Jadłospis - Żłobek 48 | Żłobek nr 48

Jadłospis 19.09.2022 – 30.09.2022 Żłobek nr 48

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 19.09.2022 Mleko do picia/ herbatka owocowa pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z mozzarelli z  suszonymi pomidorami, plasterki ogórka małosolnego.

Brzoskwinia, gruszka, jabłko, woda.

Pulpecik z mięska mieszanego w koperkowo-chrzanowym sosie, makaron pełnoziarnisty, buraczki duszone na jarzynkę, surówka z białej kapustki, selera i jabłka z suszoną śliwką i  jogurtem naturalnym/ oliwką.

Kompot wiśniowy.

Kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Deser z jogurtowy z borówkami i ryżem preparowanym/ kisielek borówkowy z ryżem preparowanym.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z żyta i pszenicy. Seler, mleko, gluten z pszenicy. Seler, mleko w tym laktoza.
WTOREK 20.09.2022 Płatki jaglane na mleku/ wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, jajo w plasterkach, pomidor, herbata z cytrynką.

Banan, jabłko, woda.

Potrawka z kurczaka z warzywami, ziemniaki puree, marchewka z groszkiem, sałata rzymska z rzodkiewką i jogurtem naturalnym/ oliwką.

Kompot z kiwi.

Jarzynowa  z dynią, zieloną fasolką i makaronem ryżowym z natką pietruszki zabielona mlekiem.

Deser z płatków ryżowych na mleku/ wodzie z duszonymi śliwkami i płatkami migdałowymi.

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta. Mleko w tym laktoza, seler. Seler, mleko w tym laktoza,  orzechy.
ŚRODA 21.09.2022 Makaron mini kółka na mleku/ kaszka manna na wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z szynki drobiowej z jajem, ogórki świeże, mięta.

Gruszka, śliwka, woda.

Leczo z cukinii, kabaczka, papryki, cebulki, pomidorów i kukurydzy, kaszka pęczak, surówka z marchewki z jabłkiem i jogurtem naturalnym.

Kompot czereśniowy.

Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem zabielona mlekiem.

Pucharek serowy z polewą morelową i malinami/ mus morelowy z malinami, herbatka z cytrynką.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo, seler. Mleko, gluten z jęczmienia. Seler, mleko w tym laktoza.
CZWARTEK 22.09.2022 Płatki żytnie  na mleku/ wodzie z morelą, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z pieczonego bakłażana z oliwką i koperkiem, wiórki rzodkiewki, napój cytrynowy z miętą.

Jabłko, banan, winogrono jasne, woda.

Kotlecik pieczony z rybki w ziołowym sosie, ziemniaki puree, kapustka czerwona duszona, mizeria ze szczypiorkiem i jogurtem.

Kompot malinowy.

Fasolkowa z kaszką krakowską i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Racuszki drożdżowe z cukrem pudrem/ placuszki z bananem, maślanka wiśniowa/ herbatka owocowa.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, ryba, jajo. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy .
PIĄTEK 23.09.2022 Kasza manna na mleku/ wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek z duszonym jabłkiem i miodem, herbatka owocowa.

Arbuz, mandarynka, woda.

 

Pulpecik wieprzowy w sosie neapolitańskim, komosa ryżowa, brukselka gotowana, surówka z kalarepki i jabłka z suszoną śliwką i jogurtem naturalnym.

Kompot śliwkowy.

Dyniowa z ziemniakami

z dodatkiem mleczka kokosowego i groszku zielonego, zabielona mlekiem.

Ciasto marchewkowe , koktajl mleczno- truskawkowy/ smoothie truskawkowe herbatniki mini.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Jajo, gluten z pszenicy, seler, mleko. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo, orzechy.

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 26.09.2022 Płatki owsiane na mleku/ wodzie z owocami, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta jajeczna z natką/ dżem, czerwona papryka, rumianek.

Jabłko, śliwka, woda.

Pulpecik z kurczaka w sosie prowansalskim, ziemniaki puree z koperkiem, groszek z kukurydzą gotowane na parze, surówka z kapustki pekińskiej, marchewki, kukurydzy z jogurtem naturalnym.

Kompot wieloowocowy.

Krupniczek mix kasz z natką pietruszki.

Budyń czekoladowy z wiśniową polewą, wafelek pszenny/ kisiel wiśniowy, wafelek pszenny.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Seler, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, jajo. Seler, gluten z jęczmienia i pszenicy, mleko w tym laktoza, jajo.
WTOREK 27.09.2022 Lane kluseczki  na mleku/ kaszka kukurydziana na wodzie z gruszką, pieczywo mieszane z masłem/ florą, szynka drobiowa, ogórek świeży.

Mandarynka, gruszka, woda.

Klopsiki wieprzowe w chrzanowym sosie, kasza wiejska, brokuły gotowane,  surówka z pomidorka ze szczypiorkiem i oliwką.

Kompot ananasowy.

Meksykańska z ziemniakami i kolendrą.

Koktajl kefirowy z mango i posypką z płatków kukurydzianych/ mus z mango do picia.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo, seler. Jajo, gluten z pszenicy i jęczmienia. Seler, mleko.
ŚRODA 28.09.2022 Kasza kukurydziana na mleku/ wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, ser żółty w plasterkach, plasterki rzodkiewki, herbatka owocowa.

Melon, jabłko, woda.

Pulpecik rybny w pomidorowym sosie, ziemniaki puree, kalafior gotowany, surówka z ogórka kiszonego i jabłka z oliwką.

Kompot wiśniowy.

Zupa porowa z zacierkami gryczanymi i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Serniczek jogurtowy z truskawkami i brzoskwiniową galaretką/ galaretka brzoskwiniowa z truskawkami.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Ryba, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, jajo. Seler, jajo, mleko w tym laktoza.
CZWARTEK 29.09.2022 Kakao na mleku/ herbatka pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor malinowy, mięta.

Winogrono jasne, banan, woda.

Pulpecik cielęcy w musztardowym sosie, kaszka kuskus, szpinak duszony z czosnkiem, surówka z rzodkwi, marchewki i jabłka z suszoną żurawiną i jogurtem naturalnym.

Kompot porzeczkowy.

Barszczyk czerwony z ziemniakami i koperkiem z cząstką jaja zabielony mlekiem.

Gofry z duszonymi jabłkami i cynamonem, mleko waniliowe/ herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Gorczyca, jajo, gluten z pszenicy, mleko. Seler, jajo, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy.
PIĄTEK 30.09.2022 Płatki kukurydziane na mleku/ kaszka manna na wodzie z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta wielowarzywna z koperkiem, kiszony ogórek, napój pomarańczowy z miętą.

Jabłko, gruszka, woda.

Kotlecik rybny smażony z tymiankowym sosem, ziemniaki puree z koperkiem, puree z selera z dodatkiem jogurtu naturalnego, surówka z buraczka z jabłkiem i oliwką.

Kompot śliwkowy.

Pomidorowa z ryżem naturalnym i natką pietruszki zabielona mlekiem.

Ciasto ucierane makowe  z serkiem waniliowym/ dżemem, herbatka owocowa.

 

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, seler. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, seler. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści