Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 15.02.2021 – 19.02.2021 żłobek 48

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA DESER
PONIEDZIAŁEK 15.02.2021 Migdałowe mleko do picia / herbatka owocowa, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta  jajeczna ze szczypiorkiem, plasterki rzodkiewki.

 

 

 

Gruszka, winogrono, woda.

Kurczak duszony z bakaliami w sosie z mango, kaszka jęczmienna pęczak z kolendrą, kostka gotowanej kalarepki, mix sałat z awokado i pomarańczą z pestkami słonecznika i orzeszkami pinii z miodowo-musztardowym dressingiem,

kompot morelowy.

Dyniowa z ziemniakami i jarmużem zabielona mlekiem. Jogurtowe smoothie z truskawką, biszkopcik/ truskawkowe smoothie, wafelek.
Alergeny Mleko w tym laktoza, orzechy, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Mleko, gluten z jęczmienia, orzechy, gorczyca. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko, gluten z pszenicy, jajo.
WTOREK 16.02.2021 Kaszka manna z daktylami na mleku/ wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, szynka z kurczaka, plasterki rzodkiewki, herbatka z cytrynką i imbirem.

 

 

Pomelo, mango, kiwi, woda.

 

Pieczeń cielęco-wieprzowa z suszoną śliwką   i orzechami włoskimi w sosie barbeque, kluseczki kładzione pszenno- gryczane, fasolka żółta gotowana, surówka z ogórka, pomidorka cherry i żółtej papryki z ziołową oliwką,

kompot porzeczkowy.

Zupa z cukinii z kukurydzą i kolendrą z batatami zabielona mlekiem. Jogurtowy, kokosowy pucharek z czereśnią, morelą, preparowanym ryżem i orzechami włoskimi/ Kokosowy ryż jaśminowy z owocami i orzeszkami.
Alergeny Mleko w tym laktoza,  gluten z pszenicy i żyta. Gluten z pszenicy, jajo,  orzechy. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko, orzechy.
ŚRODA 17.02.2021 Płatki żytnie na mleku z suszoną morelą/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, serek mozarella z bazylią i pomidorkiem, roszponka, herbatka rumiankowa.

 

 Mandarynka, banan, woda.

Pulpecik z dorsza ze szczypiorkiem w sosie natkowym, ziemniaczki puree, marchewka mini glazurowana, surówka colesław z białej kapustki z marchewką, jabłkiem i jogurtem,

 

kompot jabłkowy.

Pomidorowa z makaronem ryżowym i koperkiem zabielona mlekiem.

 

Budyń czekoladowy z wiśniami i płatkami migdałów/ kisielek wiśniowy z płatkami migdałowymi.

 

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko w tym laktoza, jajo, orzechy.
CZWARTEK 18.02.2021 Dyniowa zupa mleczna z zacierkami orkiszowymi/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek bazyliowy z pomidorkiem cherry i szalotką, napar z mięty.

 

jabłko, winogrono ciemne woda.

Paluszki z indyka panierowane , bataty puree, kalafior gotowany, carpaccio z buraczka i melona z sezamową oliwką,

 

napój z syropu owocowego.

Marchwianka z pieczoną papryką, ryżem czerwonym i natką pietruszki zabielona mlekiem. Sałatka owocowa( brzoskwinia i ananas z syropu, kiwi, ciemne winogrono, melon) z żurawiną suszoną i rodzynkami, herbatniczek/ chrupki kukurydziane.
Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z orkiszu, pszenicy i żyta, jajo. Jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, sezam. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko, gluten z pszenicy, jajo.
PIĄTEK 19.02.2021 Kaszka mleczna bobovita/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, sałatka z kolorowej soczewicy z jajem, papryką i oliwkami z jogurtem greckim.

 

Jabłko, banan, gruszka, woda.

Kuleczki rybne w bazyliowym sosie jogurtowym, kaszka bulgur z kolendrą i suszonymi pomidorami, dynia gotowana z żurawiną, surówka z rzodkwi z koperkiem i jogurtem greckim z prażonymi pestkami z dyni,

kompot malinowy.

Ogórkowa  z ziemniakami koperkiem i mlekiem. Sernik na zimno z twarogu na biszkoptach z figami i morelową galaretką, truskawkowe mleczko do picia/ morelowe galaretki, wafelek, bobofrut.
Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta. Ryba, gluten z pszenicy, jajo. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo.
 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

 

 

Przejdź do treści