Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 16.11.2020 – 27.11.2020

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA DESER
PONIEDZIAŁEK 16.11.2020

Malinowa kasza manna na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, sałatka z jaja, brokułu z koperkiem, z kolorową papryką i jogurtem, mięta.

 

Mandarynka, gruszka, woda.

 

Smażone kuleczki z mięsa mieszanego w sosie lekko chrzanowym, ryż mieszany, fasolka mieszana gotowana, pomidorek malinowy w plasterkach ze szczypiorkiem i ziołowa oliwką.

 Kompot gruszka, mango, brzoskwinia.

 

Kukurydziano – groszkowa z batatami zabielona mlekiem.

Budyń waniliowy z jagodami, biszkopcik/ budyń na mleku roślinnym z jagodami, chrupki kukurydziane.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Jajo, gluten z pszenicy. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.
WTOREK 17.11.2020

Kaszka jaglana na mleku/ mleku roślinnym z suszoną morelą, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z ciecierzycy z czosnkiem i suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii, ogórek świeży, herbatka.

 

Jabłko, kaki, ciemne winogrono, woda.

 

Pieczeń wieprzowo- wołowa  w śliwkowym sosie, ziemniaki puree, mix jarzyn na parze ( marchew mini, kalafior, brukselka), surówka z selera z  brzoskwinią, rodzynkami  i jogurtem.

 

 

 

 Kompot truskawkowy.

 

Brokułowa z kaszą jęczmienną zabielona mlekiem.

Drożdżowe racuszki  z żurawiną i musem twarożkowym, mleko morelowe/ placuszki  z żurawiną, bobofrut.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta.

 

Jajo, gluten z pszenicy, seler, mleko w tym laktoza. Seler, gluten z jęczmienia,  mleko w tym laktoza. Mleko w tym laktoza,  jajo, gluten z pszenicy
ŚRODA 18.11.2020

Kawa na mleku modyfikowanym/ roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, sezamowy twarożek z rzodkiewką i kiełkami lucerny.

 

Kiwi, gruszka, woda.

Indyk  duszony z żurawiną, makaron pełnoziarnisty, buraczki na jarzynkę , surówka z białej rzodkwi ze szczypiorkiem i jogurtem.

 

 Kompot śliwkowy.

 

Jarzynowa jesienna z ziemniakami i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Kokosowe perełki z tapioki na mleku/ mleku roślinnym z borówkami i mango.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, sezam. Gluten z pszenicy, mleko. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko w tym laktoza, orzechy.
CZWARTEK 19.11.2020

Migdałowe płatki jęczmienne na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane  z masłem/ florą, szynka wieprzowa wędzona, sałata, pomidorek cherry, żółta papryka, mięta z cytryną.

 

Banan, pomarańcza, woda.

 

Dukacik rybny smażony, bataty puree,  kalafior, surówka z kiszonego ogórka z jabłkiem, marchewką i oliwką.

 

 

 

 Kompot jabłkowo- żurawinowy.

Z bobu i fasolki z lanymi kluseczkami ryżowymi zabielona mlekiem.

Sernik na zimno z jogurtów greckich z bakaliami na biszkoptach z owocową galaretką/ galaretka owocowa, wafelek.

Alergeny Mleko w tym laktoza, orzechy, gluten z jęczmienia, pszenicy i żyta, seler. Ryba, jajo, gluten z pszenicy. Seler, jajo, mleko w tym laktoza. Mleko, jajo, gluten z pszenicy.
PIĄTEK 20.11.2020

Płatki owsiane na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, plasterki żółtego serka, czerwona papryka, awokado, mięta.

 

 

 Jabłko, melon, woda.

Pulpeciki z kurczaka w sosie ze świeżej bazylii, kaszka orkiszowa z suszonymi pomidorami, marchewka w kostkę gotowana, surówka z kapustki pekińskiej z marchewką i  jogurtem.

 

 Kompot porzeczkowy.

 

Z dyni i kalarepki  z ziemniakami i świeżą kolendrą, zabielona mlekiem z mleczkiem kokosowym.

