Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 22.02.2021 – 05.03.2021 żłobek 48

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 22.02.2021 Zacierki gryczane na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z groszku zielonego z awokado z jogurtem, pomidorek, żółta papryka, prażone orzeszki pinii, herbatka z cytrynką.

 Jabłko, pomarańcza, woda

Kuleczki z mięska mieszanego w sosie bazyliowym, bataty puree, fasolka zielona gotowana na parze, surówka z selera z rodzynkami i żurawiną z cynamonowym jogurtem/ oliwką.

 

 Kompot porzeczkowy.

Marchwianka z kaszką jęczmienną i  koperkiem zabielona mlekiem z tartym jajem

 

 

 

 Koktajl na bazie kefirku z mango, herbatniczek/ mus z jabłka z mango, wafelki.

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta, orzechy. Mleko w tym laktoza, seler. Seler, gluten z jęczmienia, jajo, mleko w tym laktoza.
WTOREK 23.02.2021 Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku/ mleku roślinnym z gruszką, pieczywo mieszane  z masłem/ florą, szynka z kurczaka, kiszony ogórek, herbatka owocowa.

 

Gruszka, winogrono ciemne, woda.

Pulpecik wieprzowy z żurawinowym sosem, kluseczki kładzione ze szpinakiem, dynia pieczona z miodem, rodzynkami  i imbirem, surówka z kapustki włoskiej z czerwoną papryką i pestkami z dyni z jogurtem.

 

Napój „karotka”.

Biały barszczyk z ziemniakami zabielony mlekiem.

 

Mus z jogurtu greckiego z kruszonym biszkoptem, suszonymi morelami i orzeszkami z czereśniowym sosem/ kisielek czereśniowy z jabłkiem w kostkę, wafelek.

Alergeny Mleko w tym laktoza,  gluten z pszenicy, jęczmienia i żyta, seler. Jajo, gluten z pszenicy, mleko. Seler, gluten z żyta i pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza, orzechy.
ŚRODA 24.02.2021 Kaszka manna na mleku/ mleku roślinnym z malinami, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek ze szczypiorkiem/ dżem.

Woda z imbirem, miodem i cytryną.

Banan, kiwi, woda.

Ryż mieszany zapiekany z natką pietruszki, kalafior smażony z cieście jaglano -serowym, surówka z marchewki z gruszką i pomarańczą z suszoną śliwką i jogurtem na listku sałaty.

 

Kompot ananasowo- gruszkowy.

Kapuśniaczek z kiszonej kapustki z ziemniakami.

 

 

 

 

Migdałowe muffinki biszkoptowe z wiśnią, kawa mleczna/ bułeczka  z wiśniową konfiturką na ciepło, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Mleko w tym laktoza, jajo. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza.
CZWARTEK 25.02.2021 Płatki owsiane na mleku/ owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasztet z cieciorki, papryka, oliwki, herbatka owocowa.

 

Mandarynka, jabłko, woda.

Kuleczki rybne gotowane na parze z pomidorowym sosem, ziemniaki puree, mix jarzyn gotowanych (fasolka żółta, bób, marchew mini), surówka z kiszonej kapustki z marchewką, jabłkiem i natką z oliwką.

Kompot z kiwi.

Krupniczek z kaszką orkiszową i koperkiem.

 

 

 

 

Pączuszki twarożkowe, mleko waniliowe/ naleśniki z dżemem, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, żyta, jajo. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, gluten z orkiszu i pszenicy, mleko w tym laktoza , jajo.
PIĄTEK 26.02.2021 Kakao na mleku modyfikowanym/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, wiórki z żółtego serka, rzodkiewka  w plasterkach, pomidorek cherry.

 

Pomelo, gruszka, woda.

Potrawka cielęca z jarzynkami, kasza jaglana, kapustka biała duszona z koperkiem i szczypiorkiem, buraczki z cebulką i ananasem, z jogurtem greckim/ oliwką.

 

Kompot gruszkowy.

 

Fasolkowa z batatami zabielona mlekiem.

