JADŁOSPIS 27.02 – 10.03 .2023r.
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD
II DANIE |
ZUPA | DESER |
27.02.2023 Poniedziałek |
Płatki kukurydziane (pełnoziarniste) na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami sera żółtego + ogórek kiszony.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml, wędlina.
|
Pomarańcze, jabłko, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko musztardowym, kalafior gotowany – polewany masłem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka z oliwką, kompot owocowy.
|
Krupnik na jarzynach koperkiem. |
Müsli na bazie jogurtu naturalnego z owocami i nasionami „chia”.
Dieta: b.ml – napój owsiany. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). | |
28.02.2023 Wtorek |
Makaron gotowany na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z gotowanej soczewicy z warzywami i szczypiorkiem.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml,. |
Jabłko, banany, woda do picia. |
Ryż czerwony gotowany na sypko, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, brukselka gotowana – polewana masłem, sałatka z gotowanych buraczków, jabłka z oliwką z pestek winogron, herbatka owocowa. |
Ogórkowa na jarzynach z natką pietruszki i ziemniakami. |
Jabłko pieczone z miodem, kakao na mleku.
Dieta: b.ml – napój owsiany. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień,
pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Seler, jajka, gluten (jęczmień,
pszenica, żyto),ryba. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). | |
01.03.2023 Środa |
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z wiórkami rzodkiewki i szczypiorkiem
Dieta: b.ml – kaszka b.ml, wędlina. |
Gruszki, jabłko, banany, woda do picia.
|
Ziemniaki gotowane na sypko, pulpety z mięsa drobiowego w sosie śliwkowym, marchewka „mini” gotowana – polewana masłem, surówka z kapusty białej, jabłka z oliwką, herbatka rumiankowa.
Dieta: b.ml – surówka z oliwką. |
Ryżanka na jarzynach z natką pietruszki.
|
Kisiel brzoskwiniowy, herbatniki „bio”.
Dieta: b.ml – |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). | Jaja, gluten (jęczmień, pszenica). | Seler. | ||
02.03.2023 Czwartek |
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane na twardo (plastry) + papryka czerwona i szczypiorek.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml.
|
Banany, gruszki, woda do picia. |
Kasza gryczana gotowana na sypko, pulpety z mięsa mieszanego w sosie jarzynowym, fasolka szparagowa kolorowa gotowana – polewana masłem, surówka z marchewki, jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy.
Dieta: b.ml – surówka z oliwką. |
„krem” z dyni na jarzynach z ziemniakami i natką pietruszki. |
„ciepłe” lody truskawkowe, biszkopty.
Dieta: b.ml – mus owocowy. |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko (łącznie z laktozą). |
Gluten (pszenica), jajka. |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą).
|
|
03.03.2023 Piątek
|
Kasza manna gotowana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i plastrami wędliny wieprzowej + pomidor.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml |
Owoce sezonowe, woda do picia. |
Kolorowy makaron z duszonymi warzywami z sosem pomidorowo- serowym, surówka z sałaty lodowej z kolorową papryką i oliwką z pestek winogron, mięta z cytryną. |
Barszcz czerwony na jarzynach z ziemniakami + koperek. |
Legumina z ryżu na bazie mleka z przecierem owocowym.
Dieta: b.ml – napój owsiany |
Alergeny |
Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Jaja, gluten (pszenica), mleko (łącznie z laktozą). |
Seler. |
Mleko (łącznie z laktozą). |
|
06.03.2023 Poniedziałek |
Kakao gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta „awanturka” + ogórek kiszony. |
Owoce sezonowe, woda do picia. |
Kasza kuskus gotowana na sypko, bitka z mięsa drobiowego w sosie lekko chrzanowym, marchewka gotowana – zasmażana, surówka z białej rzodkwi, jabłka z sosem jogurtowym, herbatka |
koperkowa na jarzynach z ziemniakami. |
Placki z jabłkami, herbatka z cytryną. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą). | Gluten (pszenica)
|
Seler. | Mleko (łącznie z laktozą), gluten (jęczmień, pszenica), jaja. |
|
07.03.2023 Wtorek |
Płatki ryżowe gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wiórkami z sera żółtego + ogórek kiszony.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml, – wędlina. |
Owoce sezonowe, woda do picia. |
ziemniaki gotowane , paluszki z dorsza w sosie jarzynowym, buraczki gotowane – zasmażane, surówka kapusty kiszonej, jabłka z oliwką z pestek winogron, kompot owocowy. |
Zacierkowa na jarzynach i natką pietruszki. |
Deser na bazie jogurtu „greckiego” z owocami, chrupki kukurydziane.
Dieta: b.ml – napój ryżowy. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Mleko (łącznie z laktozą), seler, jajka. | Seler, gluten (pszenica), jaja. |
Mleko łącznie z laktozą. | |
08.03.2023 Środa |
Płatki owsiane gotowane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka gotowanego na twardo + paski papryki.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml, d.j.- wędlina. |
Owoce sezonowe, woda do picia. |
Ryż jaśminowy gotowany na sypko, „tiftele” z mięsa mieszanego w sosie własnym, kalafior gotowany – polewana masłem, surówka z pomidora z oliwką z pestek winogron, herbatka rumiankowa. |
Fasolowa na jarzynach z ziemniakami i koperkiem.
|
Mus owocowy, biszkopty.
Dieta: b.ml – |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. |
Gluten (pszenica), jaja. |
Seler |
||
09.03.2023 Czwartek |
Kasza jaglana gotowana na mleku, pieczywo mieszane, pasta typu „humus” + szczypiorek.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml,.
|
Owoce sezonowe, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane na sypko, klopsy z dorsza w sosie jarzynowym, bukiet z mieszanych warzyw – polewany masłem, surówka z ogórka świeżego z jogurtem „greckim”, kompot owocowy. |
Pomidorowa na jarzynach z makaronem i koperkiem. |
Budyń waniliowy na bazie mleka z musem owocowym
Dieta: b.ml – napój orkiszowy. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica) mleko łącznie z laktozą). |
Seler, jaja, ryba, mleko łącznie z laktozą. . |
Seler. |
Gluten (pszenica). |
|
10.03.2023 Piątek |
Płatki orkiszowe gotowane mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z bakaliami.
Dieta: b.ml – kaszka b.ml,.- wędlina.
|
Owoce sezonowe, woda do picia. |
Ziemniaki gotowane puree, pulpety z mięsa drobiowego w sosie koperkowym, kapusta biała gotowana – zasmażana, surówka z marchewki, jabłka z oliwką z pestek winogron, napój owocowy. |
„złote piaski” na jarzynach + natka pietruszki. |
Koktajl na bazie maślani z owocami i amarantusem.
Dieta: b.ml – kisiel owocowy. |
Alergeny | Gluten (jęczmień, pszenica, żyto), mleko łącznie z laktozą. | Jaja, gluten (pszenica). | Seler. | Mleko (w tym laktoza). |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).