Jadłospis | Żłobek nr 26

Jadłospis 11.01-15.01.2021

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA/PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK 11.01.2021 Makaron czterojajeczny na mleku/kaszka b/mleczna.

Pieczywo mieszane z masłem/florą, frittata z serem żółtym, pomidorem, bazylią/dżem.

Lekka czarna herbatka.

II śniadanie: kaki, melon, jabłko, woda źródlana

Sznycelki z szynki wieprzowej, sos musztardowy.

Kasza  gryczana prażona

Marchewka kostka z masełkiem.

Surówka z rzodkwi białej z brzoskwinią, figami i jogurtem naturalnym.

Sok Bobo Vita

Zupa  jarzynowa z brokułem,  ziemniakami, natką pietruszki

 

Koktajl na bazie maślanki/napoju roślinnego z musem morelowym, nasionami chia, wafelki kukurydziane

 

Alergeny Mleko, gluten, jajo Mleko, gluten, jajo Seler, mleko, jajo
WTOREK 12.01.2021 Płatki jaglane na mleku/kaszka b/mleczna.

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z bobu, papryka żółta, kalarepa, pomidor.

Mięta do picia.

II śniadanie: winogrono jasne bezpestkowe, woda źródlana

Pulpeciki  drobiowe w sosie porowym.

Ziemniaki gotowane z koperkiem.

Duszona kapusta czerwona z marchewką, rodzynkami i cebulką.

Mizeria z kiełkami lucerny i jogurtem greckim.

Kompot brzoskwiniowo – jabłkowy.

Krem z soczewicy czerwonej z kaszą kukurydzianą i natką pietruszki

 

Ciasto zebra z polewą czekoladową z orzechami włoskimi/placuszki z jabłkiem.

Mleko cynamonowe/napój orkiszowy

 

 

Alergeny Mleko, gluten, jajko Jajo, gluten Seler, jajo, gluten
ŚRODA

13.01.2021

Kakao na mleku modyfikowanym/napój jaglany.

Pieczywo mieszane z masłem/florą, szynka z kurczaka wędzona, ogórek zielony, rzodkiewka

II śniadanie: kaki, mandarynka, woda źródlana

Klopsiki z mintaja mrożonego z  sezamem  zapiekane w sosie jarzynowym.

Kasza jaglana

Groszek zielony duszony.

Surówka z pomidora, awokado z oliwkami czarnymi i oliwą z oliwek.

Kompot  z owoców mango i żurawiny

Żurek z ziemniakami jajkiem i natką pietruszki.

 

Twarożek ananasowy z płatkami migdałowymi i figami/przecier owocowy Bobo Vita, biszkopty/wafelki kukurydziane

Rumianek do picia

Alergeny Mleko, gluten Mleko, gluten, jajo, ryba Seler, mleko, gluten
CZWARTEK 14.01.2021 Lane kluski (mąka kokosowa i pszenna)  na mleku/kaszka b/mleczna.

Pieczywo mieszane z masłem/florą,  pasta  z pieczonego batata z cebulką czerwoną i majerankiem, ogórek kiszony

Herbatka malinowa

II śniadanie: banan, gruszka, woda źródlana

Leczo z cielęciną cukinią, papryką, pomidorami, koperkiem.

Kasza jęczmienna pęczak

Mix sałat (roszponka, rzymska, karbowana) z pestkami słonecznika, dymką z sosem jogurtowym.

Napój z limonką i miodem

Zupa szpinakowa  z ziemniakami, jajkiem i natką pietruszki.

 

Panna cotta (jogurt grecki) z wiśniową konfiturą i wiórkami kokosowymi

Napój roślinny

Alergeny Mleko, gluten, jajko Mleko Seler, jajko
PIĄTEK

15.01.2021

Musli z owocami suszonymi (płatki kukurydziane, rodzynki, żurawina) na mleku/kaszka b/mleczna.

Pieczywo mieszane z masłem/florą.

Twarożek ziołowy, ogórek zielony, szczypiorek.

Napar z rumianku.

II śniadanie: kiwi, melon, woda źródlana

Łosoś pieczony, sos musztardowy.

Puree z batata

Buraczki na ciepło z masełkiem.

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki, cebulki z oliwą z oliwek.

Kompot z owoców suszonych z anyżem

Krem z pieczonej papryki z kaszą manną i groszkiem ptysiowym

Pizza (papryka, kukurydza, cebulka czerwona, sos pomidorowy, ser żółty). Bawarka/lekka czarna herbatka

Alergeny Mleko, gluten Ryba Seler, jajo, gluten

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści