Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 02.11.2020 – 13.11.2020

 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

OBIAD

ZUPA+DESER

PONIEDZIAŁEK 02.11.2020

Kakao na mleku/ mleku ryżowym mieszane z masłem/ ramą, szynka wędzona wieprzowa, ogórek małosolny.

 

Jabłko, pomarańcza, woda.

 

Pulpecik z łososia w koperkowym sosie, kaszka kuskus, ze świeżą bazylią, marchewka w kostkę gotowana, surówka z kiszonej kapustki z jabłkiem, marchewką, cebulką i natką pietruszki z oliwką.

 

Kompot borówkowy.

 

Szpinakowa z groszkiem, batatami i tartym jajem zabielona jogurtem.

 

Mus z kaszki manny na mleku/ mleku roślinnym z daktylami i malinowym musem z kokosową posypką.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, seler. Ryba, jajo, gluten z pszenicy. Seler, jajo, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, orzechy.

WTOREK 03.11.2020

Kaszka kukurydziana na mleku z suszoną żurawiną/ na mleku roślinnym,  bułka z masłem/ ramą, plasterki mozzarelli z kolorową papryką i bazyliowym pesto, herbatka owocowa 

Gruszka, kiwi, kalarepka, woda.

Kotlecik jajeczny z natką pietruszki, ziemniaki puree, buraczki na jarzynkę, surówka z cykorii z marchewką, kukurydzą i groszkiem z jogurtowym sosem.

 

Kompot jabłkowo- żurawinowy.

 

Kokosowa pomidorówka z makaronem mini zabielona mlekiem ze świeżą kolendrą.

 

Jogurt bananowy z jagodami i suszoną morelą, wafelek/ gerberek, wafelek.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy . Jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy.

ŚRODA     04.11.2020

Płatki orkiszowe na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo własne z masłem/ florą, jajo w plastry, rzodkiewka, herbatka z cytrynką i owocowym syropem.

 

Banan, winogrono jasne,  woda.

Kuleczki z mięska mieszanego z chrzanowym sosem, ryż mieszany, kapustka czerwona duszona z rodzynkami i szczypiorkiem, surówka z pora z kiszonym ogórkiem i jabłkiem z ziołową oliwką.

 

Napój „karotka”

Trzy strączki (cieciorka, fasolka kolorowa, soczewica) z ziemniakami.

 

Sałatka owocowa (kiwi, mango, gruszka, melon) z suszoną żurawiną, mus twarożkowy z suszonym biszkoptem.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, orkiszu  i żyta, jajo.

 

Jajo, gluten z pszenicy. Seler, mleko, jajo, gluten z pszenicy.

CZWARTEK 05.11.2020

Kaszka jaglana na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasztet z selera i batatów z migdałami i suszoną śliwką, plasterek pomidorka i kiełki lucerny.

 

Jabłko, kaki, woda.

 

Kuleczki z indyka z sezamem opiekane z morelowym sosem, ziemniaczki puree z koperkiem, brokuł gotowany, surówka z marchewki z gruszką i pomarańczą z prażonymi pestkami z dyni i miodowym dressingiem.  

Kompot ananasowo- brzoskwiniowy.

 

Kalafiorowa z zielonym groszkiem , płatkami pszennymi i natką pietruszki zabielona mlekiem.

 

Koktajl na bazie kefirku z maliną/ malinowe smoothie, bułeczka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, seler, jajo, orzechy. Jajo, gluten z pszenicy, jajo, sezam, mleko w tym laktoza. Seler, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza.

 

PIĄTEK    06.11.2020

Lane kluseczki orkiszowe na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek z brokułem i koperkiem, herbatka owocowa.

 

Pomarańcza, banan, woda.

 

Szynka prowansalska z jarzynami, kasza gryczana biała, surówka z ziemniaków z kiszonym ogórkiem, koperkiem i czerwoną cebulką z oliwką.