 

 

Sałatka owocowa (melon, kiwi, mango, mandarynka, ananas, banan )z jogurtowym sosem, bułeczka z masłem/ florą.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Mleko, seler. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy.

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 01.03.2021 Kasza kukurydziana na mleku/ mleku roślinnym z gruszką, wafelki ryżowe, sałatka z brokułu z jajem, groszkiem, pomidorkiem i koperkiem z jogurtowym dressingiem musztardowym, herbatka z sokiem owocowym.

Gruszka, kiwi, woda.

 

Kotlecik z kurczaka obsmażany, ziemniaki puree z koperkiem, marchewka w paski gotowana, surówka z selera naciowego z orzechami, brzoskwinią i żurawiną z jogurtem.

 

 

 

 Kompot jabłkowy.

Ogórkowa z makaronem ryżowym zabielona mlekiem.

 

 

 

 

 

 

 Budyń migdałowy z musem wieloowocowym i płatkami migdałowymi/ budyń na mleku roślinnym.

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gorczyca Jajo, gluten z pszenicy, seler, orzechy, mleko w tym laktoza. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza.
WTOREK 02.03.2021 Kluseczki biszkoptowe na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, plasterki żółtego serka, rzodkiewka, ogórek świeży.

 

 

Banan, woda.

Gulasz z indyka w chrzanowym sosie, kaszka jęczmienna, szpinak duszony z czosnkiem, jajem i jogurtem, surówka z kapustki czerwonej z jabłkiem i bakaliami z oliwką.

 

 

 

Kompot truskawkowy.

Solferino z groszkiem i żółtkiem, z  ziemniakami i koperkiem, zabielona mlekiem.

 

Sernik pieczony z jogurtów greckich na biszkoptach i mus jogurtowo-brzoskwiniowy/ płatki ryżowe na wodzie z brzoskwinią.

 

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Gluten z jęczmienia, jajo, mleko. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.
ŚRODA 03.03.2021 Kaszka mleczna/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, szynka wieprzowa, pomidor, sałata.

 

 

 Jabłko, winogrono jasne, woda.

Pulpecik rybny w koperkowym sosie, ziemniaki puree, brukselka z  wody, surówka z pora z marchewką, jabłkiem i rodzynkami, z jogurtem.

 

 

 

Kompot wieloowocowy.

Barszczyk czerwony z płatkami jaglanymi zabielony mlekiem.

 

 

Naleśniki  z musem twarożkowym i owocami posypane cukrem pudrem, kakao/ jabłuszko duszone z brzoskwinią i cynamonem.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, seler. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, ryba, mleko w tym laktoza.
CZWARTEK 04.03.2021 Mleczko modyfikowane  do picia/ herbatka, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek, dżem owocowy własnej produkcji śliwkowo- truskawkowy.

 

Jabłko, pomarańcza, woda.

 

Gulasz wieprzowy, makaron kolorowy mini, marchewka z groszkiem, surówka z kapustki pekińskiej z pomidorkiem i ogórkiem z jogurtem czosnkowym.

 

 

 

Kompot morelowy.

 

Brokułowa z ziemniakami zabielona mlekiem.

 

 

 

 

Napój jogurtowy o smaku malinowym z musem z mango, bułeczka/ smoothie z mango z malinowym wirkiem.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Gluten z pszenicy. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.
PIĄTEK 05.03.2021 Płatki kukurydziane na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, jajo gotowane w plasterkach, szczypiorek, czerwona papryka, mięta.

 

Mandarynka, melon, woda.

 

Paluszki rybne z bazyliowym sosem, ziemniaki puree, buraczki na jarzynkę, surówka z kiszonego ogórka i cykorii z oliwką.

 

 

 

 

 

Kompot mango- brzoskwinia.

Dyniowa z natkową kostką z kaszki manny zabielona mlekiem z mlekiem kokosowym.

 

 

 

 

Biszkopt  z owocowym przełożeniem i wiórkami kokosowymi, mleko do picia/ wafelki z owocowym przełożeniem, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza, orzechy.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

Przejdź do treści