Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 25.01.2021 – 05.02.2021 żłobek 48

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 25.01.2021 Lane kluseczki owsiano- orkiszowe na mleku/kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta z białej fasolki z suszonymi pomidorami, kiszony ogórek, herbatka.

 

Melon, kiwi, mandarynka, woda.

Pulpecik rybny w natkowym sosie, kaszka bulgur bio, marchew mini gotowana, surówka z kalarepki z koperkiem, orzeszkami pinii i olejem,

 

 kompot jabłkowy.

Czerwony barszczyk z ziemniakami, koperkiem i cząstką jaja zabielony mlekiem.

 

Jogurt grecki z karmelizowaną gruszką, z malinami i prosem ekspandowanym/ gruszka z malinami na ciepło.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z orkiszu, pszenicy i żyta. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, orzechy. Seler, mleko w tym laktoza, jajo.
WTOREK      26.01.2021 Kaszka manna na mleku/ wodzie z jabłkiem, bułka z masłem/ florą, muffinka jajeczna z szynką wieprzową, zielonym groszkiem i czerwoną papryką/ dżem, herbatka owocowa.

 

Banan, jabłko, gruszka, woda.

Gulasz wieprzowy z cebulkowym sosem, kolorowe kopytka, fasolka zielona gotowana, sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i jogurtem greckim/ olejem,

 

kompot porzeczkowy.

Pomidorowa z płatkami ryżowymi i natką zabielona mlekiem.

 

Twarożkowe „lody” borówkowe – mango, z orzeszkami nerkowca i herbatniczkiem/ kisiel przecierowy z mango z borówkowym wzorkiem, herbatniczki mini zoo.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo. Gluten z pszenicy, jajo, mleko. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo, orzechy.
ŚRODA          27.01.2021 Płatki pszenne na mleku/ wodzie z tartym jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek ze szczypiorkiem/ miód, mięta z miodem i cytrynką.

 

Mandarynka, winogrono, woda.

Pulpecik drobiowy z morelowym sosem, makaron orkiszowy razowy bio, puree z dyni z pomarańczą i imbirem, surówka z pora, selera naciowego i kukurydzy z suszoną żurawiną i jogurtem,

 

kompot wiśniowy.

Fasolowa z batatami i natką pietruszki zabielona mlekiem.

 

Migdałowy budyń/ budyń na mleku roślinnym z wiśniową konfiturką własnej produkcji, bułeczka z masłem.

 

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Gluten z pszenicy, jajo, mleko. Seler, mleko w tym laktoza, jajo.
CZWARTEK  28.01.2021 Płatki owsiane bio na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, wiórki żółtego serka, ogórek świeży i czerwona papryka, herbatka.

 

Kiwi, mango, woda.

Paluszki z łososia w migdałowej panierce smażone, ziemniaczki puree, brokuł gotowany, surówka z kiszonej kapustki z jabłkiem, marchewka i czerwoną cebulką z olejem,

 

kompot truskawkowy.

Kukurydziana z kaszką jaglaną bio i koperkiem zabielona mlekiem.

 

Placuszki pszenno – amarantusowe z jabłkiem i rodzynkami, mleko modyfikowane do picia/ herbatka.

 

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, orzechy. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza.
PIĄTEK          29.01.2021 Kakao na mleku/ herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem/ florą, szynka z kurczaka, sałata, plasterki rzodkiewki i kiełki lucerny.

 

Jabłko, pomarańcza, gruszka, woda.

 

Pulpecik z kurczaka w koperkowym sosie, kasza orkiszowa, kalafior gotowany, kolorowa surówka z kiszonego ogórka, pomidorka cherry i żółtej papryki z oliwką ziołową,

 

kompot brzoskwiniowy.

Pomidorowy kapuśniaczek z ziemniakami.

 

Ciasto drożdżowe z migdałami i rodzynkami, maślankowy napój truskawkowo- bananowy/ muffinki bezglutenowe, smoothie truskawkowo- bananowe.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, seler Jajo, gluten z pszenicy i jęczmienia. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza, migdały.

