda do picia.

Kasza gryczana  gotowana na sypko, pulpety z mięsa mieszanego w sosie jarzynowym, fasolka szparagowa kolorowa gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki,  jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.

Dieta: b.ml – surówka z oliwką.

 

„krem” z dyni na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki.

 

„ciepłe” lody truskawkowe, biszkopty.

 

Dieta: b.ml – mus owocowy.

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą).    

Gluten (pszenica), jajka.

 

                       Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

 

03.03.2023

Piątek

 

 

 

 

 

Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami wędliny wieprzowej + pomidor.

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml

 

Owoce sezonowe,  woda do picia.

 

Kolorowy makaron z duszonymi warzywami z sosem pomidorowo- serowym, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką z pestek winogron, mięta z cytryną.

 

Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami +  koperek.

 

Legumina z ryżu na bazie mleka z przecierem owocowym.

 

Dieta: b.ml – napój owsiany

 

Alergeny

Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą).   Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą).  

                     Seler.

 

Mleko (łącznie z laktozą).

 

 

06.03.2023

Poniedziałek

 

Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta „awanturka” + ogórek kiszony.

 

Owoce sezonowe,  woda do picia.

Kasza kuskus gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko chrzanowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z białej rzodkwi, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka  

koperkowa  na jarzynach z ziemniakami.

 

Placki z jabłkami, herbatka z cytryną.

Alergeny Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą).                     Gluten (pszenica)

 

                       Seler. Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica), jaja.
 

07.03.2023

Wtorek

Płatki ryżowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wiórkami z sera żółtego + ogórek kiszony.

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml, – wędlina.

 

Owoce sezonowe, woda do picia.

 

ziemniaki gotowane , paluszki z dorsza w sosie jarzynowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka  kapusty kiszonej, jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.

 

  Zacierkowa na jarzynach i natką pietruszki.

 

Deser na bazie jogurtu „greckiego” z owocami, chrupki kukurydziane.

 

Dieta: b.ml – napój ryżowy.

Alergeny Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą.    Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. Seler, gluten (pszenica), jaja.
Mleko łącznie z laktozą.
 

     08.03.2023

Środa

 

Płatki owsiane  gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka gotowanego na twardo + paski papryki.

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml, d.j.- wędlina.

 

Owoce sezonowe, woda do picia.

 

Ryż jaśminowy gotowany na sypko, „tiftele”  z mięsa mieszanego w sosie własnym, kalafior gotowany – polewana masłem, surówka z pomidora z oliwką z pestek winogron, herbatka rumiankowa.

 

Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.

 

 

Mus owocowy, biszkopty.

 

Dieta: b.ml –

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.  

        Gluten (pszenica), jaja.

 

                  Seler

 

    09.03.2023

Czwartek

 

Kasza jaglana gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta typu „humus” + szczypiorek. 

 

Dieta: b.ml – kaszka b.ml,.

 

 

Owoce sezonowe, woda do picia.

Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z dorsza w sosie jarzynowym, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem,  surówka z ogórka świeżego  z jogurtem „greckim”,  kompot owocowy.  

Pomidorowa na jarzynach z makaronem i koperkiem.

 

Budyń waniliowy na bazie mleka z musem owocowym

 

Dieta: b.ml – napój orkiszowy.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica) mleko łącznie z laktozą).  

Seler, jaja, ryba, mleko łącznie z laktozą. .

 

                      Seler.

 

Gluten (pszenica).

 

10.03.2023

Piątek

Płatki orkiszowe gotowane mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z bakaliami.

Dieta: b.ml – kaszka b.ml,.- wędlina.

 

 

Owoce sezonowe, woda do picia.

Ziemniaki gotowane puree, pulpety z mięsa drobiowego w sosie koperkowym, kapusta biała gotowana – zasmażana,  surówka z marchewki, jabłka z oliwką z pestek winogron,  napój owocowy.  

„złote piaski” na jarzynach + natka pietruszki.

 Koktajl na bazie maślani z owocami i amarantusem.

 

Dieta: b.ml – kisiel owocowy.

Alergeny Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą.           Jaja, gluten (pszenica).                      Seler.      Mleko (w tym laktoza).


    Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Scroll to Top
Skip to content