Jadłospis | Żłobek nr 47

JADŁOSPIS 21-09-2020

Lp I i II śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
 

Poniedziałek

21.09

 

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, pastą z mozzarelli ze słupkami papryki czerwonej. Napój miętowy.

II śniadanie: melon, malina, jabłko.

Ziemniaki z natką, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym. Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z oliwką. Surówka: pomidor malinowy z selerem naciowym, kiełkami słonecznika i oliwą z oliwek. Kompot z gruszek. Zielona zupka z fasolką szparagową zieloną, groszkiem, brokułem, kalarepką, ryżem jaśminowym z  natką. Bananowo- waniliowe smoothie z musem jagodowym na bazie kefiru z dodatkiem cukru trzcinowego. Herbatniki typu mini zoo.
Wtorek

22.09

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj ze szczypiorem i krążkami rzodkiewki. Woda z sokiem malinowym.

II śniadanie: borówka, jeżyna, jabłko

Młode ziemniaki, pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym. Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oliwy. Surówka: młoda marchew z jabłkiem, kosteczką brzoskwini i jogurtem. Kompot z owoców mieszanych. Zupa- krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, makaronem orkiszowym i natką. Batoniki jaglane z pieczonym jabłkiem z dodatkiem miodu,  sezamu, ziaren słonecznika, orzechów włoskich i wiórek kokosowych. Koktajl owocowy truskawki, maliny, jagody, morele na bazie mleka i napoju sojowego.
Środa

23.09

Zacierki pszenno- migdałowe  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, szynką wieprzową i pomidorkami koktajlowymi. Woda z cytryną i imbirem.

II śniadanie: malina, winogrono ciemne bez pestkowe, jabłko.

Kasza bulgur, Paluszki z łososia ze świeżą bazylią w sosie majerankowym. Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i oliwką. Surówka: kapusta kwaszona ze złocistą kukurydzą, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Kompot czereśniowo- gruszkowy. Zupa szpinakowa z czerwoną soczewicą, tartym jajkiem,   ziemniakami i natką, zaprawiana kefirem. Wiśniowy deser a’la panna cotta z borówkami na bazie twarogu z cukrem trzcinowym na herbatnikach maślanych.
Czwartek

24.09

Kasza manna na mleku. Bułka z masłem i twarożkiem malinowym. Napój miodowy z trawą cytrynową.

II śniadanie: jeżyna, mango, jabłko.

Łazanki z młodą kapustą, szalotką i gulaszem ze schabu w sosie koperkowym. Surówka: kalarepka z papryka kolorową i jogurtem greckim. Kompot  ananasowo- żurawinowy. Zupa- krem z zielonych szparagów z batatami i natką. Bananowe mussli z suszonymi figami, daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi na bazie jogurtu greckiego, polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym.
Piątek

25.09

Bawarka na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego z kiełkami słonecznika i  tartą papryką żółtą. Woda z sokiem z pomarańczy.

II śniadanie: banan, jabłko, śliwka

Kasza gryczana z koperkiem.rolada z łososia w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów oraz pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego. Surówka: kolorowa cykoria z młodą marchewką, jabłkiem, rodzynkami i jogurtem greckim. Kompot wiśniowy. Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką. Racuszki drożdżowe z jagodami, posypane cukrem pudrem. Malinowy shake mleczny na mleku modyfikowanym.
Przejdź do treści