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 01.02.2021 Kawa mleczna/ kawa migdałowa, pieczywo mieszane z masłem/ florą, plasterki jaja gotowanego i szynki wieprzowej, czerwona papryka.

 

 

Jabłko, mandarynka, woda.

Gulasz warzywny (seler naciowy, marchew, papryka, czerwona soczewica, cebula, pomidory pellati), ryż na sypko, mizeria z ogórka zielonego z koperkiem i jogurtem greckim,

 

kompot z kiwi.

Ogórkowa z ziemniakami zabielona mlekiem z natką pietruszki.

 

 

 

Makaron mini kółka z mascarpone z jogurtów greckich i malinami.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo, seler. Seler, mleko. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.
WTOREK      02.02.2021 Kasza kukurydziana na mleku/mleku roślinnym z suszoną żurawiną, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasztet z ciecierzycy z soczewicą i marchewką z orzechami laskowymi, plasterki kiszonego ogórka.

 

Banan, pomelo, jabłko, woda.

Kotlecik mielony w sezamowej panierce obsmażany z indyka, ziemniaki puree, bakłażan pieczony z ziołową oliwką z oliwką, plasterki pomidorka z oliwką bazyliową,

 

kompot ananasowy.

Dyniowa z zacierkami jaglanymi i szpinakiem baby zabielona mlekiem.

 

Kokosowy deser twarogowo- kefirowy z kruszonym biszkoptem i brzoskwinią z syropu, kakao/ budyń na mleczku kokosowym z brzoskwinią i mini herbatniczkami, herbatka.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta, orzechy. Jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza, sezam. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, kokos, gluten z pszenicy.
ŚRODA          03.02.2021 Makaronowe literki  na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, plasterki mozzarelli i pomidorka z bazyliowym pesto, herbatka z cytrynką i malinowym syropem.

 

Kiwi, gruszka,  woda.

Pulpecik rybny z kolendrą i jarzynkowym sosem, ziemniaczki puree, marchewka z groszkiem, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cykorią, szczypiorkiem i olejem,

 

kompot śliwkowy z kardamonem i goździkami.

Jarzynowa(brukselka, bób, kukurydza) z płatkami orkiszowymi bio zabielona mlekiem.

 

 

 

 

 

Migdałowy mus z kaszki manny na mleku/ wodzie z jagodami.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, ryba, jajo.
CZWARTEK   04.02.2021 Daktylowe płatki jaglane na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, plasterki rzodkiewki, mięta.

 

Winogrono, melon, woda.

Cielęcina duszona z żurawinką i morelami, kasza gryczana palona, fasolka żółta gotowana, mix sałat z rodzynkami, jogurtem naturalny i kiełkami słonecznika,

 

kompot jabłkowo- wiśniowy.

 

Żurek z ziemniakami zabielony kefirkiem.

 

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniową marmoladką, koktajl kefirowy z borówką amerykańską/  marmoladki brzoskwiniowe, bobofrut

 

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Mleko. Seler, mleko, gluten z żyta i pszenicy.
PIĄTEK          05.02.2021 Kaszka kuskus na mleku/ kaszka bezmleczna, naleśniczki pełnoziarniste z twarożkiem i owocami, rumianek.

 

Pomarańcza, banan, woda.

Sznycelek z kurczaka w śliwkowym sosie, ziemniaki puree, talarki gotowanej marchewki, surówka z rzodkwi i czerwonej papryki z olejem

 

kompot wieloowocowy.

Krem z zielonych warzyw (brokuł, groszek, cukinia) z grzankami sezamowymi i naturalnym jogurtem.

 

Kokosowy biszkopt własnego wypieku z makiem i suszonymi figami/ wafelek z jabłkowym musem z cynamonem, mleko do picia/ herbatka owocowa.

ALERGENY Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo. Mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy, sezam, orzechy.

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

 

Przejdź do treści