Koktajl morelowy na bazie kefirku / smoothie morelowe, bułeczka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Jajo, gluten z jęczmienia, mleko. Seler, mleko w tym laktoza. Mleko, gluten z pszenicy.

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA DESER
PONIEDZIAŁEK 23.11.2020

Makaron na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, szynka drobiowa, ogórek kiszony, herbatka.

 

 

 

 Jabłko, woda.

 

Kaszka bulgur zapiekana z cukinią, marchewką i groszkiem, z sosem serowym, kotlecik jajeczny z natką, plasterki ogórka świeżego i rzodkiewki z jogurtem naturalnym/ oliwką.

 

 Kompot wiśniowy.

 

Curry z jarmużem, czerwoną soczewicą, dynią i batatami z mleczkiem kokosowym.

Deserek z jogurtu z chia, orzechami laskowymi oraz kostką z kaki i  ananasa z truskawkowym sosem/ kisielek truskawkowy z owocową kostką.

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta, seler.

 

Gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza. Seler, orzechy. Mleko.
WTOREK 24.11.2020

Mleko do picia/ herbatka owocowa, naleśniczki pszenno kukurydziane z dżemem owocowym i jogurtem greckim

 

 

 

 

 Banan, woda.

Kotlecik z rybki obsmażany ze szczypiorkiem, ziemniaki puree, szpinak z jajem i mlekiem, surówka z rzodkwi z marchewką i jabłkiem z jogurtem/ olejem.

 

 

 Napój jabłko – mięta.

Kalafiorowa z komosą ryżową i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Lekki krem z płatków ryżowych na mleku modyfikowanym z suszoną morelą i żurawiną z malinowym musem i groszkiem ptysiowym/ mus z kleiku ryżowego z suszoną morelą i malinową polewą, herbatniczek mini.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo. Ryba, jajo, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza. Gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza.
ŚRODA 25.11.2020

Kaszka mleczna/ bezmleczna,  pieczywo mieszane z masłem/ flora, wiórki z żółtego serka i rzodkiewki ze szczypiorkiem, herbatka.

 

Gruszka, woda.

Gulasz z indyka w żurawinowym sosie, kluseczki kładzione, brokuł gotowany, surówka z marchewki z brzoskwinią  i pestkami z dyni z oliwką.

  Kompot truskawkowy.

 

Ogórkowa z ziemniakami i natka pietruszki zabielona mlekiem.

Sernik pieczony na biszkoptach z jagodami/ gerberek, wafelki.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta.

 

Gluten z pszenicy, jajo. Seler, jajo, mleko w tym laktoza. Mleko, jajo, gluten z pszenicy.
CZWARTEK 26.11.2020

Zacierki na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, migdałowy mus twarożkowo kefirowy z powidłami śliwkowymi własnego wyrobu, herbatka.

 Pomarańcza, melon, woda.

 

Pulpecik rybny w sosie tymiankowym, ziemniaki puree, fasolka żółta gotowana, surówka z sałaty rzymskiej z marchewką, jabłkiem i jogurtem.

 

 

 Bobofrut.

Czerwony barszczyk z ryżem i tartym jajem zabielony mlekiem.

Ciasto drożdżowe z borówką i cukrem pudrem, kakao/ jabłko duszone z borówką, chrupki kukurydziane, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo, orzechy. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko. Seler, mleko w tym laktoza. Gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza,
PIĄTEK 27.11.2020

Płatki jaglane na mleku/ wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ flora, pasztet z marchewki z orzechami włoskimi, kiszony ogórek, herbatka owocowa.

 

Jabłko, winogrono, woda.

 

Mięsko wołowe podsmażane z cebulką i chrzanowym sosem, ziemniaki puree, buraczki na jarzynkę, surówka z pora, selera naciowego, czerwonej papryki z kiełkami słonecznika i jogurtem.

  Kompot brzoskwiniowy.

 

Pomidorowa z makaronem ryżowym zabielona mlekiem z natką pietruszki.

Kefirowy napój truskawkowy/ mleko jaglane o smaku truskawkowym, bułeczka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo, seler, orzechy. Seler, mleko w tym laktoza. Seler. Mleko, gluten z pszenicy.
 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

 

Przejdź do treści