 

 

Kompot jabłkowo- żurawinowy.

Z cukinii z kukurydzą i batatami, z natką pietruszki  zabielona mlekiem.

 

Ciasto „murzynek” z bakaliami i korzenną nutą, kawa na mleku modyfikowanym/ placuszki bakaliowe  z dżemem, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z orkiszu, pszenicy i żyta, jajo. Seler. Seler, mleko  w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo.

DZIEŃ

ŚNIADANIE

OBIAD

ZUPA+DESER

PONIEDZIAŁEK 09.11.2020

Płatki kukurydziane na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbatka owocowa.

 

Gruszka, mandarynka,  jabłko, woda.   

Kotlecik obsmażany z kurczaka z suszonymi pomidorami, puree z batatów z koperkiem,  brukselka gotowana, mix sałat z cykorią, pomelo, suszoną żurawiną, pestkami dyni i sezamem z oliwką.

 

 

Kompot śliwkowy z kardamonem.

 

Fasolkowo- groszkowa z czerwonym ryżem i koperkiem, zabielona mlekiem

 

Budyń waniliowy z borówką amerykańską, bułeczka z masłem/ budyń na mleku roślinnym.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, sezam. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.

WTOREK 10.11.2020

Kawa na mleku/ mleku roślinnym, placuszki orkiszowo- kukurydziane , jogurt malinowy z posypką z suszonych owoców/ dżem owocowy.

 

Pomarańcza, melon, woda.

Schab duszony z jarzynkami, kaszka jaglana, kalarepka gotowana z kukurydzą i koperkiem, surówka z marchewki z jabłkiem i jogurtem chrzanowym.

 

Kompot z kiwi.

Ogórkowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielona mlekiem

 

Migdałowy twarożek z bananowymi krążkami w karmelu, musem czereśniowym, herbatniczek/ mus z kaszki bezmlecznej z bananem karmelizowanym i musem czereśniowym, herbatniczek mini, herbatka owocowa.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z orkiszu,  jajo. Seler,  mleko. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo, orzechy.

ŚRODA       11.11.2020

 

 ŚWIĘTO

 

 

CZWARTEK 12.11.2020

Kaszka mleczna/ bezmleczna,  pieczywo mieszane z masłem/ florą, plasterki żółtego serka, ogórek małosolny, rzodkiewka, oliwki, herbata z limonką.

 

Melon, pomelo, winogrono jasne, woda.

 

Pulpecik z indyka z żurawiną w koperkowym sosie, makaron orkiszowy, migdałowe puree z selera z pomarańczą, buraczki z gruszką, rodzynkami  i oliwką.

 

 

Kompot wiśniowy.

Groszkowo- kukurydziana z batatami i natką pietruszki zabielona mlekiem.

 

Mascarpone z greckiego jogurtu z musem owocowym i wiórkami kokosowymi, chrupki kukurydziane/ gerberek, chrupki kukurydziane.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Gluten z pszenicy i orkiszu, seler, jajo, orzechy. Seler, mleko w tym laktoza, orzechy.

PIĄTEK       13.11.2019

Makaronowe literki  na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ flora, szynka wędzona wieprzowa, rzodkiewka, rukola, napar ze świeżej mięty.

 

Winogrono ciemne, jabłko, kiwi, woda.

 

Paluszki rybne ze szczypiorkiem, ziemniaki puree, bigosik z kiszonej kapustki z suszoną śliwką, żurawina i rodzynkami, surówka z selera naciowego, marchewki i pora z jogurtem greckim.

 

 

 

Kompot anansowy.

Dyniowo- brokułowa z płatkami gryczanymi i koperkiem zabielona jogurtem greckim.

 

Ciasteczka amarantusowo- bananowe z bakaliami, mleko kokosowe/ gerberek, wafelek, herbatka owocowa.

 

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo,gluten z pszenicy i żyta, seler. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, seler, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, jajo.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

Przejdź do treści